Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Η γυναίκα περίμενε για 45 λεπτά σε παγκάκι πριν την φρίκη

Τις λεπτομέρειες της βομβιστικής επίθεσης στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη όπου έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και 81 τραυματίστηκαν, αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Μπεκίρ Μπόζνταγκ.

Όπως εξήγησε, η γυναίκα που φέρεται να έχει πυροδοτήσει τη βόμβα, κάθισε σε ένα παγκάκι, περίμενε για 45 λεπτά προτού σηκωθεί και στη συνέχεια η βόμβα εξερράγη. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να πεθάνουν έξι άτομα. Όσοι περνούσαν από το σημείο, το οποίο δεν είναι τυχαίο σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, έτρεχαν να σωθούν πανικόβλητοι.

«Μια γυναίκα κάθεται σε ένα παγκάκι για περίπου 45 λεπτά και η έκρηξη συμβαίνει λίγο μετά τη στιγμή που σηκώνεται», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, καλώντας παράλληλα, τους πολίτες να μην βασίζονται σε προκλητικές και αναληθείς ειδήσεις. «Κυκλοφορούν πολλές προκλητικές ειδήσεις. Είναι ωφέλιμο για τους πολίτες να μην βασίζονται σε ανυπόστατες ειδήσεις που αποσκοπούν στην παραπλάνηση. Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έχει ξεκινήσει έρευνα. Οι δράστες αυτού του περιστατικού είναι φυσικά υπόλογοι. Πρόκειται για επίθεση κατά της αξιοπιστίας, της ειρήνης και της ενότητας της Τουρκίας» τόνισε.

«Υπάρχουν δύο εκδοχές. Είτε αυτή η τσάντα έχει μια συσκευή μέσα και εκρήγνυται μόνη της είτε κάποιος την πυροδοτεί εξ αποστάσεως. Όλα αυτά αναλύονται επί του παρόντος» σημείωσε ο υπουργός.

 

Και συνέχισε: «Πρόκειται για μια ειδικά επιλεγμένη περιοχή. Υπάρχουν αλλοδαποί, οι οποίοι μπορεί να ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στον κόσμο. Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος. Η Τουρκία είναι πλέον μια χώρα που συνεχίζει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας εκτός των συνόρων της. Δεν είναι δυνατόν να ανακοπεί η πρόοδος της Τουρκίας», προσθέτοντας πως «η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία υποστηρίζουν τους τρομοκράτες του PKK/YPG. Τους δίνουν όπλα. Η Τουρκία δεν πολεμά μόνο κατά του PKK, τη FETO και τη DAESH, αλλά και κατά των χωρών που τους εξαπέλυσαν εναντίον μας. Διαφορετικά, 3-5 τρομοκράτες δεν αποτελούν πρόβλημα για εμάς. Δεν πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ εξωτερικών και εσωτερικών τρομοκρατών».

 

Κάμερα ασφαλείας «έπιασε» την ύποπτη γυναίκα

Γυναίκα είναι η δράστις που πυροδότησε τη βόμβα της έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι.

«Διαπιστώθηκε ότι μια γυναίκα δράστις πυροδότησε τη βόμβα. Το περιστατικό ερευνάται και γίνονται οι απαραίτητες αξιολογήσεις. Μέχρι στιγμής, έχουμε χάσει 6 άτομα, εκ των οποίων τα 4 στο σημείο της επίθεσης. Έχουμε 81 τραυματίες. Η έρευνα στον τόπο του εγκλήματος συνεχίζεται με ταχύτητα. Θα φτάσουμε στο τέλος πολύ σύντομα. Όποιος βρίσκεται από πίσω, θα λογοδοτήσει» δήλωσε ο Οκτάι.

Μάλιστα, τοπικά κανάλια μεταδίδουν πλάνα από κάμερα ασφαλείας τα οποία δείχνουν μία ύποπτη γυναίκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την έκρηξη, σημειώθηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή Σισχανέ που είναι κοντά στην οδό Ιστικλάλ όπου οι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 80 τραυματίστηκαν. Ο κόσμος που βρισκόταν στην περιοχή κατέφυγε στα καταστήματα της περιοχής για να σωθεί. H τουρκική ιστοσελίδα ODA TV, μετέδωσε ότι μια γυναίκα ύψους 1,65 περίπου εθεάθη να τοποθετεί ένα πακέτο στην οδό Ιστικλάλ.

Βίντεο δείχνει τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη στο κέντρο της λεωφόρου, στέλνοντας συντρίμμια στον αέρα και αφήνοντας ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος. Σε αυτό φαίνεται μια γυναίκα να αφήνει μια τσάντα κοντά σε πεζούς, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ακολούθησε μια έκρηξη, με τις αρχές ωστόσο να υπογραμμίζουν πως η έρευνα βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο.

Σημειώνεται πως κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη, αλλά η Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις έχουν γίνει στόχος στο παρελθόν από Κούρδους αυτονομιστές, ισλαμιστές μαχητές και άλλες οργανώσεις.

 

protothema.gr

Shares