Κυριακή , 20 Ιουνίου 2021

ΕΛΙΑΜΕΠ Πρόεδρος: Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα να κάνουμε διάλογο για όλα

ΕΛΙΑΜΕΠ Πρόεδρος: Από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τις τύχες της χώρα στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έχουν βγει πλέον ανοιχτά και λένε δημόσια τις υποχωρητικές θέσεις τους απέναντι στην Τουρκία. Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη φορά που είχαν λόγο στα πράγματα οι άνθρωποι του ΕΛΙΑΜΕΠ ήταν την εποχή Κώστα Σημίτη, μέντορα του Κυριάκου, και είχαμε οδηγηθεί στα Ίμια, την Συμφωνία της Μαρδίτης, την παράδοση του Οτσαλάν και παραλίγο το Σχέδιο Ανάν.

Σε αυτή την γραμμή ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ έδωσε συνέντευξη σε μέσο ενημέρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και είπε τα εξής απίστευτα, που έτσι και τα ήξερε ο Ελληνικός λαός η ΝΔ δεν θα έπαιρνε ούτε 3% . Ο λόγος τώρα στον Λουκά Τσούκαλη, καθηγητή και πρόεδρο του διαβόητου ΕΛΙΑΜΕΠ:

Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα

“Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι ο κύριος Ερντογάν είναι πρόεδρος μιας χώρας πολύ σημαντικής για την Ευρώπη, διότι είναι μια μεγάλη χώρα σε μια ευαίσθητη περιοχή με άπειρες φωτιές, ο οποίος έχει έναν πολύ ισχυρό στρατό -τον δεύτερο μεγαλύτερο του ΝΑΤΟ- μια μεγάλη οικονομία που είναι ευάλωτη αυτή τη στιγμή αλλά δεν παύει να είναι μεγάλη σε μέγεθος και σημασία. Ταυτόχρονα η Τουρκία δεν είναι μόνο οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά σημαντική, αλλά είναι επίσης και η χώρα που φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτά είναι τα δεδομένα που υπολογίζει κάποιος αν δεν ζει στην Αθήνα και τη Λευκωσία αλλά σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”

Να μιλήσουμε με την Τουρκία για όλες αξιώσεις που ζητάει! 

“Η Ελλάδα από τη μια θέλει να σταματήσει την προκλητική, επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας με κάθε τρόπο και αναζητεί συμμάχους και υποστήριξη με αναφορές στο διεθνές δίκαιο. Από την άλλη όμως αντιλαμβάνεται -τουλάχιστον ένα κομμάτι της Ελλάδας- ότι πρέπει κάποια στιγμή να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει με την Τουρκία διότι υπάρχουν διμερή και πολυμερή θέματα που πρέπει να λυθούν. Εδώ και πολλά χρόνια μερικοί συμπατριώτες μας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με την Τουρκία δεν διαπραγματεύεσαι διότι βάζει διαρκώς καινούρια πράγματα στο τραπέζι, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα οδηγούσε σε έναν συμβιβασμό. Και ο συμβιβασμός έχει σημαντικό εσωτερικό πολιτικό κόστος”

Η αδιαλλαξία της Τουρκίας είναι “θεωρίες”

“Ξέρετε, είναι μερικές φορές που πιστεύω -και το λέω με θλίψη- ότι κάποιος είναι διατεθειμένος να θυσιάσει το μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον για να μην υποστεί βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος ο ίδιος. Αυτό βέβαια το ομορφαίνει στο μυαλό του με θεωρίες για την αδιαλλαξία της Τουρκίας, για παράδειγμα.”

Ο Ερντογάν είναι “ψυχούλα” βρε παιδιά

“Μην ξεχνάμε ότι στο χειρότερο κομμάτι της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ο Ερντογάν δεν έκανε μεγάλη προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της χώρας μας.”

Η ελληνική κοινή γνώμη δεν έχει προετοιμαστεί για συμβιβασμό

“Θα μιλήσω για την Ελλάδα διότι προφανώς την ξέρω καλύτερα: η ελληνική κοινή γνώμη δεν έχει προετοιμαστεί για έναν πιθανό συμβιβασμό. Αν οι περισσότεροι άνθρωποι λένε συνεχώς ότι η Ελλάδα έχει δίκιο στα πάντα, τότε οτιδήποτε είναι λιγότερο από τα πάντα θα θεωρηθεί εθνική υποχώρηση. Αυτό είναι σοβαρό και οι περισσότεροι έλληνες δημοσιογράφοι έχουν την τάση να υιοθετούν την πιο ακραία ελληνική άποψη ως δεδομένη και για οτιδήποτε συζητιέται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής να πιστεύουμε ότι εμείς έχουμε πάντα δίκιο, είτε αυτό αφορά την Αλβανία, την πρώην ακατονόμαστη χώρα και τώρα Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία.”

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares