Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Έκθεση PEGA: Στο Μαξίμου ο πρωταγωνιστής των παρακολουθήσεων

Στη δημοσιότητα έδωσε η PEGA, η Επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τις υποκλοπές, το προσχέδιο της έκθεσής της, μετά και την επίσκεψή της στην Ελλάδα.

Η έρευνα εστιάζει σε τρία πρόσωπα και τις σχέσεις μεταξύ τους, δηλαδή τους Φέλιξ Μπίτζιο, Γρηγόρη Λαβράνο και Γρηγόρη Δημητριάδη.

Αναφέρει πως παρότι η κυβέρνηση αρνείται την αγορά και τη χρήση του Predator, θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί μέσω πληρεξουσίων, μεσιτικών εταιρειών ή μεσαζόντων. Σε αντίθετη περίπτωση, κατά την υπόθεση δηλαδή πως η χρήση γίνεται από ιδιώτη, η Επιτροπή σημειώνει πως κάτι τέτοιο δεν θα εξηγούσε τον τρόπο επιλογής των θυμάτων.

Μάλιστα, δεν αποκλείει το Predator να έχει αγοραστεί μέσω του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ), το οποίο λειτουργεί παράλληλα με την ΕΥΠ, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως «ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ».

Η κυβέρνηση διαψεύδει…αλλά δεν ερευνά

Αρχικά, η Επιτροπή αναφέρει πως «τόσο η ΕΥΠ όσο και η κυβέρνηση αρνούνται κατηγορηματικά ότι το Predator έχει ποτέ αγοραστεί ή χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές. Παρά το γεγονός ότι η χρήση spyware είναι παράνομη στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να υπάρχει έντονη αναζήτηση για την προέλευση της συγκεκριμένης επίθεσης spyware».

Και συνεχίζει: «Οι αποκαλύψεις σχετικά με τη χρήση spyware αλλά και της ΕΥΠ για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, περιγράφουν μια πολύ ανησυχητική ιστορία, ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού και πολιτικής επιρροής. Είναι εύκολο να χαθείτε στο λαβύρινθο. Ωστόσο, εμφανίζονται μερικά μοτίβα. Η πολιτική πλειοψηφία χρησιμοποιείται για την προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων και όχι για το γενικό συμφέρον, κυρίως με το διορισμό συνεργατών και πιστών σε θέσεις κλειδιά όπως η ΕΥΠ, η ΕΑΔ και η Krikel.

»Ενώ το λογισμικό υποκλοπής, πιθανώς σε συνδυασμό με τη νόμιμη παρακολούθηση,  χρησιμοποιείται ως εργαλείο για απόκτηση πολιτικής εξουσίας και ελέγχου, στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Οι μηχανισμοί ελέγχου τόσο εκ των προτέρων όσο και εκ των υστέρων έχουν σκοπίμως αποδυναμωθεί και η διαφάνεια και η λογοδοσία έχουν αποφευχθεί. Οι επικριτικοί δημοσιογράφοι ή αξιωματούχοι που καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη αντιμετωπίζουν εκφοβισμό και παρεμπόδιση, ενώ δεν υπάρχει προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».

Η περίφημη Krikel

Η Επιτροπή αφιερώνει ένα κομμάτι της έκθεσης στην εταιρεία. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «η Krikel είναι βασικός προμηθευτής εξοπλισμού της αστυνομίας και των αρχών ασφάλειας στην Ελλάδα. Είναι επίσης ο ελληνικός αντιπρόσωπος της RCS Lab, μια ιταλικής εταιρείας πωλήσεων λογισμικών παρακολούθησης. Ο Γιάννης Λαβράνος φέρεται να κατέχει το 50% της εταιρείας, μέσω μιας άλλης εταιρείας που ονομάζεται Mexal. Δεν φαίνεται να είναι δυνατό να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ποιος είναι ο απόλυτος δικαιούχος της Krikel, παρά τις πολλές συμβάσεις που έχει συνάψει με κρατικές αρχές», ενώ προσθέτει:

«Το 2014 η εταιρεία του Γιάννη Λαυράνου, Ιονική Τεχνική, πουλήθηκε στην Tetra Communications. Την ίδια χρονιά, η Ιονική Τεχνική ήταν μια από τις τρεις εταιρείες που δώρισαν το Tetra Communications Systems στο Υπουργεί Προστασίας του Πολίτη. Την ίδια επίσης χρονιά η ελληνική κυβέρνηση είχε δείξει ενδιαφέρον για ένα ιταλικό spyware που ονομάζεται RCS Galileo της εταιρείας Hacking Team. Ωστόσο αυτό το λογισμικό δεν αποκτήθηκε ποτέ. Η δωρεά της Tetra έγινε αποδεκτή το 2017. Το 2018 η Krikel υπέγραψε σύμβαση συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης ύψους 10,8 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση υπεγράφη εκ μέρους της Krikel από τον Stanislaw Pelczar, αλλά φαίνεται πως ο Λαβράνος συμμετείχε ανεπίσημα στις διαπραγματεύσεις».

«Η Krikel έγινε σημαντικός προμηθευτής του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από το 2018 υπέγραψε επτά συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο εκ των οποίων οι έξι ήταν μυστικές. Έγινε επίσης ο τοπικός αντιπρόσωπος της ιταλικής RCS Lab και τον Ιούνιο του 2021 η ΕΥΠ αγόρασε ένα σύστημα υποκλοπής από την εταιρεία μέσω της Krikel. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν ο υπεύθυνος για τις επαφές μεταξύ κυβέρνησης και ΕΥΠ. Ορισμένες πηγές έχουν τεκμηριώσει ότι ήταν κατά την εγκατάσταση αυτού του νέου συστήματος που χάθηκαν τα στοιχεία των παρακολουθήσεων των Ανδρουλάκη και Κουκάκη λόγω τεχνικού προβλήματος, όπως υποστήριξαν οι ορισμένοι αρμόδιοι. Ωστόσο άλλες πηγές ανέφεραν πως ήταν ο ίδιος ο Π. Κοντολέων, διοικητής της ΕΥΠ, που έδωσε την εντολή για καταστροφή των εν λόγω στοιχείων. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι υπάλληλοι της Krikel έχουν εντοπιστεί να εργάζονται στο ΚΕΤΥΑΚ. Στο ΚΕΤΥΑΚ έχουν χορηγηθεί 40 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω εμπιστευτικής διαγωνιστικής διαδικασίας, βάσει μυστικής απόφασης του Πρωθυπουργού», γράφει επιπλέον το προσχέδιο.

Ευκολότερη η κατασκοπεία και ο ρόλος του ΚΕΤΥΑΚ

Η έκθεση τονίζει ακόμη πως η κατασκοπεία δεν είναι κάτι νέο στην Ελλάδα, ωστόσο τώρα γίνεται πιο εύκολη: «Η κατασκοπεία για πολιτικούς λόγους δεν είναι κάτι νέο για την Ελλάδα, αλλά οι νέες τεχνολογίες spyware κάνουν την παράνομη παρακολούθηση πολύ πιο εύκολη, ιδίως σε ένα πλαίσιο σοβαρά εξασθενημένων διασφαλίσεων. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως η Πολωνία, η κατάχρηση του spyware δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά μάλλον ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε ad hoc βάση για πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Ωστόσο, διαβρώνει εξίσου τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και δίνει άφθονο χώρο στη διαφθορά, ενώ αυτοί οι ταραγμένοι καιροί απαιτούν αξιόπιστη και υπεύθυνη ηγεσία.

»Ενόψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2023, η κατάσταση πρέπει να αποσαφηνιστεί επειγόντως, ώστε να μην αμφισβητηθεί η ακεραιότητα των εκλογών το 2023».

Σχετικά με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως υπάρχει κάποιος ιδιώτης που χρησιμοποιεί το παράνομο λογισμικό, αναφέρει: «Η κυβέρνηση αρνείται την αγορά του λογισμικού Predator.

Ωστόσο, αν δεν ήταν η ελληνική κυβέρνηση, τότε πρέπει να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ένας μη κρατικός παράγοντας ήταν υπεύθυνος για τις (απόπειρες) παγίδευσης των τηλεφώνων των Κουκλάκη και Ανδρουλάκη. Αυτό θα ήταν έγκλημα σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο και θα περίμενε κανείς από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα και δυναμικά μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αστυνομική έρευνα, μόνο εισαγγελικές έρευνες μετά από καταγγελίες. Δεν κατασχέθηκαν επίσης φυσικά αποδεικτικά στοιχεία. Η υπόθεση των ιδιωτικών φορέων που κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις με spyware είναι επιπλέον εξαιρετικά απίθανη, καθώς δεν θα εξηγούσε την επιλογή των στόχων».

Η Επιτροπή ωστόσο αναφέρεται και στην περίπτωση του ΚΕΤΥΑΚ: «Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι το Predator αποκτήθηκε μέσω του ΚΕΤΥΑΚ, μιας ειδικής οντότητας που δημιουργήθηκε από το πρώην αφεντικό της ΕΥΠ Κοντολέων. Λειτουργεί παράλληλα από την ΕΥΠ».

Χρήση του λογισμικού χωρίς αγορά;

Επιπλέο, ενδιαφέρον έχει το σημείο όπου το προσχέδιο επισημαίνει πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το predator, δίχως να το αγοράσει απευθείας: «Ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με την ταυτότητα του αγοραστή και του χρήστη του Predator στις ελληνικές περιπτώσεις, δεν μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα εάν ή πώς η κυβέρνηση ή άλλος παράγοντας είχε αποκτήσει το Predator. Ωστόσο, θεωρητικά δεν είναι αδύνατο να αποκτήσετε ή να χρησιμοποιήσετε λογισμικό υποκλοπής spyware, χωρίς κυβερνητικοί φορείς να αγοράσουν απευθείας το λογισμικό.

»Το λογισμικό υποκλοπής Spyware μπορεί να αγοραστεί μέσω πληρεξουσίων, μεσιτικών εταιρειών ή μεσαζόντων, όπως έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις, ή μπορεί να γίνουν ρυθμίσεις με προμηθευτές λογισμικού υποκλοπής spyware για την παροχή ορισμένων υπηρεσιών που σχετίζονται με το λογισμικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν στενές σχέσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ ορισμένων προσώπων και γεγονότων που σχετίζονται με την κυβέρνηση, την ΕΥΠ και τους παρόχους spyware, ιδίως την Krikel, προτιμώμενο προμηθευτή εξοπλισμού επικοινωνιών και επιτήρησης από την αστυνομία και την ΕΥΠ. Η εταιρεία επίσης συνδέεται στενά με πρόσωπα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Μητσοτάκη».

Το τρίπτυχο Δημητριάδη, Μπίτζου και Λαβράνου

Όσο για τα βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, η έκθεση αναφέρει τρία, ξεκινώντας από τη διαπίστωση πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αδιανόητα περίπλοκη».

Ξεκινώντας από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, η Επιτροπή αναφέρει τα εξής: «Υπεύθυνος για τις κυβερνητικές επαφές με την ΕΥΠ. Συνδέεται στενά με διάφορους τρόπους με τον Μπίτζιο και Λαβράνο. Λαβράνος και Δημητριάδης είναι κουμπάροι, ενώ ο Λαβράνος είναι νονός του δεύτερου παιδιού του Δημητριάδη. Ο Δημητριάδης συνδέεται επίσης έμμεσα με τον Μπίτζιο μέσω επιχειρηματικών συναλλαγών με τον αδελφό του. Ο Δημητριάδης βρίσκεται  στην καρδιά ενός δικτύου που τον συνδέει τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά με πρόσωπα κλειδιά της Intellexa, της Krikel και της ΕΥΠ. Επίσης φέρεται να γνωρίζει και τον Ανδρέα Λοβέρδο, υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ».

«Οι Μπίτζιος και Λαβράνος είναι δύο βασικά πρόσωπα όσον αφορά στην προμήθεια υλικού επικοινωνίας και επιτήρησης σε κρατικούς φορείς, όπως η αστυνομία και η ΕΥΠ. Ο Μπίτζιος ήταν καθοριστικός στην εταιρεία που πουλά Predator. Οι δυο τους βρίσκονταν κοντά στον Γρηγόρη Δημητριάδη, επωφελούμενοι από κερδοφόρες κυβερνητικές συμβάσεις.

»Επωφελήθηκαν επίσης από τη νομοθετική τροποποίηση της κυβέρνησης, η οποία απελευθέρωσε τα δεσμευμένα περιουσιακά τους στοιχεία. Είχαν λοιπόν κίνητρο να χρησιμοποιήσουν κατασκοπευτικό λογισμικό εναντίον του Θανάση Κουκάκη. Υπάρχει μια πολύ προφανής και υψηλού κινδύνου σύγκρουση συμφερόντων και διαφθορά όσον αφορά την εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων, προσωπικών σχέσεων και προσωπικών συνδέσεων. Επιπλέον, οι δύο άνδρες θα ήταν σε θέση να δώσουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση και τη χρήση του Predator στην Ελλάδα», αναφέρει σχετικά με τα άλλα δύο πρόσωπα, και συνεχίζει:

«Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Μπίτζιος και ο Λαβράνος θα έπρεπε να καταθέσουν στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή των Ελλήνων, η πλειοψηφία που κατείχε η Νέα Δημοκρατία απέρριψε τα σχετικά αιτήματα της αντιπολίτευσης».

Κάνοντας ειδική μνεία στον Φέλιξ Μπίτζιο, τον περιγράφει ως εξής: «Ο επιχειρηματίας έχει εμπλακεί στην την τεράστια υπόθεση της Τραπεζας Πειραιώς με τα capital controls. Τα περιουσιακά στοιχεία του είχαν δεσμευτεί εν αναμονή της ολοκλήρωσης των ερευνών. Αυτός επωφελήθηκε από μια νομοθετική ρύθμιση που πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2019, που έθετε χρονικό όριο στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και έδινε τη δυνατότητα αποδέσμευσης μετά από 18 μήνες. Συνδέεται επίσης με την Κύπρο μέσω της εταιρείας Santinomo, που είναι και η σύνδεσή του με τον Ταλ Ντίλιαν.

»Ο Μπίτζιος φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά της Intellexa στην Ελλάδα. Μέσω της Santinomo κατείχε το 35% των μετοχών της Intellexa. Στις 4 Αυγούστου του 2022 μεταβίβασε όλες τις μετοχές του στη Thalestris, τη μητρική εταιρεία της Intellexa. Το αξιοσημείωτο δεν είναι μόνο πως η μεταβίβαση έγινε λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις για χακάρισμα του Ανδρουλάκη, αλλά το γεγονός πως η εν λόγω μεταφορά υποτίθεται ότι πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2020, δηλαδή περισσότερους από 18 μήνες νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο ο Μπίτζιος αποστασιοποιήθηκε αναδρομικά από το 1/3 της ιδιοκτησίας της Intellexa. Παρόλα αυτά ο Μπίτζιος παρουσιάζεται από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 ως αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa.

tvxs.gr
Shares