Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022

ΈΚΤΑΚΤΟ! Η Γαλλία ετοιμάζεται να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια – Εντολή για μείωση παραγωγής

Η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζεται για πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο θεωρεί ως το πιο πιθανό σενάριο στον μελλοντικό σχεδιασμό της, δήλωσε την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Με περίπου το 17% της προμήθειας της να προέρχεται από τη Ρωσία, η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από ό,τι ορισμένοι από τους γείτονές της, αλλά η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Η διακοπή είναι ιδιαίτερα προβληματική τώρα, επειδή η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας της Γαλλίας θα δυσκολευτεί να καλύψει τη χαλάρωση, καθώς πολλοί αντιδραστήρες βρίσκονται επί του παρόντος εκτός λειτουργίας για συντήρηση.

«Νομίζω ότι μια πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου είναι μια πραγματική πιθανότητα… και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το σενάριο», είπε στο περιθώριο επιχειρηματικού και οικονομικού συνεδρίου στη νότια Γαλλία.

«Θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να αγνοήσουμε αυτό το σενάριο», είπε. Νωρίτερα στη διάσκεψη χαρακτήρισε μια τέτοια διακοπή του ρωσικού αερίου το “πιθανότερο σενάριο”.

Ο Le Maire είπε ότι η πρώτη γραμμή άμυνας ήταν για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και μετά η κατασκευή νέας υποδομής όπως ένα πλωτό εργοστάσιο που θα μπορεί να επαναεριοποιεί αποστολές υγρού φυσικού αερίου από το εξωτερικό.

Πιο δραστικά, η κυβέρνηση αναζητά επίσης εταιρεία με εταιρεία για να δει ποια μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή για να εξοικονομήσει ενέργεια εάν χρειαστεί, είπε ο Le Maire.

 

πηγή: reuters.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares