Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν: Έρχεται γεμάτος απαιτήσεις – Θα του κόψουν το ντσαμπουκά;

Σπεύδει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τη διαπραγμάτευση της ανανέωσης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία για την τουρκική οικονομία σημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ, όφελος της τάξης των 100 δις. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας ιδιαιτέρως υπό τις παρούσες συνθήκες υφεσιακής πίεσης και αστάθειας.

Λαμβανομένου υπ’ όψιν του διαλόγου που είχε την Παρασκευή 6 Μαρτίου ο Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ συμπεραίνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας στις Βρυξέλλες θα διαπραγματευτεί επίσης την επανεξέταση των ρυθμίσεων της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς καταδεικνύει τους πραγματικούς στόχους της τουρκικής στρατηγικής, η οποία πυροδότησε την έκρηξη του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος την τελευταία εβδομάδα. Τώρα διαφαίνονται με ευκρίνεια οι στρατηγικοί στόχοι της Άγκυρας καθώς εξηγούνται και οι τακτικές κινήσεις της. Είναι γνωστό στην τουρκική πρωτεύουσα πως όταν η Τουρκία επιθυμεί να πιέσει την Ε.Ε. τότε πάντα χρησιμοποιεί την Ελλάδα θεωρώντας πως είναι ο αδύναμος κρίκος σε αυτό το ζήτημα λόγω των εκκρεμοτήτων στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, το Κυπριακό και βεβαίως τα τελευταία χρόνια και το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα

Υπό αυτές τις συνθήκες έμπειροι διπλωμάτες στην Άγκυρα και στην Αθήνα θεωρούν πως είναι πολύ πιθανόν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που έφτασαν σε κρίσιμο σημείο τα τελευταία 24ωρα με τα γεγονότα στον Έβρο να επακολουθήσουν εκτονωτική πορεία. Σημειώνουν ωστόσο πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα διατηρήσει την ένταση όσο καιρό διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες προκείμενου να ικανοποιήσει το μέγιστο των επιδιώξεών του.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας, προτίθεται να διαπραγματευτεί επίσης στις Βρυξέλλες το άνοιγμα νέων κεφαλαίων που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., θέμα λησμονημένο και για ορισμένους εταίρους ζήτημα που έχει λήξει αφού δεν τίθεται θέμα ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας προτίθεται να ξεκαθαρίσει άμεσα την εκκρεμότητα των 6 δις. ευρώ που έχει υποσχεθεί η Ευρώπη στη Τουρκία ως βοήθεια στο μεταναστευτικό. Πρόκειται δηλαδή για μία εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες υπό την πίεση του μεταναστευτικού ζητήματος και αμέσως μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για το Ιντλίμπ.

zougla.gr

Shares