Παρασκευή , 18 Ιουνίου 2021
Τελευταία Νέα

Εκτάκτως στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και των Σκοπίων

Ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης των Σκοπίων, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι πραγματοποιούν επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθούν απόψε με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα…

Η συνάντηση αυτή δεν είχε αναγγελθεί νωρίτερα.

Από την κυβέρνηση των Σκοπίων γνωστοποιήθηκε ότι οι κ.κ. Ντιμιτρόφ και Οσμάνι μετέβησαν στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύοντα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, Χάικο Μάας και του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης, Μίχαελ Ροτ.

“Οι συνομιλίες στη γερμανική πρωτεύουσα αποσκοπούν στην εξεύρεση τρόπων προσέγγισης των θέσεων μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, που θα επιτρέψουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας” ανέφεραν από την κυβέρνηση των Σκοπίων στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, “MIA”.

Η Βουλγαρία έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση με τα Σκόπια στις γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, θα θέσει βέτο στο ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τα Σκόπια.

Στα τέλη Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε το “πράσινο φως” για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, ενώ το επόμενο βήμα που αφορά την ενταξιακή πορεία της τελευταίας αναμένεται να γίνει στις 10 Νοεμβρίου, στο προγραμματισμένο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με τον καθορισμό του πλαισίου των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares