Παρασκευή , 22 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στο Καρά Τεπέ και την Μόρια ο Σάρλ Μισέλ

Τη Λέσβο θα επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.  Οπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του κ.Χρυσοχοϊδή, η Μόρια έφυγε και το Καρά Τεπέ ήρθε για να…μείνει, καθώς σύμφωνα το ανακοινωθέν η “αποσυμφόρηση”  της Λέσβου μετατέθηκε για μετά τον χειμώνα, από το Πάσχα και βλέπουμε, ενώ σήμερα θα “επιθεωρήσει” και την πρόοδο της μετεγκατάστασης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο κ. Μισέλ θα δει τον καμένο καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας μέσα από το ελικόπτερο ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα επισκεφθεί και τον καταυλισμό που στήνεται στον Καρά Τεπέ. Πρίν αναχωρήσει από τη Λέσβο θα κάνει δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης

Καρά Τεπέ: Αποσυμφόρηση… το Πάσχα και βλέπουμε ανακοίνωσε ο Χρυσοχοϊδης

 

Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και όπως φαίνεται το Καρά Τεπέ θα γίνει ακόμη μία Μόρια καθώς το δήθεν “Πρόγραμμα αποσυμφόρησης” που ανακοίνωσε ο Υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης έχει ορίζοντα το…Πάσχα.

Πρόγραμμα αποσυμφόρησης της Λέσβου με προοπτική αναχώρησης από το νησί των παράνομων προσφύγων και μεταναστών που σήμερα ζουν στο νησί το Πάσχα ανακοίνωσε με συνέντευξη του σε Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης ο Υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Την ίδια ώρα σήμερα για έβδομη μέρα, η πόλη είναι αποκλεισμένη από το βορρά της και δεκάδες μικροί και μεγαλύτεροι Έλληνες επαγγελματίες του Καρά Τεπέ παραμένουν κλειστοί

Σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ ο κ. Χρυσοχοίδης είπε πως σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, σχεδόν οι μισοί θα φύγουν μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Αλλά ούτε αυτό είναι πιθανό, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχεδιασμό για του που θα εγκατασταθούν όσοι φύγουν.

«Κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας δεν πρόκειται να φύγει από το νησί της Λέσβου, αν πρώτα δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες καταγραφής και απόκτησης των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων» είπε ο Υπουργός.

Ο οποίος σημείωσε επίσης ότι «δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης το αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στη νέα δομή. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στον καταυλισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα, θα συμμορφωθούν όλοι, γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός νόμος».

Απαντώντας στις πληροφορίες ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες δεν προσέρχονται στη νέα δομή έπειτα από «συμβουλές – οδηγίες» μιας μικρής ομάδας Αφγανών, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ενημερωτική πρωτοβουλία με διανομή φυλλαδίων στις γλώσσες των αιτούντων άσυλο.
Να θυμίσουμε ότι την Κυριακή είχε προειδοποιήσει, όσους παρακινούν και κινητοποιούν αιτούντες άσυλο να μην προσέλθουν στη νέα δομή, ότι «θα υπάρξουν κυρώσεις και ότι τέτοιους είδους συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές»

 

Μήνυμα 112: «Δεν θα φύγετε αν δεν περάσετε από τον καταυλισμό…»

Με ηλεκτρονικά μηνύματα 112 και έντυπα η προσπάθεια να μπουν στη νέα δομή οι χιλιάδες στους δρόμους του Καρά Τεπέ.

Με μηνύματα από την Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 που στάλθηκε σήμερα το πρωί αλλά και έντυπα που διανέμονται παντού στον Καρά Τεπέ, συνεχίζεται η προσπάθεια να πεισθούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στους δρόμους του Καρά Τεπέ να μπουν μέσα στη νέα δομή.

Επίσης συνεργεία με μεταφραστές επισκέπτονται όλον αυτόν τον κόσμο και διανέμουν έντυπα αλλά και συζητάνε μαζί τους. Όπως τους λένε ο μόνος τρόπος να φύγουν από τη Λέσβο είναι να μπουν στον καταυλισμό αφού προηγουμένως ελεγχθούν ιατρικά και καταγραφούν. Το ίδιο ισχύει ακόμα και για τους έχοντες δικαίωμα μετακίνησης οι οποίοι αν δεν ελεγχτούν ιατρικά και δεν ταυτοποιηθούν δεν μπορούν να αναχωρήσουν από το νησί.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares