Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

EKTAKTO από Μόσχα: «Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το Su-57 στην Τουρκία – Έχουμε κι άλλους S-400 έτοιμους προς πώληση»…

H Mόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει το νέο της μαχητικό Su-57 στην Τουρκία εάν τελικώς αυτή δεν παραλάβει τα αμερικανικά F-35 και να είναι ένας από τους πρώτους ξένους αγοραστές όπως δήλωσε ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης του Διεθνούς Εμπορίου Όπλων.Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει νωρίτερα την Τετάρτη ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει εναλλακτικές για τα F-35, εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να τους παραδώσουν τα μαχητικά αεροσκάφη και θα αγοράσει κι άλλους S-400, εάν δεν μπορεί να αγοράσει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα Patriot.

«Αν δεν πάρουμε τα F-35, τότε θα αναγκαστούμε να τα αποκτήσουμε για τις ανάγκες μας από οπουδήποτε αλλού. Υπάρχουν τα (ρωσικά) Su-34, Su-57 και άλλα» δήλωσε ο Τσαβούσογλου στην συνέντευξη του, προσθέτοντας ότι «αυτό θα γίνεται έως ότου αρχίσουμε να παράγουμε τα δικά μας αεροπλάνα».

«Ο στρατιωτικό-τεχνικός εκβιασμός της Ουάσινγκτον είναι απαράδεκτος. Η Τουρκία είναι μια αυτάρκης χώρα και μιλώντας με αυτή από τη θέση ενός υποτελούς των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απλά απαράδεκτο. Απ’ αυτή την άποψη, το Su-57 μπορεί να προσφερθεί στην Τουρκία ως εναλλακτική λύση εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παραδώσουν τα F-35. Όσον αφορά τα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και τις μαχητικές δυνατότητες, το Su-57 είναι σημαντικά ανώτερο από το αμερικανικό μαχητικό», δήλωσε ο Κοροτσένκο.

Επεσήμανε ότι το Su-57 θα ήταν μια βέλτιστη επιλογή για την Άγκυρα στο μέλλον — εκτός από τις αγορές αεροσκαφών, η ρωσική πλευρά πιθανότατα θα ήταν έτοιμη να επιτρέψει στην Τουρκία την παραγωγή της εξαγώγιμης έκδοσης του μαχητικού, σε μονάδες της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας κάτι που θέλει η Τουρκία για να αποκτήσει τεχνογνωσία για την παραγωγή του δικού της μαχητικού ΤF-X

Ο Κοροτσένκο προχώρησε και σε δηλώσεις για τους S-400.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχώς αυξανόμενες απειλές για την ασφάλεια, η Άγκυρα θα πρέπει να σκεφτεί τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας, για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να αγοράσει από τη Ρωσική Ομοσπονδία επίσης μια παρτίδα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Tor-M2 που θα μπορούσαν να καλύψουν τόσο την κατοικία του Ερντογάν όσο και τη μόνιμη περιοχή διαμονής του», εξήγησε ο Κοροτσένκο.

O εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε:

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή, η Ρωσία έχει τις κατάλληλες δυνατότητες και την τεχνογνωσία. Και είναι φυσικό η Ρωσία να αναζητά δυνατότητες για να διευρύνει αυτή την συνεργασία της. Είναι μια απολύτως φυσιολογική πρακτική» δήλωσε ο Πεσκόφ απαντώντας στο ερώτημα αν η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία μια νέα συμφωνία για πωλήσεις αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία συνιστά μια σημαντική διάσταση στον τομέα της συνεργασίας της Ρωσίας με πολλές ξένες χώρες. «Η υλοποίηση μιας τέτοιου είδους συνεργασίας μιλάει για το ιδιαίτερο επίπεδο ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Αυτό αφορά και την Τουρκία» , δήλωσε ο Πεσκόφ

Shares