Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΕΚΤΑΚΤΟ-Ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία: Το Ισραήλ βομβάρδισε ένοπλους πολιτοφύλακες που υποστηρίζονται από το Ιράν

Aφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στο συριακό έδαφος, βάζοντας στο στόχαστρο θέσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, των ιρανικών δυνάμεων και του λιβανέζικού σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ και των συμμάχων του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει συχνά, ότι δεν θα επιτρέψει το έδαφος της Συρίας να μετατραπεί σε προγεφύρωμα των δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Στη Συρία, άγνωστα αεροσκάφη στόχευσαν μια βάση ένοπλων πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ντέιρ-Ζορ, όπου το Ιράν επέκτεινε τη στρατιωτική του παρουσία πέρυσι.

 

Κάτοικοι και στρατιωτικές πηγές δήλωσαν, ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν νότια της πόλης al-Mayadin, η οποία έχει γίνει μια σημαντική βάση για σιιτικές ένοπλες ομάδες, κυρίως από το Ιράκ, από την εκδίωξη στοιχείων του ISIS πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το Reuters.

Μαχητές της πολιτοφυλακής με υποστήριξη του Ιράν, που περιπολούσαν στους δρόμους τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή και τα ασθενοφόρα εμφανίστηκαν να σπεύδουν, στα προάστια της ερήμου της πόλης αφού ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις.

Οι πολιτοφυλακές ελέγχουν τώρα την κυρίως σουνιτική πόλη, μέρος μιας αυξανόμενης παρουσίας στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, λένε κάτοικοι και στρατιωτικές πηγές.

Οι αεροπορικές επιθέσεις δεν αναφέρθηκαν αμέσως στα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας, τα οποία προηγουμένως, αρνήθηκαν ότι χιλιάδες μαχητές της πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

Το Ισραήλ, ανήσυχο από την αυξανόμενη περιφερειακή επιρροή του Ιράν και τη στρατιωτική παρουσία στη Συρία λέει, ότι έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις στη Συρία για να επιβραδύνει την εδραίωση του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι επιδρομές μη επανδρωμένων ισραηλινών αεροσκαφών συγκεντρώθηκαν στην παραμεθόρια πόλη Άλμπου Καμάλ, νοτιοανατολικά του Μαγιαντίν, που βρίσκεται σε μια στρατηγική διαδρομή εφοδιασμού των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και στέλνουν τακτικά ενισχύσεις από το Ιράκ στη Συρία.

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, ελέγχουν επίσης μεγάλα τμήματα των συνόρων στην ιρακινή πλευρά.

Πηγές δυτικών μυστικών υπηρεσιών, λένε ότι το Ισραήλ έχει επεκτείνει τις αεροπορικές επιδρομές σε ύποπτες μεταφορές όπλων και αναπτύξεις μονάδων, από την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή και τους συμμάχους τους της Λιβανικής Χεζμπολάχ, που υποστηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που πολεμά την τρομοκρατική ομάδα Ισλαμικό Κράτος, δεν σχολίασε αμέσως ούτε το φερόμενο χτύπημα. Στο παρελθόν, η επιχείρηση Inherent Resolve αρνήθηκε τους βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, δεν σχολίασαν τις αναφερόμενες επιθέσεις, σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική τους χωρίς να επιβεβαιώσουν ή να αρνηθούν τις δραστηριότητές τους στη Συρία.

Πολλά από αυτά τα χτυπήματα, φέρονται να έχουν στοχεύσει δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στα βορειοδυτικά του al-Mayadin στο Deir Ezzor και στα νοτιοανατολικά στο al-Bukamal, στα σύνορα προς Συρίας με το Ιράκ.

Η περιοχή αλ-Μπουκαμάλ προς ανατολικής Συρίας, κοντά στο Ιράκ, θεωρείται κρίσιμη για την προσπάθεια προς Τεχεράνης να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο από το Ιράν, μέσω του Ιράκ και προς Συρίας και προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, προκειμένου να μεταφέρει πιο εύκολα όπλα και μαχητικά σε όλη τη Μέση Ανατολή.

 

Του Ιωάννη Χάρχαρη/pentapostagma.gr

 

Shares