Έντονη μεταβλητότητα και τζίρους σε επιλεγμένους τίτλους εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αδυνατεί να βγει από το εύρος της διακύμανσης που τηρεί το τελευταίο τριήμερο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,31% στις 1.312,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 47 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,27% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.189,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,29% στις 1.073,40 μονάδες.
Με το βλέμμα στις δημοπρασίες
Σχεδόν ολόκληρη η αγορά αναμένει τις δημοπρασίες, προκειμένου να διαγνώσει τις ροές που υπήρξαν από την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, καθώς αυτές έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον, με την είσοδο της Πειραιώς και την έξοδο της Τέρνα Ενεργειακή. Είναι ενδεικτικό ότι το 1/3 σχεδόν του όγκου της αγοράς έχει διακινηθεί στην Πειραιώς, ενώ στο επίκεντρο παραμένει όλος ο τραπεζικός κλάδος, αφού οι έμμεσες ροές επηρεάζουν σχεδόν όλους τους τίτλους του Standard Greece του MSCI.
Κατά τα άλλα όμως, όπως επισημαίνει και ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ, η τάση της αγοράς παραμένει ανοδική, με τη διόρθωση του Αυγούστου να μην ανατρέπει τη γενική εικόνα. Δεδομένων των συνθηκών, οι επενδυτές μακρόπνοης διακράτησης μπορούν να νιώθουν ικανοποιημένοι από τον Αύγουστο της Λεωφόρου Αθηνών.
Τα Χρηματιστήρια θέλουν “φρέσκο χρήμα” για να ανέβουν, κάτι που δεν ισχύει για τις πτώσεις. Οι λόγοι της υποχώρησης του Γενικού ΔείκτηΔ από τα υπερεννιαετή υψηλά του ήταν κυρίως η πρόσφατη αδυναμία της Wall Street, οι “υπεραγορασμένοι” μετρητές και η καλοκαιρινή απουσία νέου αγοραστικού όγκου, εξηγεί ο κ. Στεριώτης.
Ακόμη και το γεγονός ότι αφουγκραζόμαστε κάποιον κορεσμό από την πορεία των τελευταίων εβδομάδων αποδεικνύει ότι οι απαιτήσεις παραμένουν υψηλές παρά τις φετινές εντυπωσιακές αποδόσεις και μάλιστα εν μέσω των αρνητικών μακροοικονομικών επιδόσεων της Ευρωζώνης (επίμονος πληθωρισμός, ισχνή ανάπτυξη, γεωπολιτικές προκλήσεις). Τα χαμηλά του Αυγούστου δείχνουν το επίπεδο στο οποίο μπορούν να τοποθετηθούν τα ενδεικτικά stop-long επί του Γενικού Δείκτη (πέριξ των 1.260 μονάδων), προσθέτει ο ίδιος.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο σημειώνουν απώλειες 2,04% και 2% αντίστοιχα, με τη Cenergy να υποχωρεί κατά 1,93% και την Jumbo κατά 1,46%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Εθνική, Τιτάν, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα.
Στον αντίποδα, η Πειραιώς κερδίζει 1,49%, με τις Quest, Alpha Bank, Motor Oil, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Eurobank να κινούνται με ήπια κέρδη.
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr