Τρίτη , 6 Δεκεμβρίου 2022

ΕΚΤΑΚΤΟ:Επιστολή Σάλεχ σε ΟΗΕ: ”Παράνομη η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης,προκαλούν την Ελλάδα!”-ΕΙΚΟΝΕΣ

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, o πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Ageela Saleh επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του Abdulhamid Dabaiba είναι παράνομη και ότι όλες οι συμφωνίες ή τα μνημόνια συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνησή του είναι άκυρες.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης (HoR), Aguila Saleh, έστειλε επίσημη επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την ακυρότητα οποιωνδήποτε μνημονίων συνεννόησης που έχουν συναφθεί από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) με επικεφαλής τον Abdel Hamid. Dbeibeh, σημειώνοντας ότι δεν έχουν νομική ισχύ και δεν δεσμεύουν το λιβυκό κράτος.

Ο Saleh εξήγησε ότι η εντολή της κυβέρνησης Dbeibeh είχε συνταγματικά λήξει σύμφωνα με τους όρους της πολιτικής συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος της HoR είπε ότι η κυβέρνηση Dbeibeh συμμετείχε στη σύναψη μνημονίων συνεννόησης και συμφωνιών για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα οικονομικά ύδατα της ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία, κατά παράβαση του κειμένου Άρθρο VI, δέκατη παράγραφος του LPDF.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έκτο άρθρο της δέκατης παραγράφου της πολιτικής συμφωνίας ορίζει ότι «η εκτελεστική αρχή δεν εξετάζει, κατά το προκαταρκτικό στάδιο, νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε αυτό».

Ο Σάλεχ είπε ότι «η διάπραξη αυτής της εσκεμμένης παραβίασης θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και με τις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου».

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπέγραψε δύο μνημόνια συμφωνίας για την ενέργεια και το φυσικό αέριο με την Τουρκία.

Τρίπολη κατά Ελλάδας:

Ο Ohamed Hammouda, εκπρόσωπος της προσωρινής κυβέρνησης ενότητας, θεώρησε ότι η κυβέρνησή του είναι η μόνη με νομιμότητα στη Λιβύη.

Ο Χαμούντα είπε σε δηλώσεις του στο κανάλι “Al-Sharq” της Αδελφότητας: “Η κυβέρνησή μας είναι η νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και εξυπηρετεί όλους τους Λίβυους σε ολόκληρη τη χώρα”, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του.

Ο Hammouda πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Dabaiba είναι εξουσιοδοτημένη να συνάψει μνημόνια συνεννόησης με χώρες και άλλες εσφαλμένες ερμηνείες των κειμένων, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του.

Ταυτόχρονα, σε άλλο κανάλι ανέφερε τα εξής: ”Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «Φεβρουάριος» με έδρα την Τρίπολη, ο Χαμούντε δήλωσε ότι οι δηλώσεις κατά του μνημονίου συνεννόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων προέρχονται από την έλλειψη πληροφοριών και φημών και είπε: «Το μνημόνιο συνεννόησης είναι ένα αμοιβαίο ζήτημα Λιβύης-Τουρκίας και αρνούμαστε να παρέμβουμε σε αυτό το θέμα». Τονίζοντας ότι το μνημόνιο συνεννόησης θα δώσει σημαντικές ευκαιρίες όσον αφορά τις δυνατότητες της Λιβύης στον ενεργειακό τομέα, ο Χαμούντε είπε ότι «η Λιβύη δεν συμφωνεί με την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα στην Κρήτης και υπάρχουν κάποια θέματα διαφωνίας».

directus.gr
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares