Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

ΕΚΤΑΚΤΟ – Καμία εκεχειρία στο Ιντλίμπ: Στέλνουν ενισχύσεις οι Τούρκοι – Ο Συριακός Στρατός σημαδεύει με βαλλιστικούς πυραύλους τουρκικές βάσεις….

Τελευταία προειδοποίηση Άσαντ στην Τουρκία – Ετοιμάζεται να σπάσει την εκεχειρία η Τουρκία


Σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο, τουλάχιστον 150 τουρκικά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν χθες βράδυ μετά την συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο συριακό έδαφος, καταδεικνύοντας με σαφήνεια ότι η Άγκυρα δεν εφαρμόζει καμία συμφωνία, απλά ενισχύεται για το δεύτερο γύρο στο Ιντνλίμπ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι: Πρέπει να εξαλείψουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και η θέση μας είναι σταθερή σε αυτό. Η συμφωνία για την παύση των εχθροπραξιών στο Ιντλίμπ επιβεβαιώνει τη συνεχή καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της

Το “μήνυμα” στην Άγκυρα είναι σαφές και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

 

Οι Σύροι χθες κατέρριψαν επίσης ακόμη ένα τουρκικό drone στη Συρία, έχοντας χάσει εντελώς τον αριθμό των καταρριφθέντων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων της Άγκυρας. Τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εξακολουθούν να αποδεικνύουν την εξαιρετικά χαμηλή αποτελεσματικότητά τους στη Συρία.

Έτσι, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ερντογάν, καταρρίφθηκε ένα ακόμη τουρκικό UAV στον ουρανό πάνω από την επαρχία του Χαλεπίου.

 

Σε βίντεο φαίνονται οι πρώτες στιγμές του συριακού χτυπήματος, ενώ ο πύραυλος με τον οποίο καταστράφηκε το drone εξακολουθεί να είναι άγνωστος, ωστόσο δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση καταστροφής τουρκικού drone.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι Τζιχαντιστές με τη σειρά τους, αποδίδουν σε μονάδα τους την κατάρριψη του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος, αναφέροντας ότι είχαν καταρρίψει ένα ρωσικό drone, ωστόσο τα θραύσματα με τις επιγραφές στα αγγλικά που βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής του εναερίου οχήματος, δείχνουν ότι ο αυτό ανήκει στον τουρκικό στρατό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Τουρκία έχει χάσει περισσότερα από 20 drones στη Συρία, ενώ τα τελευταία έχουν επιδείξει εξαιρετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα κατά την χρήση τους.

Για πολυάριθμες απώλειες στις ΤΕΔ προειδοποίησε ο Άσαντ
Την ίδια περίοδο ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ απείλησε για μεγάλες τουρκικές απώλειες σε περίπτωση συροτουρκικού πολέμου. Ο Πρόεδρος της Συρίας στη συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι “Ρωσία 24” δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή η Συρία δεν βρίσκεται σε πόλεμο με την Τουρκία επίσημα.

Οι δηλώσεις του Σύρου ηγέτη είναι κάτι περισσότερο από προκλητικές για τον Ρετζέπ Ερντογάν, διότι σημαίνουν ότι στην περίπτωση των εχθροπραξιών πλήρους κλίμακας, η Συρία μπορεί να εγγυηθεί την δημιουργία μεγάλων απωλειών στις δυνάμεις της Άγκυρας.

“Η Συρία δεν έχει διαπράξει εχθρικές πράξεις εναντίον της Τουρκίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, ενώ σημείωσε ότι “οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι “παράλογες”.

“Ποια εχθρική δράση – μεγάλη ή μικρή – έκανε η Συρία κατά της Τουρκίας; Δεν ισχύει τίποτα. Υπάρχουν συρο-τουρκικοί γάμοι, υπάρχουν οικογένειες, υπάρχουν ζωτικά κοινά συμφέροντα. Αυτή η αμοιβαία διείσδυση των πολιτισμών είναι ιστορικά καθορισμένη και ως εκ τούτου είναι παράλογο να υπάρχει σοβαρή διαφωνία μεταξύ αυτών και εμάς”, ανέφερε ο Άσαντ σε συνέντευξή του, γράφει η εφημερίδα Kommersant.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία υπέστη τεράστιες απώλειες στη Συρία, με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών στις τουρκικές δυνάμεις να έχει ήδη προσεγγίσει τους διακόσιους, ενώ τα συριακά στρατεύματα κατέστρεψαν εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα που έφτασαν από την Τουρκία και περισσότερα από 20 drones.

“Αν στην Τουρκία νομίζουν ότι η Συρία είναι ανίσχυρη, αρκεί να τους υπενθυμίσουμε ότι διαθέτουμε αρκετούς τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, που μπορούν να χτυπήσουν σε βασικές στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία, ενώ τουλάχιστον 2.000 Τούρκοι στρατιώτες είναι στοχοποιημένοι από το Συριακό στρατό, καθώς και τα τουρκικά παρατηρητήρια”, σημειώνουν Ρώσοι ειδικοί.

Μια συρο-τουρκική αναμέτρηση είναι πιο σίγουρη από ποτέ, δια τον απλούστατο λόγο ότι οι Σύριοι θέλουν την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το έδαφός τους, μιας και μετά την εκκαθάριση του Ιντλίμπ από τους Τζιχαντιστές, ο Άσαντ θέλει να ελέγξει ολόκληρη την συριακή επικράτεια, κάτι στο οποίο συμφωνεί και ο Πούτιν αλλάζοντας όλα τα δεδομένα για τον Ερντογάν.

 

pentapostagma

Shares