Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

EKTAKTO! Την Παρασκευή θα γίνει χαμός στη Βουλή…

Στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων για το ονοματολογικό.Σε αίτημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο κ. Τσίπρας ζητά να γίνει η ενημέρωση με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής, όπως προβλέπει το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Βούτση αναφέρει:

«Θέμα: Αίτημα για την ανακοίνωση ή δήλωση ενώπιον της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με την παρούσα ζητώ να ενημερώσω το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής την Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.00 για τη Συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Τι προβλέπει το 142Α του Κανονισμού της Βουλής

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:

«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».

protothema.gr

Shares