Τετάρτη , 20 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Εκτακτο : Συνομιλία του Αμερικανού Πρέσβη με τον Βελόπουλο

Συνομιλία είχαν ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ,  Κυριάκος Βελόπουλος με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για τα F-35.

Στο τουιτερ συνομίλησαν οι δύο άντρες με θέμα την απόκτηση από μέρους της Ελλάδας, των αμερικανικών F-35.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ εξέφρασε τη δυσπιστία του για την πραγματική πρόθεση των Αμερικανών να πουλήσουν F-35 στην Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα έσπρωχνε την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να προχωρήσουν στην πώληση.

Με την απάντηση του Πρέσβη (που είναι η φωνή των ΗΠΑ στην Ελλάδα) ο Κ .Βελόπουλος έκλεισε το διάλογο με επιφύλαξη για την καταλληλότητα των F-35 για την κλειστή θάλασσα του Αιγαίου.

Στο ερώτημα, αν το F-35, καλύπτει τις εθνικές ανάγκες στο Αιγαίο (κυρίως αναχαιτίσεις), η απάντηση είναι μάλλον ΟΧΙ. Τα εξελιγμένα πτητικά χαρακτηριστικά του, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα stealth, την ικανότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών, τη μεγάλη εμβέλεια, την ενσωμάτωση τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρων κ.τ.λ. καθιστούν το F-35 ιδανικό, για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των ΗΠΑ, για μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή δράσης, της Αν. Μεσογείου, Αιγαίου, Βαλκάνια, Μαύρης Θάλασσας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, ότι θα επιχειρούν-απογειώνονται από ελληνικές αεροπορικές βάσεις.

Στρατηγικός στόχος των αμερικανικών F-35, είναι η εξουδετέρωση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. Ουσιαστικά, η αγορά των F-35, καλύπτει κυρίως αμερικανικές, ούτε καν νατοϊκές, επιχειρησιακές ανάγκες, στην περιοχή μας, που ωστόσο, μέρος του κόστους «εντέλλεται», να καλύψει ο ελλειμματικός ελληνικός προϋπολογισμός.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares