Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΕΛΛΑΔΑ – Προσέγγιση με Ιταλία-Αίγυπτο-Ισραήλ για περικύκλωση της Άγκυρας…

H συμφωνία με την Ιταλία και την Αίγυπτο για ανακήρυξη ΑΟΖ, προκρίνεται ως το πλέον αποτελεσματικό όπλο για τον περιορισμό της Τουρκικής προκλητικότητας στην Μεσόγειο.

Αυτή τη στιγμή με αυτόν τον γνώμονα κινείται το ελληνικό Υπουργείου Εξωτερικών, θέτοντας ως πρώτο στόχο την Ιταλία με την επίσκεψη Ντι Μάιο αύριο 9 Ιουνίου να αποκτά βαρύνουσα σημασία.

Ιταλική επίσκεψη-αιγυπτιακή κινητικότητα

Η ατζέντα των συνομιλιών είναι ευρεία ωστόσο ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Ιταλίας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «προσβλέπω σε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με τον Ιταλό φίλο μου» χωρίς να προδικάσει εξελίξεις ή να αποκαλύψει κάτι περισσότερο για το στάδιο των συζητήσεων με την Ιταλική πλευρά για μια συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ.

Για το θέμα αυτό όπως έχουν αποκαλύψει τα ΝΕΑ, η Αθήνα θέλει να «πατήσει γκάζι» και παράλληλα με την Ιταλία στις προτεραιότητες της Ελλάδας είναι να προχωρήσουν οι συζητήσεις και με την Αίγυπτο για την ανακήρυξη ΑΟΖ, και τις τελευταίες αναβαθμισμένες προκλήσεις της Τουρκίας και την άκρως επιθετική της συμπεριφορά που έχει στόχο να θέσει σε πρακτική εφαρμογή το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αθήνα και Κάιρο αναθέρμαναν τις σχέσεις τους στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έστειλε σαφές μήνυμα περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ κατήγγειλε ξεκάθαρα τις τουρκικές προκλήσεις. Για το στρατιωτικό σκέλος της πενταμερούς αυτής έχουμε γράψει πρόσφατο άρθρο.

Αθήνα και Κάιρο έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή, αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Η κατάσταση παραμένει ρευστή με την Τουρκία να τάζει τα πάντα στους πάντες (πλην Ελλάδας προφανώς).

Η προαναγγελία για έναρξη γεωτρήσεων ανοιχτά της Λιβύης ως το τέλος του 2020, με την αποστολή στη Λιβύη του γεωτρύπανου «Κανουνί», κατόπιν ερευνών από τα ερευνητικά σκάφη «Μπαρμπαρός», «Όρουκ Ρέις» και το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», είναι η πιο πρόσφατη κίνηση των Τούρκων στην περιοχή.

Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε πως ο Τούρκους Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε δηλώσεις ζητώντας ειρηνική διευθέτηση με αμοιβαίο σεβασμό της επίλυσης των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Τουρκία φοβάται θερμό επεισόδιο;

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής εκτίμησε ότι δεν συμφέρει την Τουρκία ένα θερμό επεισόδιο.

Η δήλωση αυτή ταυτίζεται με την άποψη του Ευάγγελου Αποστολάκη πρώην Υπουργού Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ταύτιση σε όλα τα επίπεδα των δύο αντρών. Ο κ. Αποστολάκης μιλώντας στο MEGA επανέφερε μια παλιότερη άποψή του πως σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία η Ελλάδα θα είναι μόνη της, παρά τους συμμάχους που διαθέτει σε διπλωματικό επίπεδο.

H συναρπαστική συνέχεια ΕΔΩ

Shares