Σάββατο , 23 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Ελεύθερος ο αστυνομικός που φωτογραφήθηκε να πυροβολεί νεαρό Κούρδο το 2017 – Σε δίκη ο δημοσιογράφος που “πήρε” τις φωτογραφίες

Μια εικόνα μπορεί να αξίζει χίλιες λέξεις, ωστόσο τα οκτώ φωτογραφικά στιγμιότυπα που έλαβε ο δημοσιογράφος Αμπντουλραχμάν Γκοκ φωνάζουν : “φόνος!” Αυτή τη στιγμή ο Γκοκ είναι υπόδικος στην Τουρκία επειδή φωτογράφισε το περιστατικό στο Ντιγιάρμπακιρ εκείνο το πρωινό της 21ης Μαρτίου 2017. Ο εισαγγελέας ζητά να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Ο γυμνός από τη μέση και πάνω στις φωτογραφίες είναι ο 23χρονος Κεμάλ Κουρκούτ. Ήταν φοιτητής κολλεγίου με σπουδές στη μουσική, ένας βιολιστής που ταξίδευε στο Ντιγιάρμπακιρ για τον εορτασμό του Νιουρόζ, της Πρωτοχρονιάς των Κούρδων.

Ο Κεμάλ ήταν 21 ετών όταν βομβιστής που σχετιζόταν με το Ισλαμικό Κράτος, σκότωσε 109 άτομα που συμμετείχαν σε πορεία ειρήνης κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας. Ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει στον Τύπο: “Έχουμε λίστα ονομάτων με πιθανούς βομβιστές αυτοκτονίας αλλά δεν μπορούμε να τους συλλάβουμε μέχρι να δράσουν.”

Μετά την δολοφονία του Κεμάλ και πριν δημοσιευτούν οι φωτογραφίες του Γκοκ, ο κυβερνήτης του Ντιγιάρμπακιρ είχε ανακοινώσει ότι ο Κεμάλ σκοτώθηκε επειδή υπήρχε η υποψία ότι ήταν βομβιστής αυτοκτονίας.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Κεμάλ, γνωστός με τα αρχικά Y.Ş αθωώθηκε από τουρκικό δικαστήριο, το οποίο παράλληλα ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να αποδοθούν κακουργηματικές κατηγορίες σε 72 αστυνομικούς για να εντοπιστεί ο πιθανός ύποπτος.

Πηγή: Al-Monitor

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares