Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Εκπληκτική ανακοίνωση της NASA: «Οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ζήσουν στη Σελήνη μέσα στη δεκαετία»

Η NASA εκτιμά ότι οι άνθρωποι «θα μπορούσαν να παραμείνουν στη Σελήνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα σε αυτή τη δεκαετία», όπως δήλωσε αξιωματούχος στο BBC, αποκαλύπτοντας κάτι που κάποτε η ανθρωπότητα συζητούσε μόνο ως σενάριο για ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της NASA για το πρόγραμμα του σεληνιακού διαστημικού σκάφους Orion, Χάουαρντ Χου, εξήγησε στο BBC ότι θα χρειαστούν κατοικίες για την υποστήριξη επιστημονικών αποστολών στη Σελήνη, με αφορμή και της ιστορικής εκτόξευσης του πυραύλου Artemis.

Υπενθυμίζεται ότι ο πύραυλος Artemis 1 εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι και μεταφέρει το Orion στη Σελήνη, με τον Χάουαρντ Χου να τονίζει ότι ήταν μια «ιστορική ημέρα για τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις». Ήδη, το Orion απέχει περίπου 134.000 χιλιόμετρα από τη Σελήνη.

Για το συγκεκριμένο γεγονός, ο Χου αποκάλυψε ότι η απογείωση του Artemis ήταν ένα «απίστευτο συναίσθημα» και «ένα όνειρο», επειδή «είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε για τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον κόσμο».

«Και νομίζω ότι αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τη NASA, αλλά είναι επίσης μια ιστορική ημέρα για όλους τους ανθρώπους που αγαπούν τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις και την εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του προγράμματος του Orion.

«Θέλω να πω ότι επιστρέφουμε στη Σελήνη, εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο πρόγραμμα και αυτό είναι το όχημα που θα μεταφέρει τους ανθρώπους που θα μας προσγειώσουν ξανά στη Σελήνη» τόνισε ο Χου και διευκρίνισε ότι αν η πτήση του Artemis έχει επιτυχία, τότε η επόμενη θα γίνει με πλήρωμα και θα ακολουθήσει μια τρίτη με αστροναύτες που θα πατήσουν ξανά στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το Apollo 17 πριν από 50 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1972.

Όλα βαίνουν καλώς, σύμφωνα με όσα είπε ο Χου στο BBC, καθώς όλα τα συστήματα λειτουργούν και η ομάδα αποστολής προετοιμάζεται για την επόμενη πυροδότηση των κινητήρων του Orion, το μεσημέρι της Δευτέρας, για να τεθεί το διαστημόπλοιο σε μια μακρινή τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

 

Αλλά, ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο κρίσιμο σημείο, καθώς μια από τις πιο σημαντικές φάσεις είναι η ασφαλής επιστροφή του Orion στη Γη, αφού θα μπει ξανά στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 38.000km/h, δηλαδή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου και η ασπίδα στην κάτω πλευρά του θα περάσει από θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν τους 3.000 βαθμούς Κελσίου.

Εφόσον αποδειχθεί η ασφάλεια των εξαρτημάτων και των συστημάτων του Artemis, ο Χου δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να ζουν άνθρωποι στη Σελήνη «μέσα σε αυτή τη δεκαετία», διότι ένας λόγος για επιστροφή στη Σελήνη είναι να ανακαλύψει αν υπάρχει νερό στο νότιο πόλο του δορυφόρου.

Το συγκεκριμένο νερό θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμο για σκάφη που θα πάνε βαθύτερα στο διάστημα – όπως στον Άρη, για παράδειγμα. «Θα στέλνουμε ανθρώπους στην επιφάνειά της, θα ζουν εκεί και θα ασχολούνται με την επιστήμη», δήλωσε ο Χου στο BBC.

 

newsit.gr

Shares