Δευτέρα , 28 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ -ΑΟΖ! Πώς επενέβη η Τουρκία και δεν οριοθετήσαμε ΑΟΖ στο Ιόνιο….

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ -ΑΟΖ! Πώς επενέβη η Τουρκία και δεν οριοθετήσαμε ΑΟΖ στο Ιόνιο....

Με την Ελλάδα να καταλήγει σε συμφωνία με την Ιταλία, για την οριοθέτηση ΑΟΖ, φαίνεται πως σειρά έχουν Αλβανία κι Αίγυπτος. Αν το θέμα της Αιγύπτου είναι επίκαιρο (κι επείγον) λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη, αυτό δε σημαίνει πως το θέμα της Αλβανίας πρέπει να καθυστερήσει κι άλλο.

Φυσικά δεν είναι νέο το θέμα αυτό, άλλωστε και στο παρελθόν υπήρχε συμφωνία που κατέπεσε με ευθύνη των Αλβανών, ωστόσο το ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 1 και 2 του Ιονίου έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον.

Η προϊστορία

Τον Απρίλιο του 2009 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπέγραψαν στην Αλβανία τη συμφωνία για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα. Ο κ. Καραμανλής, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μίλησε στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Με βάση τη συμφωνία, οριοθετείτο η υφαλοκρηπίδα και οι άλλες θαλάσσιες ζώνες, τις οποίες δικαιούνται οι δύο χώρες, βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου. Η συμφωνία βασίστηκε, όπως δήλωναν τότε οι επικεφαλής των δύο κρατών, στις διατάξεις της Συμβάσεως του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης και στην αρχή της λεγομένης «μέσης γραμμής».

Με αυτό τον τρόπο, όμως, η συμφωνία δημιουργούσε όμως ένα… κακό προηγούμενο για την Τουρκία, καθώς έδινε πλήρη δικαιώματα στα ελληνικά νησιά, η δε οριοθέτηση βάσει της «μέσης γραμμής» είναι κάτι που η Τουρκία διαχρονικά αντιπαλεύει. Έτσι, άσκησε πιέσεις στην Αλβανία για να την ακυρώσει, και τελικά τα κατάφερε: Μετά από δύο μήνες, και μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, η αντιπολίτευση έστειλε τη Συμφωνία στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο την ακύρωσε ισχυριζόμενο ότι ήταν ετεροβαρής.

Το Μάιο του 2015 τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, η Αλβανία με ρηματική διακοίνωση προς το Υπουργείο Εξωτερικών, αμφισβητούσε την οριοθέτηση της ΑΟΖ στα θαλάσσια σύνορά μας. Ζητούσε μάλιστα να μην επιτραπεί η έρευνα στο οικόπεδο 1 ισχυριζόμενη ότι αυτό καταλαμβάνει μέρος της Αλβανικής υφαλοκρηπίδας.

Ήδη κινήσεις είχαν γίνει στο παρασκήνιο το 2018 για νέα συμφωνία, οι οποίες ωστόσο πάγωσαν εκ νέου με την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα το 2019, για να αναζωπυρωθούν τον χειμώνα και να καθυστερούν και λόγω του covid-19 και λόγω της έξαρσης των ακραίων φωνών στην Αλβανία.

Το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας ήταν και είναι ζωντανό στη συνείδηση πολλών Αλβανών κάτι που αποτελεί παράγοντα σε κάθε διπλωματική κίνηση…. η συνέχεια ΕΔΩ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares