Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εκτός ελέγχου η Άγκυρα εκτοξεύει απειλές και δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα – Τι απαντά η Αθήνα

Σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση της ρητορικής προχωρά η τουρκική πλευρά, που εκτοξεύει νέες απειλές εναντίον της χώρας μας για να εισπράξει την ηχηρή απάντηση της Αθήνας. Το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βαίνει ραγδαίως επιδεινούμενο και είναι πλέον εμφανές πως η Άγκυρα δεν σκοπεύει να επανέλθει το επόμενο διάστημα στο δρόμο της λογικής και του ρεαλισμού.

Η εκστρατεία fake news και το κρεσέντο των απειλών συνεχίζονται από την τουρκική πλευρά, παρά τα ξεκάθαρα μηνύματα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Χθες συνεδρίασε υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας και ακολούθησε μια εμπρηστική ανακοίνωση για την Ελλάδα.

«Δεν θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, ενώ επανέρχεται το αφήγημα περί αποστρατικοποιημένων νησιών. Με την Άγκυρα να ρίχνει νερό στο μύλο της έντασης, ισχυριζόμενη πως πρέπει να λειτουργήσουν με σύνεση «οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά».

Για να λάβει άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως η χώρα μας θα υπερασπιστεί, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί ανάγκη. Τονίζοντας παράλληλα πως η Τουρκία «δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)».

«Ούτε φοβόμαστε, ούτε πανικοβαλλόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, ενώ σε επιφυλακή είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι εμφανές πως στο δρόμο προς τις τουρκικές κάλπες το 2023 – και μπροστά στη δημοσκοπική καθίζηση των ποσοστών του – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει τον ίδιο ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων.

Ωστόσο, δεν έχει μόνο το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό ακροατήριο αλλά κοιτά και προς τη Δύση και δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του για το γεγονός πως τα αναθεωρητικά του σχέδια δεν βρίσκουν υποστηρικτές. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν κατάφερε στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ να έχει κατ/ιδίαν συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και δεν πέτυχε να «ξεκολλήσουν» οι συζητήσεις για τα F – 16.

Δεν είναι τυχαίο πως χθες αναφέρθηκε εκ νέου στις ΗΠΑ λέγοντας πως δεν λειτουργούν δίκαια μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ. Συνέχισε δε τις αναφορές στις ΗΠΑ εκφράζοντας την …προσδοκία «να μην εμπλέξουν την Ελλάδα σε λάθος υπολογισμούς και να μην επιτρέψουν τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης».

Ουσιαστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει με ανυπόστατες κατηγορίες να εμφανίζει την χώρα του ως δήθεν «αδικημένη» και «παρεξηγημένη», προσδοκώντας πως με αυτό τον τρόπο θα κρύψει τα νέο-οθωμανικά του σχέδια. Την ίδια στιγμή βέβαια είναι η Άγκυρα αυτή που ναρκοθετεί οποιαδήποτε περιθώρια διαλόγου με τις προκλητικές αναφορές της περί αποστρατικοποίησης των νησιών, τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Αναλυτές εκτιμούν πως η τουρκική πλευρά στήνει όλο το τελευταίο διάστημα το επικοινωνιακό περίβλημα για να δικαιολογήσει τις επόμενες κινήσεις. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα «θερμό» επεισόδιο ή αν θα παραμείνει σε μια εμπρηστική ρητορική κοιτώντας κυρίως προς το εσωτερικό ακροατήριο.

Ξεκάθαρα μηνύματα από ΗΠΑ και Ε.Ε.
Χωρίς τέλος είναι τα μηνύματα από ΗΠΑ και Ε.Ε. προς την τουρκική πλευρά, γεγονός που εντείνει τον εκνευρισμό της Άγκυρας. Σε μια εποχή που ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως αναθεωρητικές πρακτικές δεν γίνονται αποδέκτες στη διεθνή σκηνή, η γειτονική χώρα επιμένει να παίζει τον ρόλο του ταραξία και να δημιουργεί κλίμα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες τρεις ημέρες το Στέιτ Ντιπάρτμεν διεμήνυσε πως η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη. Υπενθυμίζεται πως η Ε.Ε. κάλεσε την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα καλής γειτονίας με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Μάλιστα την στήριξη τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία θα εκφράσουν εννέα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων – που θα συναντηθούν στο Αλικάντε της Ισπανίας- όπως υπογράμμισαν διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.Το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής συνόδου κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Μάλτας, Σλοβενίας, Κροατίας και Ελλάδας. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν.

 

ethnos.gr

Shares