Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Έκτακτη σύγκληση συμβουλίου αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ με θέμα την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συνθήκη Open Skies…

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ κλήθηκαν για μια έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής αποχώρησης από τη συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί), σύμφωνα με διπλωματική πηγή.Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποχώρησή της κατηγορώντας την Μόσχα για επανειλημμένες παραβιάσεις των όρων της συνθήκης.

«Η συνεδρίαση συγκλήθηκε για την Παρασκευή το απόγευμα» για να αναλυθούν οι συνέπειες της απόφασης που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη αναμένεται να «τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες», ανέφερε η ίδια πηγή

Η Ρωσία καταδίκασε ως «πλήγμα» στην ευρωπαϊκή ασφάλεια  την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι αποσύρεται από τη συνθήκη Open Skies (Ανοικτοί Ουρανοί).

«Η απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν τη συνθήκη σημαίνει όχι μόνο ένα πλήγμα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και στα υφιστάμενα μέσα στρατιωτικής ασφάλειας και στα αναγκαία συμφέροντα ασφάλειας των ίδιων των συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από τη συνθήκη αυτή την οποία έχουν συνυπογράψει 35 χώρες και η οποία επιτρέπει πτήσεις εναέριας επιτήρησης στις χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτήν προκειμένου να διακριβώνεται η ακριβής τήρηση της συνθήκης μείωσης των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη (CFE).

Ο Γκρουσκό ανέφερε πως μια αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη Open Skies θα επηρεάσει τα συμφέροντα όλων των συμμετεχόντων αυτής, που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα τόνισε πως «η Ρωσία δεν παραβίασε τη συνθήκη», σημειώνοντας πως τίποτε δεν εμποδίζει τη συνέχιση των συζητήσεων επί τεχνικών ζητημάτων που η Ουάσινγκτον αναφέρει ως παραβιάσεις της ρωσικής πλευράς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αργά σήμερα πως «Έχει καλή σχέση με την Ρωσία, αλλά η Μόσχα δεν τηρεί τη συνθήκη. Η Ρωσία πιάστηκε να κάνει πολλά άσχημα πράγματα», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους καθώς αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για το Μίσιγκαν. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενης επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης.

Shares