Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΈΚΘΕΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την έκθεση με τίτλο “Debt Sustainability Monitor” της ΕΕ όπου αναλύεται η βιωσιμότητα του χρέους όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα στοιχεία δεν είναι ευχάριστα για την Ελλάδα, κάτι το οποίο βέβαια γνωρίζουμε όσο και εάν προσπαθεί η Κυβέρνηση να το ‘καλύψει’ μέσω των δικών της ΜΜΕ…

Τα στοιχεία έχουν ώς εξής λοιπόν.

Το 2060 το χρέος θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019.

Η τρέχουσα εξυπηρέτηση του χρέους (τοκοχρεολύσια) και ειδικά μέχρι το 2030 θα κυμανθεί μεταξύ 15-19% του ΑΕΠ. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει το ποσοστό 19%, σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια κινείται περίπου στα 170 δισ. τότε το συνολικό ποσό των τοκοχρεολυσίων θα ανέρχονται στα 32,3 δισ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα φορολογικά έσοδα υπολογίζονται στα 47 δισ. για το 2021. Διαπιστώνονται στην έκθεση ισχυρές πιθανότητες πως το χρέος να συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμα και μετά το 2025. Το ταμειακό μαξιλάρι δε, τον Σεπτέμβριο του 2020 ανήρχετο στα 19,6 δισ., από τα οποία τα 15,7 δις ελέγχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το μη βιώσιμο χρέος λοιπόν σε συνδυασμό με την ασυνεννοησία, την έλλειψη σχεδιασμού, και τον ερασιτεχνισμό της Κυβέρνησης δίνουν δυσοίωνα μηνύματα για την ελληνική οικονομία!!

 

 

Shares