Παρασκευή , 22 Οκτωβρίου 2021
Τελευταία Νέα

Ελληνικές θάλασσες: Εξαφανίστηκαν τα ψάρια από την αγορά -Τι δηλώνουν οι επαγγελματίες της αλιείας

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αλιείς και οι ιδιοκτήτες ιχθυοπωλείων τα τελευταία χρόνια με κυριότερο την μείωση των ψαριών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στην εφ. «Πατρίς», το πρόβλημα αυτό παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια όμως φέτος έγινε πιο έντονο από ποτέ. Είναι γεγονός λοιπόν ότι οι θάλασσες αλλά και οι ψαραγορές έχουν ξεμείνει από ψάρια όλων των ειδών.

Από τα μικρότερα ψάρια, τα λεγόμενα «λαϊκά» μέχρι και τα πιο μεγάλα. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλη την θαλάσσια περιοχή όπου δραστηριοποιούνται οι επαγγελματίες του νομού. Από την Καλαμάτα και τον Κυπαρισσιακό κόλπο έως τον Πατραϊκό και τη μεγάλη ιχθυόσκαλα αλλά και τον Κορινθιακό.

Τα αίτια της εξαφάνισης των ψαριών; Σίγουρα είναι η υπεραλίευση από επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες ψαράδες.

Γενικότερα για τον κλάδο αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς η ανάγκη γενικής αποδοχής και εφαρμογής μιας πιο βιώσιμης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σταμάτησε η τακτική της ρίψης των ανεπιθύμητων ιχθύων στη θάλασσα, μια απερίγραπτη σπατάλη τροφίμων και εισοδημάτων με ταυτόχρονη υποβάθμιση των θαλασσών. Πλέον έγινε καλύτερη η διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων και ρυθμίστηκε προς τη βιώσιμη κατεύθυνση η παραγωγή του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου. Επιβλήθηκε η ιχνηλάτηση των αλιευμάτων και πλέον οι καταναλωτές είναι σε θέση να δουν, όχι μόνο την προέλευση των ψαριών αλλά και τον τρόπο αλιείας τους.

Χρειάζεται όμως να εφαρμοστούν κι άλλα όπως ο καλύτερος έλεγχος των ποσοτήτων, ο καλύτερος και πιο τακτικός έλεγχος των παράνομων ψαράδων όπως επίσης και η δικαιότερη μεταχείριση των μικρής κλίμακας, τοπικών αλιειών.

Η αλιεία πρέπει να πραγματοποιείται με γνώμονα τα «όρια αειφορίας», επιτρέποντας την αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων. Η εφαρμογή μιας περιόδου διακοπής της αλιείας, ώστε να μπορούν να ανακάμπτουν τα ιχθυοαποθέματα, ίσως να συνέβαλλε προς το καλύτερο.

 

Φώτης Καραβασίλης: Iιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου

«Υπάρχει μείωση στις ψαριές μας»

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μειώσει στις ‘ψαριές’ μας. Είναι η τρίτη χρονιά που παρατηρείται αυτό το πρόβλημα, όμως φέτος είναι ιδιαίτερα έντονο. Από το 2019 ξεκίνησε η πτώση όσον αφορά τις ποσότητες κυρίως στα ‘κοινά’ ψάρια, όπως γαύροι, σαρδέλες, μπακαλιαράκια κλπ. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται. Αν φταίει η υπεραλίευση ή η κλιματική αλλαγή. Το πρόβλημα παρατηρείται σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιούμαι. Από την Καλαμάτα μέχρι και τον Κορινθιακό κόλπο.»

 

Κώστας Τσίπουρας: Πρόεδρος Παράκτιων Αλιέων Κυλλήνης

«Η μείωση που παρατηρείται στην αγορά είναι πάνω από 50%»

«Πράγματι η κατάσταση φέτος στην αλιεία είναι δύσκολη. Δεν είναι η μοναδική φορά που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της έλλειψης ψαριών. Αυτό το πρόβλημα το συναντάμε εδώ και τρία χρόνια. Αλλά φέτος είναι πολύ αισθητό. Σίγουρα φταίει και η υπεραλίευση και η ερασιτέχνες αλιείς καθώς βγάζουν και αυτοί μεγάλες ποσότητες που επηρεάζουν τη δουλεία των επαγγελματιών. Υπάρχει όμως και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Και φέτος ειδικά είχαμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και ζεστές θάλασσες. Οι ζεστές θάλασσες προσελκύουν και ξενικά είδη ψαριών όπως τα λαγοκέφαλα. Για παράδειγμα στην περιοχή του Λαγανά οι σαργοί εξαφανίστηκαν. Γενικά όπου πηγαίνουν τα λαγοκέφαλα εξαγνίζονται τα ψάρια. Όλα αυτά τα αίτια έχουν συμβάλλει στην έλλειψη των ψαριών, όλων των ειδών. Η μείωση που παρατηρείται στην αγορά είναι πάνω από 50%. Πιστεύω ότι λύση σε αυτό μπορεί να δώσει μόνο το κράτος. Και το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να απαγορεύσει το παραγάδι.»

 

Γιώργος Κοτσώρης: Ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου

«Υπάρχει ζήτηση αλλά δε μπορεί να καλυφθεί η ποσότητα»

«Το πρόβλημα το συναντάμε τα τελευταία τρία χρόνια. Έγινε εντονότερο πέρυσι το χειμώνα αλλά κορυφώθηκε το φετινό καλοκαίρι. Τα ψάρια χάθηκαν από την υπεραλίευση, αλλά και από τις ζεστές θάλασσες αφού φέτος επικράτησαν πού υψηλές θερμοκρασίες. Η μείωση είναι αισθητή στην αγορά σε πολύ μεγάλο βαθμό, εφόσον υπάρχει ζήτηση αλλά δε μπορεί να καλυφθεί η ποσότητα. Και βλέπουμε ότι υπάρχει μείωση σε όλα τα είδη. Και στα κοινά ψάρια, όπως είναι ο γαύρος, η σαρδέλα αλλά και στα μεγαλύτερα όπως είναι η τσιπούρα. Όταν μια τράτα έβγαζε σε δύο μέρες 700 κιλά με ένα τόνο και τώρα βγάζει λιγότερο από το μισό, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στο χώρο το βλέπουμε αυτό.»

 

Πηγή: patrisnews.gr

Φωτογραφία από το patrisnews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares