Η Λευκωσία εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη από τη θέση του Λονδίνου, το οποίο επικαλούμενο τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, υποστήριξε πως διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση.

Υπενθυμίζουμε πως σε μία απίστευτη δήλωση προχώρησε Βρετανός πολιτικός, που δείχνει και επίσημα, τον ύποπτο ρόλο του Λονδίνου στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Οι Βρετανοί στηρίζουν όχι εμμέσως, αλλά ξεδιάντροπα τις τουρκικές θέσεις.

«Υπό αμφισβήτηση» ανέφερε πως είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τόνισε ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Σε μια πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ο εκπρόσωπός της Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε πως η αρχική δήλωση του υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και δεν απηχεί την επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης, της πρωθυπουργού Τεράζα Μέι και του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ.

Ο κ. Προδρόμου μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ κάνοντας μια πρώτη τοποθέτηση επί της δήλωσης του βρετανικού ΥΠΕΞ είπε πως αυτή δεν συνιστά αποκατάσταση θεωρώντας πως θα πρέπει να γίνουν ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Υπέδειξε δε πως η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη οφείλει να αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Απαράδεκτος ο Ντάνκαν»

Η αντίδραση της Λευκωσίας ήταν άμεση στα όσα διατυπώνονται τις τελευταίες ώρες από βρετανικής πλευράς. Η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν χαρακτηριστική για το βρετανό υπουργό Ευρώπης. «Υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο κ. Άλαν Ντάνκαν..».

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε πως η στάση του υπουργού Ευρώπης δεν αντικατοπτρίζει την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με νόημα σημείωσε τη στήριξη που έτυχε η Βρετανία στο θέμα του BREXIT από την Κύπρο.