Τρίτη , 27 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Η Τρίπολη είναι δική μας»! Τούρκοι μισθοφόροι και στρατιώτες της GNA παρελαύνουν στην πρωτεύουσα…

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Η Τρίπολη είναι δική μας»! Τούρκοι μισθοφόροι και στρατιώτες της GNA παρελαύνουν στην πρωτεύουσα...

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), μαζί με τη βοήθεια Τούρκων μισθοφόρων, ανακοίνωσε την Πέμπτη, τον έλεγχό της σε όλα τα διοικητικά κέντρα της πρωτεύουσας στη Λιβύη συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Αεροδρομίου της Τρίπολης…

Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας, συνταγματάρχης Mohammad Qanunu, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της GNA έχουν πάρει τον έλεγχο όλων των διοικητικών περιοχών της πρωτεύουσας.

«Οι δυνάμεις μας συνέχισαν την πρόοδό τους σήμερα το πρωί και κυνήγησαν τις τρομοκρατικές πολιτοφυλακές μακριά από τα τείχη της Τρίπολης. Έχουν τραπεί σε φυγή, η Τρίπολη είναι δική μας».

Η GNA ανακοίνωσε χθες τον έλεγχό του Διεθνούς αερολιμένα αφού «κυνήγησε του τρομοκράτες» των δυνάμεων του Εθνικού Στρατού του Χάφταρ προς την περιοχή Κασρ Μπιν Γκασίρ, και επιβεβαίωσε τον έλεγχό στις περιοχές Ain Zara και Wadi Al-Rabeeh.

Τους τελευταίους μήνες χάρη στην υποστήριξη της Τουρκίας τα στρατεύματα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη έχουν καταφέρει να απωθήσουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης ο οποίος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε τη συνάντηση Ερντογάν- Σάρατζ η οποία πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην Άγκυρα.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται μία ημέρα αφού ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακατέλαβε το κεντρικό αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ σήμερα ανακοίνωσε ότι πλέον ελέγχει όλη τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του ο LNA ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την περιοχή της Τρίπολης προς το προπύργιό του, την Ταρχούνα.

Εξάλλου τη Δευτέρα ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει ότι και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και μαχητών στη Λιβύη παρά το εμπάργκο, που έχει επιβληθεί στη χώρα, απειλούν να προκαλέσουν νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάληψη του αεροδρομίου από τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι κρίσιμη ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να χωριστεί η Λιβύη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών

Πηγή: AMN

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares