Πέμπτη , 11 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Έλληνες Αρβανίτες και Αλβανοί, δυο λαοί διαφορετικοί

Οι Αρχαίοι Έλληνες της Ηπείρου και της Ιλλυρίας Αρβωνίτες ή Αρβανίτες μιλούσαν και έγραφαν τα ελληνικά, ενώ μιλούσαν μόνο και δεν είχαν γραφή για τα Αρβωνίτικα ή Αρβανίτικα στα οποία τα ίχνη τους χάνονται στα χρόνια των Πελασγών.

Γράφει ο Βαγγέλης Σαραντίδης

Το μπέρδεμα Αρβανίτες και Αλβανίτες έγινε κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας και αντί να λένε Έλληνες Χριστιανοί Αρβανίτες και Αλβανοί Μωαμεθανοί τους ονόμαζαν όλους Αρβανίτες. Ασφαλώς, λοιπόν, άλλοτε από πλάνη, περισσότερο όμως από ανθελληνική σκοπιμότητα, διαδίδεται και αναπαράγεται η θεωρία της παραφρασεολογίας και της πλαστογραφίας του Γερμανού Falmerayer, περί δήθεν ερημώσεως αγροτικών περιοχών της Ελλάδας και εποικίσεώς της από Αλβανούς.

H Αρβανίτικη ή Αρβωνίτικη δεν είναι γλώσσα των Αλβανών αλλά των μακρινών προγόνων μας των Πελασγών. Πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη «ΑΡΒΩΝ» και την ομιλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες της Ηπείρου και της Ιλλυρίας, χιλιάδες χρόνια πριν έρθουν οι Αλβανοί στην Ευρώπη, από την εποχή των Πελασγών.

Οι δε Αλβανοί, όπως μαρτυρούν οι ιστορικές πηγές, ήρθαν στην Ευρώπη τον 12ο αι. μ.Χ., πρώτα στην Λομβαρδία και μετά στην Β. Ιλλυρία. Προτού έρθουν στην Ευρώπη η κοιτίδα τους ήταν στην Ασία, όπως αναφέρει ο ΣΤΡΑΒΩΝ στα «Γεωγραφικά» (ΣΤ’ 211): Αναφέρει την ΑΛΒΑΝΙΑ ως αποτελούμενη από την κοιλάδα του Κύρου ποταμού που έχει στην Ανατολή την Κασπία Θάλασσα και δυτικά τον Καύκασο.


Οι Αρβανίτες Έλληνες που ήρθαν από την Β. Ηπείρο και παρέμεναν κυρίως στην Στερεά και Πελοπόννησο ήταν μια ασήμαντη μειοψηφία μέσα στον Ελληνικό κορμό στον οποίο κι αφομοιώθηκαν. Η γνωστή σε όλους μας Αρβωνίτικη ή Αρβανίτικη γλώσσα καταγράφεται ότι διαδόθηκε από τους Αρβανίτες κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας στους ελληνικούς ορεινούς πληθυσμούς που ζούσαν σε ημιάγρια κατάσταση, καθώς, ήταν πιο εύκολο να μάθει τότε κανείς Αρβανίτικα, παρά Ελληνικά. Γι’ αυτό,
όσοι ομιλούν Αρβανίτικα, δεν έπεται ότι είναι και Αρβανίτες. Τα παραπάνω μας τα βεβαιώνουν σε συγγράμματα οι εξής συγγραφεις: Ο Κων/νος Παπαρρηγόπουλος: «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», ο Κ. Μπίρης: «Αρβανίτες οι Δωριείς του Νεότερου Ελληνισμού» και ο Περικλής Περάκης: «Η Διαμόρφωση του Ελληνικού Έθνους». κ.ά.


Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares