Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΕΚΤΑΚΤΟ- “Ανάφλεξη” σε Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Εντολή να σηκωθούν Su-30 από το Γερεβάν – Άγριες συγκρούσεις Αρμένιων-Αζέρων…(ΒΙΝΤΕΟ)

Έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας…

Κλιμάκωση που ξεπερνάει κατά πολύ τα επεισόδια των τελευταίων ετών έχουμε μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, μετά την επιχείρηση κατάληψης αρμενικού φυλάκιου από Αζέρους και με αναφορές για ένοπλες συγκρούσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και καθώς η κρίση φτάνει τα δύο 24ωρα, δε φαίνεται να γίνονται κινήσεις αποκλιμάκωσης από καμία πλευρά.

Η Αρμενική Πολεμική Αεροπορία ανέπτυξε τα σύγχρονα μαχητικά της Su-30SM στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, όπου επί του παρόντος πραγματοποιούν περιπολίες για συνοριακές παραβιάσεις.

Η σφοδρή σύγκρουση που ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα στα σύνορα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και η συνεχής ανταλλαγή πυρών με το στρατό του Αζερμπαϊτζάν ανάγκασε την ηγεσία της Αρμενικής Πολεμικής Αεροπορίας να απογειώσει τα μαχητικά Su-30SM, τα οποία αγοράστηκαν από τη Ρωσία πριν από περίπου ένα χρόνο.

Σύμφωνα με πηγές, τα μαχητικά αεροσκάφη της Αρμενικής ΠΑ πετούν κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα προσβολή των συνόρων της Αρμενίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν αναφέρθηκαν αεροπορικές επιδρομές με τη χρήση του εν λόγω μαχητικού αεροσκάφους.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ειδικούς, επεσήμαναν ότι οι δυνατότητες των μαχητών Su-30SM θα είναι περισσότερο από αρκετές για να «καταστείλουν» τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση απόπειρας συνέχισης της επίθεσης και παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας.

«Η απόκτηση του ρωσικού Su-30SM από την Αρμενία ήταν πολύ ευεργετική για τη χώρα», σημείωσε ένας αναλυτής υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. «Ακόμη και οι πιο ισχυρές χώρες της Ευρώπης φοβούνται τέτοια μαχητικά αεροσκάφη, ειδικά επειδή ήταν σε θέση να κυριαρχήσουν στη μάχη. Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει καμία ευκαιρία απέναντι στην Αρμενική Πολεμική Αεροπορία», κατέληξε ο ίδιος.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, λόγω της εκδήλωσης στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας υπό τη Ρωσία (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν).

https://www.facebook.com/European.Armenian.Federation/photos/a.519193791431244/3795344437149480/?type=3

 

Το χρονικό της νέας σύγκρουσης Αρμένιων-Αζέρων

Μια σειρά συγκρούσεων στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών στρατιωτών του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, σε μία από τις σκληρότερες μάχες μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια.

Και οι δύο πλευρές εξαπέλυσαν αλληλοκατηγορίες για την έναρξη της μάχης, η οποία περιελάμβανε χρήση βαρέως πυροβολικού και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του στρατού της Αρμενίας, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανέφερε τις συγκρούσεις, όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της 12ης Ιουλίου.

«Ένα τζιπ του Αζερμπαϊτζάν, για λόγους άγνωστους σε εμάς, προσπάθησε να παραβιάσει τα κρατικά σύνορα της Αρμενίας στην περιοχή Tavush, επαρχία της βορειοανατολικής Αρμενίας».

«Μετά από προειδοποίηση από την Αρμενική πλευρά, οι εχθρικοί στρατιώτες έφυγαν από το όχημα και επέστρεψαν στη θέση τους». Λίγο περισσότερο από μια ώρα αργότερα «οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν, με τη συνδρομή πυροβολικού, προσπάθησαν να καταλάβουν το φυλάκιο μας, αλλά απωθήθηκαν και εγκατέλειψαν το σημείο με τα θύματά τους. Δεν υπήρξαν απώλειες από την αρμενική πλευρά», έγραψε η εκπρόσωπος, Shushan Stepanyan στη σελίδα της στο Facebook.

https://www.facebook.com/shushanstepanyan/posts/3045065262196280

 

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Αρμενία επιτέθηκε αρχικά προκειμένου να καταλάβει μια στρατηγική θέση των Αζέρων.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας επιχείρησαν μια επίθεση χρησιμοποιώντας πυροβολικό για να καταλλάβουν τις θέσεις μας στην κατεύθυνση Tovuz στα κρατικά σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Ως αποτέλεσμα των κατάλληλων μέτρων που έλαβαν οι μονάδες μας, ο εχθρός ηττήθηκε και απωθήθηκε υποφέροντας απώλειες».

Αργότερα, αναφέρθηκε ότι η αρμενική πλευρά μπορεί στην πραγματικότητα να επιδιώκει να καταλάβει στρατηγικά σημεία, αλλά αυτό θα ήταν μόνο ως απάντηση στις επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν.

«Το προσωπικό και η διοίκηση του Αρμενικού Στρατού καθοδηγούνται να παραμείνουν συγκρατημένοι προς το παρόν, και σε περίπτωση πρόκλησης του εχθρού στα σύνορα της Δημοκρατίας της Αρμενίας, νέων αντιδρούν όπως απαιτείται», έγραψε.

Περαιτέρω συγκρούσεις στην ίδια περιοχή αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, και πάλι το πρωί της 13ης Ιουλίου. Συνεχίστηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, με την Αρμενία να αναφέρει επιθέσεις με drone από το Αζερμπαϊτζάν και επιθέσεις πυροβολικού εναντίον αμάχων.

Σύμφωνα με μια ανάλυση του ιστολογίου Nagorno Karabakh Observer, που παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές εξελίξεις στην εν λόγω σύγκρουση, οι κύριες συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια περιοχή όπου το Αζερμπαϊτζάν καταλαμβάνει γενικά το υψηλότερο έδαφος.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν αποδέσμευσε ένα βίντεο στις 13 Ιουλίου που φέρεται να δείχνει επίθεση εναντίον Αρμενικού φυλακίου. Το Nagorno Karabakh Observer ανέφερε ότι έχει προσδιορίσει τη θέση ως το μόνο ψηλό έδαφος που διατηρεί η Αρμενία στην περιοχή.

https://twitter.com/ElJournalNews1/status/1282750271265931265?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1282750271265931265%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fkosmos%2Fenoples-syrraxeis%2F6952113_anaflexi-se-armenia-azermpaitzan-entoli-na-sikothoyn-su-30-apo

pentapostagma.gr/Ευάγγελος Δ. Κόκκινος

Shares