Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Εκτός ελέγχου ο Ράμα: Απεριόριστη εξουσία στην Αλβανική Αστυνομία με νέο νόμο…

«Είναι τρελός νόμος ενός άρρωστου που δείχνει ότι βρίσκεται σε πανικό και θέλει να επιβάλει νόμους παρόμοιους με αυτούς της περιβόητης κρατικής ασφάλειας. Εάν επιτραπεί η ισχύς αυτού του νόμου, τότε θα μπορεί να ειπωθεί ότι η ιδιωτική πολιτική αστυνομία του Ράμα θα ελέγχει τη ζωή οποιουδήποτε», γράφει η αλβανική « Rilidja Demokratike».

Ενώ η Lapsi.al γράφει:

Νέος νόμος της κυβέρνησης Έντι Ράμα για το οργανωμένο έγκλημα ορίζει ότι η αστυνομία μπορεί να παρακολουθεί οποιονδήποτε χωρίς την έγκριση δικαστηρίου ή εισαγγελέα.

Ο νόμος δίνει απεριόριστη εξουσία στην αστυνομία και παραβιάζει τα δικαιώματα των ατόμων, όπως σημειώνεται.

Μετά την ψήφιση του νόμου αυτού από το αλβανικό κοινοβούλιο, η αστυνομία θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες από ιδιωτικές εταιρείες διαδικτύου, συνδιαλέξεις και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, ακόμη και τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς απόφαση δικαστηρίου ή εισαγγελέα για την παρακολούθηση του ατόμου.

Η αστυνομία θα μπορεί να διενεργεί οποιαδήποτε έλεγχο σε οποιοδήποτε άτομο, ιδιωτικά ή δημόσια και να συλλαμβάνει χωρίς εντολή.

Επίσης θα έχει το δικαίωμα να αναστείλει κάθε έγγραφο (διαβατήρια ή άλλο) που χρησιμοποιείται για ταξίδι ενός υπόπτου.

Θα έχει το δικαίωμα να διενεργεί έρευνα για άτομα όταν υπάρχει η υποψία ότι το βιοτικό επίπεδο δεν συνάδει με το εισόδημα που δηλώνεται.

Θα μπορεί να προβαίνει σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών χωρίς εντολή εισαγγελέα.

Θα έχει τη δυνατότητα να πληροφορείται κάθε προσωπικό στοιχείο ενός ατόμου, όπως ο τραπεζικός λογαριασμός, τα ακίνητα, οι μετοχές σε επιχειρήσεις και οτιδήποτε άλλο αφορά τον ύποπτο χωρίς την άδεια εισαγγελέα ή δικαστηρίου.

echedoros-a.gr

Shares