Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ελλάδα-Τουρκία:Στο ακουστικό για… διάλογο η Αθήνα μέχρι πότε; Όταν επιβάλει η κατοχική Τουρκία νέα τετελεσμένα;

Η τακτική είναι ξεκάθαρη ως προς τα επόμενα βήματα της κατοχικής Τουρκίας: Πρώτα η επιβολή τετελεσμένων και μετά διάλογος.

Και ο διάλογος, με βάση την τουρκική επιδίωξη, θα πρέπει να διεξαχθεί στη βάση των νέων δεδομένων, των τετελεσμένων, που θα δημιουργηθούν σε αυτή τη φάση στη θάλασσα.

Το καθεστώς Ερντογάν κινείται με βάση τον μεγάλο σχεδιασμό, που είναι αυτός της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ο οποίος υλοποιείται βαθμηδόν. Όλες οι ενέργειες, μικρές ή μεγάλες καθορίζονται από τον οδικό χάρτη, που έχει διαμορφώσει και εφαρμόζει η Άγκυρα.

Τουρκία-το επόμενο βήμα είναι η αποστολή σεισμικού σκάφους

Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί από τουρκικής πλευράς, το επόμενο βήμα είναι η αποστολή σεισμικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος. Η κίνηση αυτή, η αποστολή του σεισμικού, ερευνητικού σκάφους, ενδεχομένως να συνδυαστεί και με άλλες ενέργειες στο Αιγαίο, όπως με προώθηση μεταναστών. Τούτο, εάν γίνει, θα έχει ως στόχο τη δημιουργία πολλών ανοικτών μετώπων, με σκοπό να υπάρξει κατακερματισμός των δυνατοτήτων αντίδρασης από ελληνικής πλευράς.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα σκοπίμως έχει «κόψει» τα κανάλια επικοινωνίας με την Αθήνα. Δεν θέλει επικοινωνία μέχρι να υλοποιήσει την επόμενη φάση των σχεδιασμών της.

  • Σημειώνεται συναφώς ότι η Γερμανία ήταν αυτή που μεσολάβησε για το τηλεφωνικό ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν, της περασμένης Παρασκευής. Ήταν μια επικοινωνία, η οποία έγινε βασικά για το θεαθήναι και τούτο φάνηκε και από το αποτέλεσμα. Δεν υπήρξε, επί της ουσίας, αποτέλεσμα.
  • Όπως, δηλαδή, αναμενόταν γι αυτό και η ανακοίνωση του εκδόθηκε απέφυγε να αγγίξει τα μεγάλα και ακανθώδη ζητήματα και περιορίστηκε στον τουρισμό και τον κορωνοϊό.

Οι Τούρκοι αν και έχουν ανοίξει πολλά μέτωπα, φαίνεται πως επί του παρόντος να μην αντιμετωπίζουν ισχυρές αντιδράσεις και αντιστάσεις. Η μόνη, ενδεχομένως, αντίδραση που αντιμετωπίζει είναι αυτή της Γαλλίας, η οποία επιχειρεί να συνεργαστεί σε αυτό και με την Γερμανία, που ειρήσθω εν παρόδω, προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ε.Ε.

Η Γαλλία, πάντως, έχει δείξει τις τελευταίες ημέρες πως είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στον Ερντογάν να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη.

Το Βερολίνο παραμένει ένα σταθερό τροχοπέδη εντός της Ε.Ε. για τις όποιες αποφάσεις μπορούν να ενοχλήσουν την Άγκυρα. Δεν είναι τυχαίο που οι πρώτες επισκέπτες στο Βερολίνο, αμέσως την ανάληψη της εκ περιτροπής Προεδρίας της Ε.Ε., ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Τουρισμού της Τουρκίας (2 Ιουλίου).

Η συνέχεια… ΕΔΩ

Shares