Πέμπτη , 26 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΕΚΤΑΚΤO – Πρωτοφανής δήλωση Πούτιν: ”Λυπάμαι για το Αρτσάχ, αλλά οι μάχες δεν γίνονται στο έδαφος της Αρμενίας!”…

ΕΚΤΑΚΤO - Πρωτοφανής δήλωση Πούτιν: ''Λυπάμαι για το Αρτσάχ, αλλά οι μάχες δεν γίνονται στο έδαφος της Αρμενίας!''...

Εσπευσμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλίγιεφ…

Ο Β.Πούτιν ”άδειασε” Αρτσάχ και Γερεβάν…

Δυστυχώς για όλους μας ο Ρώσος πρόεδρος υιοθετεί μία ακατανόητη στάση οποία εμμέσως πλην Σαφώς δίνει το πράσινο φως στους αζέρους και κατ επέκταση στην Τουρκία η οποία είναι γνωστό τοις πάσι ότι εξοπλίζει Αζερμπαϊτζάν στην πολεμική διαμάχη του με την Αρμενία.

Πρόδηλος είναι ο έντονος προβληματισμός που διακατέχει όσους περίμεναν από τη Ρωσία μία πιο σωφρονιστική τοποθέτηση απέναντι στην άκρατη προκλητικότητα της Άγκυρας ελέω μάλιστα και της χθεσινής προκλητικής πτήσης τουρκικού αεροσκάφους πάνω από ρωσική βάση στο έδαφος της Αρμενίας, κίνηση η οποία δημιούργησε έντονες αντιδράσεις από την αντιτουρκική μερίδα του Κρεμλίνου η οποία προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο για την ωμή επιθετικότητα της Τουρκίας και έθεσε το ερώτημα της άμεσης ενίσχυσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Αρμενίας.

“Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει την παρουσία αρκετών στρατιωτικών βάσεων, αεροδρομίων και αεροσκαφών μακράς εμβέλειας για την πρόκληση επιθέσεων σε στόχους στην περιοχή», δήλωσε ο Semyon Bagdasarov, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Μέσης Ανατολής και κεντρικής Ασίας.

Ωστόσο, η σημερινή τοποθέτηση Πούτιν προκαλεί μόνο προβληματισμό.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε:

”Η Ρωσία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO)”

«Όπως γνωρίζετε, η Αρμενία είναι μέλος του CSTO, έχουμε ορισμένες υποχρεώσεις προς την Αρμενία στο πλαίσιο αυτής της συνθήκης. Οι μάχες με μεγάλη λύπη μας, συνεχίζονται, αλλά δεν διεξάγονται στο έδαφος της Αρμενίας.”

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το σημείο “κλειδί” της δήλωσης του Ρώσου Προέδρου!

Από τη μία πλευρά (δηλαδή στα λόγια) δείχνουμε την πλήρη Και ανεπηρέαστη μήπως την υποστήριξη μας προς το ταλαιπωρημένο κράτος της Αρμενίας, Ωστόσο ( τουλάχιστον τυπικά) οι ένοπλες συγκρούσεις δεν λαμβάνουν χώρα στην εδαφική κυριαρχία της Αρμενίας.

Εδώ πρέπει να ενημερώσουμε τον Ρώσο Πρόεδρο ότι νε μεν η περιοχή Χωράει συγκρούσεις είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (έως τον Φεβρουάριο του 2017 γνωστή ως Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ), ένα de facto ανεξάρτητο κράτος με την αρμενική πλειοψηφία.

Με λίγα και κατανοητά λόγια, με την σημερινή του δήλωση ο Ρώσος πρόεδρος θα αφήσει τους Τουρκο-Αζέρους να συνεχίσουν τις επιθέσεις! Ταυτόχρονα ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ αδιαφορούν, με τον Ερντογάν να κάνει πλέον ότι θέλει!

Ο Β.Πούτιν πρόσθεσε:

”Όπως γνωρίζετε, συνεργάζομαι συνεχώς με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας. Ελπίζουμε ότι αυτή η σύγκρουση θα τερματιστεί στο εγγύς μέλλον, αλλά εάν δεν επιλυθεί πλήρως, ζητάμε και θέλω να το πω ξανά άμεση κατάπαυση του πυρός”.

Τόνισε μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνει ”το συντομότερο δυνατό”.

”Αυτή είναι μια τραγωδία, ανησυχούμε πολύ, επειδή οι άνθρωποι που ζουν στο Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν είναι ξένοι για εμάς”.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι περίπου 2 εκατομμύρια Αζέροι και πάνω από 2 εκατομμύρια Αρμένιοι ζουν στη Ρωσία. ”Ένας τεράστιος αριθμός Ρώσων πολιτών διατηρεί στενές, φιλικές και ακόμη και συγγενικές σχέσεις με τις δύο δημοκρατίες. Φυσικά, αυτή είναι μια τεράστια τραγωδία, οι άνθρωποι πεθαίνουν, έχουμε μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές”, είπε ο Πούτιν ο οποίος για πρώτη φορά είχε επικοινωνία με τον Αζέρο πρόεδρο, όπου συζήτησαν για τις ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή που μαίνονται οι συγκρούσεις.

https://twitter.com/RaminHakimov/status/1313761256650821643

 

με πληροφορίες από pentapostagma.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares