Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Εκνευρισμός στην Τουρκία: Η Άγκυρα “πάγωσε” τις διερευνητικές επαφές με την Αθήνα – Ετοιμάζει ξανά “κρίση” στο Αιγαίο…..

Άδοξο τέλος στον “διάλογο” έδωσε η Τουρκία


Άδοξο τέλος είχαν οι διερευνητικές επαφές Αθήνας-Άγκυρας, αφού πριν καν ξεκινήσουν, η Τουρκία ως “αντίποινα” στη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, την ακύρωσε.

Έντονος φαίνεται να είναι ο εκνευρισμός της Τουρκίας ύστερα από τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών , η Αγκυρα ακύρωσε και τις διερευνητικές επαφές που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα.

Στην ανακοίνωσή του νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «ανύπαρκτη» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υποστηρίζοντας πως «η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Μάλιστα, επισημαίνει πως «θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι.

Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Η κίνηση αυτή, ίσως να δείχνει την απόγνωση της Τουρκίας, η οποία, φαίνεται να “απαντά” με σπασμωδικές κινήσεις,

Βέβαια, πόσο έτοιμη για “επίλυση διαφορών” μπορεί να ήταν η Άγκυρα, όταν ανακοινώνει πως δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία της Αθήνας με το Κάιρο και ανακοινώνει νέα παράνομη NAVTEX στο Καστελόριζο;

Στέλνει ξανά το Στόλο μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου η Άγκυρα
Η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Η άσκηση είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου και αφορά τη θαλάσσια περιοχή στην οποία είχε «βγει» το Πολεμικό Ναυτικό κατά την κρίση της 21ης Ιουλίου.

Τότε, υπενθυμίζουμε, τα τουρκικά πλοία βρήκαν μπροστά τους τον ελληνικό Στόλο, ο οποίος αιφνιδίασε τους Τούρκούς που δεν περίμεναν τόσο άμεση και αποφασιστική αντίδραση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

 

ΠΗΓΗ

Shares