Πέμπτη , 7 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Elka Aristotle: «Αν ήταν τρομοκρατική επίθεση θα είχαν σκοτώσει όλο το πλήρωμα! Δεν θα πειράξουν το παιδί»….


Στο newsit.gr μιλά ο μητροπολίτης Νιγηρίας για την τετραπλή απαγωγή μελών του πληρώματος του ελληνικού τάνκερ, Elka Aristotle, στο Τόγκο. Συνιστά υπομονή την ώρα που η αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα δόκιμο “χτυπάει κόκκινο”. Γιατί αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης και πώς συνδέεται η Μπόκο Χαράμ. Η… παράδοση παρόμοιων περιστατικών και τι θα πρέπει να περιμένουμε.


Αισιόδοξος ότι η απαγωγή του 20χρονου δόκιμου μηχανικού στο Τόνγκο, ο οποίος μάλιστα αντιμετωπίζει και πρόβλημα υγείας, θα έχει αίσιο τέλος δηλώνει στο newsit.gr ο μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος. Γνώστης της κατάστασης στην περιοχή του κόλπου της Γουινέας από τον οποίο βρέχεται τόσο το Τόνγκο όσο και η Νιγηρία ο εδώ και 22 χρόνια μητροπολίτης εξηγεί ότι η πειρατεία στο Elka Aristotle κάθε άλλο παρά καινούριο φαινόμενο είναι.

«Στη Νιγηρία έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης κι έχει περιοριστεί η πειρατεία. Έχουν μειωθεί οι επιθέσεις. Οι επιθέσεις αυτές αποσκοπούν στα λύτρα. Δεν θέλουν να σκοτώσουν, εκτός κι αν η επίθεση προέρχεται από τρομοκράτες όπως για παράδειγμα η Μπόκο Χαράμ. Σ’ αυτή την περίπτωση όμως δεν θα είχαμε απαγωγή, θα είχαν σκοτώσει όλο το πλήρωμα. Στην περίπτωση μας πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης. Έχει να κάνει με την εξασφάλιση λύτρων. Εκτιμώ ότι δεν θα πειράξουν το παιδί και τους άλλους τρεις. Άλλωστε οι ισλαμιστικές αυτές οργανώσεις δρουν στα βόρεια της Νιγηρίας. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για το παιδί, αλλά ας μη φοβόμαστε» λέει στο newsit.gr.

Όπως περιγράφει ο κ.κ. Αλέξανδρος συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις μεσολαβούν δύο – τρία εικοσιτετράωρα μέχρι να επικοινωνήσουν οι πειρατές. «Αυτό συμβαίνει συνήθως και με απαγωγές που συμβαίνουν μέσα στις χώρες αυτές. Τα πλοία τα οποία χτυπούν είναι ως επί το πλείστον τάνκερ, διότι γνωρίζουν ότι από πίσω υπάρχει κάποια μεγάλη εταιρία η οποία μπορεί να πληρώσει» εξηγεί.

Elka Aristotle – “Πληρώνουν από πριν τα βαπόρια”
Οι απαγωγές στη Νιγηρία και τις γύρω χώρες ξεκίνησαν προ πολλών ετών έχοντας ιδεολογικοπολιτικό υπόβαθρό. Όπως λέει στο newsit.gr ο μητροπολίτης Νιγηρίας, «τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησαν τέτοιου τύπου επιθέσεις στη Νιγηρία, οι ενέργειες είχαν πολιτική χροιά.

Οι απαγωγές ξεκίνησαν προ πολλών ετών στο δέλτα του Νίγηρα, εκεί όπου δραστηριοποιούνται πολλές πετρελαϊκές εταιρίες. Από τις απαγωγές προσωπικού αυτών των εταιριών, πέρασαν αργότερα στη θάλασσα.

 

Μην ξεχνάτε ότι οι περιοχές αυτές έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές λόγω των πετρελαϊκών εταιριών και δεν έχουν δει οποιοδήποτε αντίκρυσμα. Άλλωστε οι εδώ κυβερνήσεις παίρνουν τεράστια ποσά από τις πετρελαϊκές εταιρίες τα οποία δεν φτάνουν ποτέ στον απλό πολίτη, ούτε γίνονται δημόσια έργα. Δεν νομίζω όμως ότι πια έχουν ιδεολογικό υπόβαθρο αυτού του τύπου οι επιθέσεις. Γίνονται καθαρά για οικονομικούς λόγους».

Εντύπωση προκαλεί και η αποκάλυψη ότι πολλά καράβια πληρώνουν «λύτρα» απλώς για να περάσουν χωρίς πρόβλημα τον κόλπο της Γουινέας. «Πλέον, οι περισσότεροι πλοίαρχοι που περνούν από την περιοχή έρχονται συχνά σε επαφή με τους πειρατές οι οποίοι προφανώς λαμβάνουν κάποιο χρηματικό ποσό ώστε να μην ενοχλήσουν τα πλοία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχουν μειωθεί οι πειρατείες στην περιοχή» εξηγεί ο κ.κ. Αλέξανδρος.Elka Aristotle
Η διαφορετική «κανονικότητα» της δυτικής Αφρικής και η απαγωγή από το Elka Aristotle
Όπως λέει στο newsit.gr ο μητροπολίτης, η κανονικότητα της δυτικής Αφρικής είναι διαφορετική απ’ αυτή της Δύσης. Η φτώχεια την οποία εν πολλοίς έχουν επιβάλλει στις χώρες αυτές μεγάλες εταιρίες που επί χρόνια εκμεταλλεύονται τον πλούτο τους, φτάνει ενίοτε τους ανθρώπους στα άκρα.

«Αυτά μπορεί να είναι έξω από την αντίληψη της Δύσης, όμως αν ζήσει κανείς εδώ θα δει ότι σε πολλές γωνιές των πόλεων υπάρχουν νεαροί οι οποίοι ελέγχουν ποιοι περνούν και τους ζητούν χρήματα. Ακόμη κι εγώ, επιστρέφω καμιά φορά στη Μητρόπολη και δίνω κάποια χρήματα ώστε να μας ανοίξουν τον δρόμο. Ακούγεται κυνικό αλλά είναι πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει από τον δρόμο μέχρι τη θάλασσα.

Τα παιδιά αυτά δεν κάνουν βέβαια απαγωγές. Αυτό συμβαίνει συνήθως στοχευμένα

Πάντως, τα περισσότερα απ’ αυτά τα παιδιά προέρχονται από εξαθλιωμένες οικογένειες σε όλα τα επίπεδα» εξηγεί ο ίδιος.Elka Aristotle

Κλείνει ωστόσο με ένα αισιόδοξο μήνυμα για την όλη υπόθεση από το τάνκερ Elka Aristotle. «Νιγηρία, Μπενίν, Τόγκο δεν σημαίνει πειρατεία και έγκλημα» λέει και συμπληρώνει: «Είναι έξυπνοι και δραστήριοι λαοί. Στη Νιγηρία ειδικά θα εκπλαγείτε από το μέγεθος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Υπάρχει βέβαια τεράστια φτώχεια διότι το κεφάλαιο κινείται σε συγκεκριμένους κύκλους».

«Οι χώρες αυτές έχουν πλούσιο πολιτισμό και πάρα πολλές δυνατότητες» καταλήγει.

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares