Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Έκρηξη στον Λίβανο: Τι δείχνουν οι πρώτες έρευνες – Aυξάνονται οι νεκροί….

Νέα στοιχεία για την τραγωδία που βύθισε στο πένθος τη Βηρυτό


Παγκόσμιο σοκ έχουν προκαλέσει οι γιγαντιαίες εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στη Βηρυτό και οι οποίες άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Οι εκρήξεις οφείλονται σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου στους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, οι οποίοι ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

Ορισμένοι κάτοικοι νόμισαν ότι είχε γίνει σεισμός. Σεισμολόγοι του USGS χαρακτήρισαν την ισχυρότερη έκρηξη ισοδύναμη με σεισμό 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ενδεικτικό του μεγέθους των εκρήξεων ήταν το γεγονός ότι εξαφανίστηκε δια παντός ένα κομμάτι στεριάς από τη Βηρυτό.

«Αν δεν μετακινηθεί θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό»

Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων χθες Τρίτη, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

14.000 βόμβες κατασκευάζονται με την εκρηκτική ύλη που εξερράγη

Τουλάχιστον σε 13.750 κλασικές αμερικανικές βόμβες TNT (200 λιβρών) αντιστοιχεί η εκρηκτική ύλη περίπου 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου που εξερράγη το βράδυ της Τρίτης 4 Αυγούστου σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου φυλάσσονταν τα τελευταία έξι χρόνια. Η έκρηξη των πρωτογενών εκρηκτικών υλών προκλήθηκε πιθανότατα από σπινθήρα σύμφωνα με τον Υποστράτηγο ε.α. και Διδάκτορα στη Χημεία εκρηκτικών υλών Παναγιώτη Κιούση.

«Οι μεγάλες αμερικανικές βόμβες περιλαμβάνουν 200 λίβρες ΤΝΤ. Δημιουργήθηκαν ασύλληπτες ωστικές δυνάμεις στη Βηρυτό. Φανταστείτε ότι με μια λίβρα ΤΝΤ αν την ενεργοποιήσεις με πυροκροτητή και κάνεις μία έκρηξη σε μία κολόνα από χάλυβα, όπως αυτή της ΔΕΗ, αυτή κόβεται λες και είναι πράσο. Οι εκρήξεις δημιουργούν ισχυρά εξώθερμες αντιδράσεις» ανέφερε ο Υποστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Κιούσης και πρόσθεσε «Κάθε φορά που πέφτει μία βόμβα TNT 200 λιβρών από αεροπλάνο, “φεύγει” ένα οικοδομικό τετράγωνο. Το ότι δεν ισοπεδώθηκε όλη η Βηρυτός είναι θαύμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο το 90% των νατοϊκών ατυχημάτων από εκρηκτικά οφείλονται σε ενεργοποίηση πρωτογενούς εκρηκτικής ύλης είτε από πρόκληση σπινθήρα, τριβής ή κρούσης.

Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο Υποστράτηγος ε.α. Παναγιώτης Κιούσης η ανατίναξη στην Βηρυτό πιθανότατα προήλθε από έκρηξη πρωτογενούς εκρηκτικής ύλης η οποία έδωσε την απαραίτητη ενέργεια στη δευτερογενή εκρηκτική ύλη η οποία βρίσκονταν σε κοντινό χώρο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εξ συμπαθείας έκρηξη.

«Νόμιζα ότι ήταν λίπασμα» λέει ο καπετάνιος που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία

‘Άγνοια ως προς το εμπόρευμα του πλοίου που φέρεται να είχε μεταφέρει τη νιτρική αμμωνία δηλώνει ο καπετάνιος του, Μπόρις Προκόσεφ.

«Νόμιζα ότι ήταν λίπασμα» δήλωσε ο καπετάνιος του πλοίου του οποίου το φορτίο εξερράγη στη Βηρυτό κληθείς να σχολιάσει τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό, σε συνέντευξη του στο κανάλι «Moskva 24 TV».

Σύμφωνα με τον Μπόρις Προκόσεφ, το πλοίο μετέφερε σχεδόν τρεις τόνους συμπυκνωμένης νιτρικής αμμωνίας από το Μπατούμι στη Μοζαμβίκη.

«Νόμιζα ότι ήταν λίπασμα. Έτσι σκέφτηκα ότι ο στόχος ήταν να κάνουμε πιο γόνιμα τα χωράφια. Αυτό αναφερόταν στα έγγραφα», είπε ο καπετάνιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι εγκαταστάσεις του πλοίου ήταν κλειδωμένες και τα κλειδιά φυλάσσονταν από τις υπηρεσίες μετανάστευσης του λιμανιού. Αρκετοί άνθρωποι που έπρεπε να ελέγξουν την κατάσταση του πλοίου, ήρθαν να επιθεωρήσουν τον Rhosus, συμπλήρωσε.

«Θεωρητικά, έπρεπε να έχουν ορίσει ένα άτομο, μια ομάδα που θα κοίταζε το πλοίο, για να ελέγξει την κατάστασή του. Πώς και τι έκαναν εκεί, δεν μπορώ να ξέρω. Αλλά τότε έμαθα ότι το (φορτίο) φέρεται να ξεφορτώθηκε, η νιτρική αμμωνία μεταφέρθηκε στην αποθήκη υπό την ευθύνη του Υπουργείου Μεταφορών», δήλωσε ο Προκόσεφ.

Το 2014, το πλοίο Rhosus κατασχέθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού λόγω σοβαρών παραβιάσεων των κανόνων λειτουργίας.

Ο ιδιοκτήτης του πλοίου απέσυρε το ενδιαφέρον του για αυτό.

Ως αποτέλεσμα, το πλήρωμα δεν πληρώθηκε και το φορτίο παρέμεινε στα αζήτητα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου για έξι χρόνια.

“Η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε”

Ο Δήμαρχος της Βηρυτού, Τζαμάλ Ιτάνι δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sputnik ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την έκρηξη είναι εξαιρετικά τραγική.

«Η καταστροφή είναι τεράστια. Η ζημιά στην πόλη είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι είχε φανεί σε μία πρώτη ματιά. Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική» δήλωσε.

Και συνέχισε: «Το λιμάνι της Βηρυτού έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ορισμένες μικρό-συνοικίες της πόλης καθώς και οι γειτονιές δίπλα τους, έχουν υποστεί πολύ, πολύ σοβαρές ζημιές. Κάποια κτίρια καταστράφηκαν εντελώς. Ομάδα μηχανικών ήδη εργάζεται στην πόλη: ερευνούν ποια κτίρια χρειάζονται κατεδάφιση και ποια όχι. Θα ασχοληθούν με το να ορίσουν κατά προσέγγιση το ποσό που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, η ζημιά που προκλήθηκε από την έκρηξη της Τρίτης ήδη εκτιμάται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναφερόμενος στο τι θα απογίνουν οι άνθρωποι που έμειναν άστεγοι, ο Ιτάνι τόνισε:

«Ο δήμος εργάζεται για να παράσχει στέγη σε όλους όσους είδαν τα σπίτια τους να παθαίνουν ζημιές από το ωστικό κύμα. Ορισμένες πόλεις στη χώρα μας έχουν ήδη προτείνει την παροχή προσωρινής στέγασης για τα θύματα. Επιπλέον, υπάρχουν κενά σπίτια και νέα κτίρια σε άλλες συνοικίες της Βηρυτού, σχεδιάζουμε να φιλοξενήσουμε και εκεί ανθρώπους».

Ο Τζαμάλ Ιτάνι παραδέχτηκε ότι ο βαθμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τους ατμούς αμμωνίας που απελευθερώθηκαν μετά την έκρηξη αποτελεί πράγματι μεγάλο κίνδυνο για τους κατοίκους.

«Πλέον το Κέντρο Έρευνας της Βηρυτού έχουν λάβει οδηγίες να μετρούν τον βαθμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να βρίσκουν τρόπους για την εξάλειψη. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη η έκταση της ζημιάς στην πόλη και στην υγεία των κατοίκων από τα σύννεφα αμμωνίας» εξήγησε.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος της Βηρυτού, οι διασώστες, οι αστυνομικοί και οι εθελοντές ακόμα απομακρύνουν τα ερείπια και ψάχνουν για αγνοούμενους.

Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Συγκλονιστικές εικόνες μετά την τεράστια καταστροφή, καταγράφηκαν με drone:

 

 

ΠΗΓΗ

Shares