Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Eλλάκτωρ: Νέα γενική συνέλευση στις 22/4 – Εμπλοκή με τα δικαιώματα ψήφου

Μέσω άλλης εταιρείας και όχι της Greenhill, η οποία έχει δηλώσει στην ΕΧΑΕ δικαιώματα ψήφου για 3.333.333 μετοχές, εμφανίστηκαν οι εφοπλιστές Μπάκος – Καϋμενάκης στην γενική συνέλευση των μετοχών και ζήτησαν την αναβολή της…

Μέσω άλλης εταιρείας και όχι της Greenhill, η οποία έχει δηλώσει στην ΕΧΑΕ δικαιώματα ψήφου για 3.333.333 μετοχές, εμφανίστηκαν οι εφοπλιστές Μπάκος– Καϋμενάκης στη γενική συνέλευση των μετοχών και ζήτησαν την αναβολή της. Η νέα ΓΣ αποφασίστηκε για τις 22 Απριλίου.

Η εταιρεία αυτή είναι η Αιόλος Investor, η οποία εκπροσωπεί τα δικαιώματα ψήφου για περίπου το 18% των μετοχών δηλαδή για 42. 980.666 μετοχές. Όπως αναφέρθηκε από τον προσωρινό πρόεδρο της γ.σ, κ. Γιώργο Μυλωνογιάννη , τα υπόλοιπα δικαιώματα (39.647.000) τα έχει κατά κυριότητα η Greenhill αλλά ενεχυριούχος είναι η Αίολος Investοr, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να συμμετάσχει και να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου στην γενική συνέλευση των μετόχων.

Παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος της Reggeborgh ανέφερε ότι η Greenhill θα πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές καθώς έχει παραβιάσει το σύνολο των κανόνων της κεφαλαιαγοράς αφού προσπάθησε να συμμετάσχει παράτυπα στην γ.σ. Αναρωτήθηκε μάλιστα ποιος είναι πίσω από την Αίολος και αν έχει γίνει πραγματική μεταβίβαση των μετοχών από την πλευρά Καλλιτσάντση.

Ο κ. Σωτηρόπουλος υποστήριξε πως το ποιος συμμετέχει στη γενική συνέλευση καθορίζεται πέντε ημέρες προ της Γ.Σ. με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ. Όπως μάλιστα σημείωσε όταν έχει συσταθεί ενέχυρο επί μετοχών και έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα στον ενεχυρούχο δανειστή, τότε ο νόμος προβλέπει πως μόνο η Aiolos έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στη Γ.Σ. και να ασκήσει το οποιοδήποτε δικαίωμα.

«Εχουμε ακούσει καμιά δεκαριά υπεράκτιες εταιρείες από την πλευρά Μπάκου – Καϋμενάκη – Καλλιτσάντση. Τι σχέση έχει; Για να έχει τα δικαιώματα ψήφου η Aiolos σημαίνει πως έχει συσταθεί ενέχυρο επί σχεδόν όλων των μετοχών που φέρονται να ελέγχει η Greenhill. Άρα η τελευταία οφείλει χρήματα στην Aiolos. Σε ποιον πραγματικά ανήκουν αυτές οι μετοχές;»

Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν έχει γίνει πραγματική μεταβίβαση στην Greenhill από τους αδερφούς Καλλιτσάντση ή συμβαίνει κάτι άλλο.

«Αφού η Greenhill δεν έχει το δικαίωμα ψήφου γιατί προσπάθησε να εμφανιστεί ως έχουσα το δικαίωμα ψήφου; Είτε επειδή δεν ξέρει τι της γίνεται. Αν ισχύει αυτό κατανοεί κάποιος και άλλα πράγματα».

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, «χωρίς να αποκλείεται αυτή η περίπτωση καθώς η όλη συμπεριφορά της Greenhill δεν διακρίνεται από συνέπεια, το πιθανότερο είναι να ισχύει το επόμενο. Το έκανε για να εξαπατήσει τη γενική συνέλευση και να ψηφίσει με μετοχές που δεν διαθέτει ώστε να προκαλέσει σύγχυση στη Γ.Σ.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει, το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου. Εχει παραβιαστεί το σύνολο της νομοθεσίας περί κεφαλαιαγοράς γιατί εμφανίζεται μια εταιρεία που ουδέποτε έχει κάνει γνωστοποίηση» για το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που ελέγχει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ο διαγωνισμός της Εγνατίας

Στο μεταξύ, παρά το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων ημερών και την προσπάθεια για αυτόνομη κάθοδο της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις στην ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητοδρόμου, η εταιρεία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την παράταση των 30 ημερών του διαγωνισμού αλλά ούτε την προσωρινή διαταγή που ζητούσε από το ΣτΕ.

Την Τετάρτη, η Άκτωρ Παραχωρήσεις κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα και αίτημα για προσωρινή διαταγή προκειμένου να παγώσει τη διαδικασία της υποβολής προσφορών μέχρι την κύρια εκδίκαση της υπόθεσης.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της διοίκησης, το νομικό επιτελείο της εταιρείας επέμεινε στο δικαστήριο στο επιχείρημα ότι η συμμετοχή της ήταν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της ενίσχυσης τους ανταγωνισμού.

Μέχρι χθες το πρωί στην Άκτωρ Παραχωρήσεις ήλπιζαν ότι το ΣτΕ θα δεχτεί το επιχείρημα του αιφνιδιασμού που επικαλείται τις τελευταίες μέρες η εταιρεία, από την απόσυρση της ROADIS και θα της επιτρέψει την υποβολή προσφοράς έστω και την 1 Απριλίου. Κάτι όμως που τελικά δεν επέτρεψε το ΣτΕ, παρά το γεγονός ότι εξετάστηκε διερευνητικά. Έφτασε μάλιστα στην ολονύχτια προετοιμασία του φακέλου και την έκδοση εγγυητικής την Πέμπτη το πρωί 1 Απριλίου με την στήριξη των μετόχων (Reggeborgh Invest), χωρίς όμως να καταφέρει να υποβάλει προσφορά.

Στην ουσία το αίτημα της εταιρείας προσέκρουσε σε ένα νομικό κενό αφού για να τροποποιηθεί η σύνθεση της κοινοπραξίας χρειάζεται βάσει του κανονισμού του ΤΑΙΠΕΔ σχετικό αίτημα 30 μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού. Μοναδική εξαίρεση δίνεται σε περιπτώσεις ανεξέλεγκτων καταστάσεων (π.χ πτώχευσης κ.α).

Η Άκτωρ Παραχωρήσεις, υποστηρίζει ότι έλαβε γραπτώς το αίτημα για απόσυρση του ενδιαφέροντος από τους Ισπανούς ανήμερα της 25ης Μαρτίου, αποδίδοντας την αδυναμία της να κατέβει κοινοπρακτικά, σε λόγους ανωτέρας βίας. Ήδη, όμως ο διαγωνισμός της Εγνατίας κουβαλούσε αλλεπάλληλες αναβολές, γεγονός που περιόριζε αισθητά τις πιθανότητες για νέα παράταση.

Αίσθηση πάντως προκαλεί και άλλη μία πληροφορία, σύμφωνα με την οποία για την Εγνατία υπήρξε παρέμβαση την περασμένη Παρασκευή και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού! Η Επιτροπή όπως λέγεται, ζήτησε από την Ελλάκτωρ ενημέρωση για την μη συμμετοχή της στο διαγωνισμό και παράλληλα την αλληλογραφία με την ROADIS. Έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν.

Χθες πάντως, η διοίκηση της Ελλάκτωρ απέστειλε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ (διαβάστε ΕΔΩ), στην οποία περιγράφεται αναλυτικά όλο το χρονικό των κινήσεων για την διάσωση του διαγωνισμού αλλά και τα επιχειρήματα της εταιρείας σχετικά με την στάση των Ισπανών.

Αβεβαιότητα για την αύξηση κεφαλαίου

Οι δυσκολίες της διοίκησης της Ελλάκτωρ, δεν σταματούν στο διαγωνισμό τη Εγνατίας. Χθες πηγές προσκείμενες στην εταιρεία εξηγούσαν πόσο σημαντική είναι η ταμειακή ενίσχυση της Άκτωρ και παρέπεμπαν στα δημοσιευμένα αρνητικά αποτελέσματα της τελευταίας οικονομικής χρήσης.

Όπως έλεγαν, εκείνος που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην έκτακτη γενική συνέλευση ώστε να μην εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ, για διαδικαστικούς λόγους ή για λόγους εντυπώσεων, θα πρέπει μα αναλάβει και την ευθύνη απέναντι στους υπόλοιπους μετόχους της Ελλάκτωρ και τους 6.000 εργαζόμενους. Ήδη, η Ακτωρ μπαίνει μέσα αρκετά εκατομμύρια κάθε μήνα και η μητρική εταιρεία έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο χρηματοδότησης.

Χωρίς ένεση ρευστότητας, η ΑΚΤΩΡ θα αντιμετωπίσει δυσάρεστες συνέπειες αφού πληθαίνουν συνεχώς τα μέτωπα απλήρωτων εργαζομένων, προμηθευτών και υπεργολάβων.

Η διατήρηση αυτής της κατάστασης θεωρείται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την μισθοδοσία της εταιρείας.

Η πορεία της αύξησης θα καθορίσει και την τύχη της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των 50 εκατ. ευρώ, με την έκδοση ομολόγου. Η συμφωνία χρηματοδότησης έχει συναφθεί με την Eurobank και προβλέπει πως για να εκδοθεί το ομολογιακό πρέπει να εγκριθεί πρώτα η αύξηση κεφαλαίου. «‘Όλοι οι υπόλοιποι ισχυροί μέτοχοι έχουν επικοινωνήσει με την Eurobank και έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν την αύξηση κεφαλαίου με την εξαίρεση των δύο εφοπλιστών» σχολίαζε χθες αρμόδια πηγή.

ΠΗΓΗ

Shares