Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022

Εκτός ελέγχου η Βραζιλία

Oξυμένη παραμένει η κατάσταση στην Βραζιλία, παρά το γεγονός ότι ο Ζαΐρ Μπολσονάρο κάλεσε τους υποστηρικτές του να άρουν τους τελευταίους αποκλεισμούς δρόμων, χαρακτηρίζοντας ωστόσο νόμιμες τις διαδηλώσεις μετά την ήττα του από τον Λούλα.

«Σας απευθύνω έκκληση: ανοίξτε τους δρόμους», είπε ο Μπολσονάρο σε βίντεο που ανήρτησε χθες Τετάρτη στα social media, αναφερόμενος στα οδοφράγματα που έχουν στηθεί σε δρόμους σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες της Βραζιλίας, αν και μειώνονται σε αριθμό.

«Άλλες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη Βραζιλία, σε άλλα σημεία, αποτελούν μέρος του δημοκρατικού παιχνιδιού, είναι καλοδεχούμενες», πρόσθεσε ο ακροδεξιός απερχόμενος πρόεδρος.

Ο Μπολσονάρο, φάνηκε να δέχεται την ήττα του, λέγοντας πως σέβεται το Σύνταγμα, δίνοντας το πράσινο φως για να ξεκινήσει η μεταβίβαση της εξουσίας.

Ωστόσο έστειλε ένα μήνυμα το οποίο θεωρήθηκε ως ενθάρρυνση προς τους υποστηρικτές του: «Οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα είναι πάντα καλοδεχούμενες, αλλά δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις μεθόδους της αριστεράς που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία».

Σύμφωνα με τον Μπολσονάρο, οι διαδηλώσεις είναι «καρπός της αγανάκτησης και μιας αίσθησης αδικίας για τον τρόπο που διεξήχθη η εκλογική διαδικασία».

Τη φράση αυτή επανέλαβε χθες Τετάρτη ο γιος του, ο βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρο, σε ανάρτησή του στο Instagram.

 

«Να επέμβει ο στρατός»
Στο Σάο Πάολο χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρου διαδήλωσαν χθες το πρωί έξω από τη στρατιωτική διοίκηση της Νοτιοανατολικής Βραζιλίας, απαιτώντας να επέμβει ο στρατός.

Μια παρόμοια διαδήλωση έγινε και έξω από το γενικό επιτελείο Στρατού στην Μπραζίλια. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν την επέμβαση του στρατού φωνάζοντας το σύνθημα: «Λούλα, κλέφτη, η θέση σου είναι στη φυλακή».

«Ζητάμε την ομοσπονδιακή επέμβαση του στρατού επειδή απαιτούμε ελευθερία», είπε μια 70χρονη διαδηλώτρια, η Άντζελα Κόσακ. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα μας κυβερνά ένας κλέφτης», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις καταδίκες του Λούλα για διαφθορά, τις οποίες τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε ή θεώρησε ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

«Ζητάμε την επέμβαση του στρατού ώστε η χώρα μας να μην γίνει κομμουνιστική», είπε ο 41χρονος πωλητής Ροντρίγκο ντα Μάτα από το Σάο Πάολο. «Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα των εκλογών διότι ξέρουμε ότι ήταν νοθευμένες, όπως ό,τι κάνει το PT», πρόσθεσε αναφερόμενος στο Κόμμα των Εργατών του Λούλα.

Στις κινητοποιήσεις στην πολιτεία Σάντα Καταρίνα διαδηλωτές έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο UOL, διαδηλώσεις υπέρ της παρέμβασης του στρατού πραγματοποιήθηκαν χθες μπροστά από κτίρια του στρατού σε 11 από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας.

Eκατοντάδες οδοφράγματα
Ο αριθμός των οδοφραγμάτων μειώθηκε χθες. H ομοσπονδιακή αστυνομία δρόμων (PRF) κατέγραψε περίπου 100 σε 12 πολιτείες, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε το βράδυ. Συνολικά περίπου 776 τέτοιου είδους κινητοποιήσεις έχουν διαλυθεί μέχρι στιγμής.

Ο αριθμός τους μειώθηκε δραστικά από τη στιγμή που η αστυνομία άρχισε να κάνει χρήση βίας με την έγκριση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο της ζήτησε να χρησιμοποιήσει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να αρθούν οι αποκλεισμοί των δρόμων.

Στο Σάο Πάολο οι δυνάμεις της τάξης αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στον κεντρικό οδικό άξονα Καστέλο Μπράνκο, οικονομικό πνεύμονα της Βραζιλίας στο κεντροδυτικό τμήμα της χώρας.

Τα οδοφράγματα προκάλεσαν προβλήματα ανεφοδιασμού στη χώρα, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στις οδικές μεταφορές για τη μεταφορά προϊόντων και τροφίμων.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Βιομηχάνων προειδοποίησε ήδη από την Τρίτη για τον «κίνδυνο ελλείψεων στα καύσιμα», αν δεν αρθούν άμεσα τα οδοφράγματα.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1 από την πλευρά του εκτίμησε ότι το 70% των σούπερ μάρκετ ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό κάποιων προϊόντων.

 

 

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares