Πέμπτη , 1 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Ελλάς – Γαλλία: Συμμαχία-Η εντυπωσιακή απόβαση – μήνυμα στη Σκύρο

Μεθοδικά και αποφασιστικά οι Ένοπλες Δυνάμεις θωρακίζουν το Αρχιπέλαγος – Εντυπωσίασαν Έλληνες και Γάλλοι κομάντος – Άριστη συνεργασία, προώθηση της διαλειτουργικότητας και πολύτιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων – Δέσμευση των δύο χωρών για συνέχιση της αμυντικής συνεργασίας.

Με βασική στρατηγική τη συνεχή διπλωματική κινητικότητα, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την ενίσχυση των συμμαχιών με χώρες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, η χώρα μας δημιουργεί ισχυρά αναχώματα απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Με το καθεστώς Ερντογάν να συνεχίζει την επιθετική τακτική εναντίον της Ελλάδας και της μαρτυρικής Κύπρου, με μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων και συνεχείς προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα προχωρούν με μεθοδικές κινήσεις στην αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με παίκτες – «κλειδιά» και παράλληλα την ενίσχυση του οπλοστασίου όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την πανίσχυρη Γαλλία του Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος είναι από τους ελάχιστους που έχουν αντιληφθεί τον «βρώμικο» ρόλο του Ταγίπ Ερντογάν, μας συνδέει η επιθυμία για κοινές δράσεις με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες, ενώ θυμίζουμε πως Αθήνα και Παρίσι έχουν υπογράψει στρατιωτική συμφωνία (ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής) σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας από τρίτη χώρα. Παράλληλα, «τρέχει» και η προμήθεια σημαντικών οπλικών συστημάτων, όπως των γαλλικών μαχητικών Rafale και των φρεγατών [email protected], με τις δύο χώρες να δημιουργούν μια συνεργασία σε πολύ στέρεες βάσεις η οποία ενισχύεται συνεχώς.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η διμερής διακλαδική άσκηση «Αργώ 2022», την οποία διοργάνωσαν από κοινού τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας. Από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και της Γαλλίας έχουν «σφραγίσει» την περιοχή μεταξύ Μαγνησίας, Σκύρου και Άη Στράτη κάνοντας επίδειξη ισχύος και στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα πως η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές συμμαχίες και παράλληλα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να απαντήσει σε κάθε πρόκληση.

Το γεγονός ότι οι μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί στο Αρχιπέλαγος πανέτοιμα για ναυμαχία, αλλά και η ουσιαστική στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας με την παρουσία του πανίσχυρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre», φορτωμένο με άρματα μάχης, ερπυστριοφόρα, ελικόπτερα ,πεζοναύτες αλλά και ομάδα κομάντος Ειδικών Επιχειρήσεων, αποτυπώνει την σπουδαιότητα της άσκησης, αλλά και το πόσο απαιτητικά είναι τα αντικείμενα που εκτελούνται.

Στην «ΑΡΓΩ 2022» το Πολεμικό μας Ναυτικό δίνει δυναμικό παρών με τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ», δύο αρματαγωγά αλλά και ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο 214. Καθοριστικό ρόλο στα σενάρια που εκτελούνται παίζει η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, με μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook και επιθετικά Apache. Στη σημερινή αποβατική ενέργεια, άκρως εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, με αιχμή του δόρατος την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών αλλά και Στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Από τα σενάρια της διμερούς διακλαδικής άσκησης δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να λείπουν τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας, με μαχητικά αεροσκάφη F-4 Phantom να τραβούν τα βλέμματα.

Στο πλαίσιο της ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής (30/09), Έλληνες και Γάλλοι κομάντος πραγματοποίησαν αποβατική ενέργεια σε παραλία της Σκύρου, υποστηριζόμενοι από μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και φυσικά το Πολεμικό Ναυτικό.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, μαχητικά F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας προχωρούσαν αρχικά σε βομβαρδισμό του καθορισμένου στόχου. Στη συνέχεια, μεικτά τμήματα Ελλήνων και Γάλλων πεζοναυτών πραγματοποιούσαν το πρώτο κύμα απόβασης, προωθούμενα ταχύτατα προς το εσωτερικό του νησιού. Ακολουθούσε δεύτερο αποβατικό κύμα αποτελούμενο από πεζοναύτες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ που εδρεύει στον Βόλο, ενώ οι Γάλλοι κομάντο ήταν αυτοί που προχώρησαν στο τρίτο κύμα απόβασης με βάρκες zodiac.

Από αέρος παρείχε συνεχή υποστήριξη η Αεροπορία Στρατού, με τα ελικόπτερα Apache της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο να πραγματοποιούν εντυπωσιακούς ελιγμούς σε χαμηλό ύψος, παρέχοντας απόλυτη κάλυψη στους πεζοναύτες που εκτελούσαν την προέλαση προς το εσωτερικό της Σκύρου.

Καταλυτικός και πάλι ο ρόλος του Πολεμικού μας Ναυτικού, με την φρεγάτα ΕΛΛΗ να καλύπτει από θαλάσσης την αποβατική ενέργεια, ενώ ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο 214 του ελληνικού Στόλου ήλεγχε όλη τη θαλάσσια περιοχή.

Εντυπωσιακές εικόνες από το πρώτο «κύμα» της απόβασης:

Το δεύτερο «κύμα» των πεζοναυτών καταφτάνει στην παραλία:

Τα αρματαγωγά ΧΙΟΣ και ΙΚΑΡΙΑ ήταν αυτά που οδήγησαν την άσκηση στο τελευταίο μέρος, φτάνοντας στη στεριά και βγάζοντας από τα «σπλάχνα» του τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης, ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα, αλλά και τα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τα οποία ταχύτατα και αποφασιστικά προωθήθηκαν επίσης στα σημεία που υποδείκνυε το σενάριο.

Η στιγμή που Άρματα Leopard και M113 βγαίνουν από το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ ενισχύοντας τις δυνάμεις πεζοναυτών που νωρίτερα πραγματοποίησαν αποβατική ενέργεια.

πληροφορίες newsbomb.gr
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares