Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

El Pais: Η Ισπανία αυξάνει 3,5% τους μισθούς στο Δημόσιο

Η πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα


Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα προσφέρει στους δημόσιους υπαλλήλους αύξηση 3,5% το 2023 για να αντισταθμιστούν εν μέρει οι συνέπειες του αυξανόμενου πληθωρισμού, γράφει σήμερα η El Pais, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες πηγές εργατικών συνδικάτων.

Η πρόταση για αύξηση 3,5% θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα, τα οποία ζητούν περισσότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία προσέθεσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει περικοπή στον αριθμό των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας.

Γενική αύξηση του μισθού κατά 3,5% για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους θα στοίχιζε στην κυβέρνηση περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την El Pais.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Προϋπολογισμού αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Πέρυσι, η κυβέρνηση ενέκρινε αύξηση 2% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ο ετήσιος πληθωρισμός είναι σήμερα πολύ υψηλότερος από ό,τι τότε και ανέρχεται σε 10,5%.

Οι εργοδότες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα αιτήματα από εργαζόμενους για αυξήσεις των μισθών τους που αντιστοιχούν ή υπερβαίνουν τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται ή πλησιάζει σε υψηλά επίπεδα τριών δεκαετιών.

Οι υψηλότεροι μισθοί, με τη σειρά τους, είναι πιθανόν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών.

Πηγή: newmoney.gr

Shares