Τετάρτη , 26 Φεβρουαρίου 2020
Τελευταία Νέα

Εκλογικός νόμος…..

Iδανικά το καλύτερο και πιο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική. Ωστόσο υπάρχει ο φόβος της Θράκης, και οι επικίνδυνες για την εθνική ενότητα δυνάμεις που όλοι γνωρίζουμε πως αναπτύσσονται εκεί, και για το λόγο αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλισθεί η βάση του 3% για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.


Η πολιτική επιστήμη έχει ορίσει το εκλογικό σύστημα ως μια μέθοδο υπολογισμού, με την οποία οι ψήφοι μετατρέπονται σε έδρες. Άρα λοιπόν, ό,τι το εμποδίζει, το αλλοιώνει, το μεταβάλλει και δεν εξασφαλίζει την αυθεντική αυτή μετατροπή, είναι κάτι που το προσβάλλει και το αλλοιώνει σαν σύστημα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και παραβιάζει το άρθρο 53, παράγραφος 1, το άρθρο 54 παράγραφος 1 επίσης, και το άρθρο 4, περί ισότητας των Ελλήνων πολιτών.

Κοιτώντας όμως τα πράγματα όπως έχουν στην παρούσα κατάσταση, το σημαντικό είναι η χώρα να μην μείνει ακυβέρνητη. Σε μια περίοδο κρίσιμη για το έθνος μας, όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις τρέχουν ακατάπαυστα, είναι απαραίτητο να διασφαλισθεί ότι η χώρα θα έχει Κυβέρνηση. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να αποδεχθούμε ότι η συγκυβέρνηση όπως αυτή θα διαμορφωνόταν με την απλή αναλογική, είναι ανέφικτη για τα ελληνικά δεδομένα!

H αλήθεια είναι ότι η χώρα μας, ιστορικά, δεν έχει αντέξει στα συστήματα της απλής αναλογικής. Από τις 53 γνήσιες εκλογικές αναμετρήσεις από το 1843 μέχρι το 2019, οι 45 έχουν γίνει με πλειοψηφικό σύστημα και μόλις 8 με οποιασδήποτε μορφής αναλογικό. Και εάν θυμηθούμε όλοι ότι την περίοδο 1990 και 1993 στις εκλογές τα κόμματα με ποσοστά άνω του 46% και με σύστημα απλής αναλογικής δεν είχε καταστεί εφικτή η διακυβέρνηση της χώρας. Επίσης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε, με το νόμο που έγιναν οι εκλογές, 145 έδρες, από όλες τις επιλογές που είχε σχηματισμού κυβέρνησης, συνέχισε μια προβληματική κυβερνητική συνεργασία, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και έφτασε, όπως έφτασε, μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Εάν είχαμε απλή αναλογική ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε 114 έδρες, η Ν.Δ. 90 έδρες, η Χρυσή Αυγή 22 έδρες, το Κ.Κ.Ε. 18 έδρες. Θα έπρεπε επομένως να γίνει κυβέρνηση με 4, μπορεί και 5 κόμματα. Δηλαδή, θα έκανε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον δεν συζητάμε για μεγάλους συνασπισμού και σενάρια, με το ΚΙΝΑΛ, δημοκρατική παράταξη τότε, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με την Ένωση Κεντρώων, για να έχει 152 έδρες. Τέσσερα κόμματα και, εάν ερχόταν και το Ποτάμι, που θα είχε άλλους 13 βουλευτές, να έφτανε στους 163 με 164 βουλευτές. Πέντε κόμματα, για να φτάσει μια πλειοψηφία 165 βουλευτών. Εδώ, δύο και δεν μπορούν να συνεννοηθούν σε βασικά πράγματα, πόσο μάλλον 5!!

Toυ Νίκου Πολίτη -Δικηγόρος

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares