Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Εκλογές τον Σεπτέμβριο για να αποφύγει την καθίζηση; Το πάθημα Νετανιάχου στο Ισραηλ και οι σκέψεις Μητσοτάκη…

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο Πρωθυπουργός του Iσραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου συμπεριλαμβάνονταν (μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό) ανάμεσα στους ηγέτες παγκοσμίως που είχαν αντιμετωπίσει τον Covid-19 με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Τώρα πλέον στο Ισραήλ υπάρχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα με εκατοντάδες και χιλιάδες διαδηλωτές να ξεσπούν εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού και την Ισραηλινή Αστυνομία να αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει βίαια μέτρα καταστολής.

Γιατί όμως διαδηλώνουν οι Ισραηλινοί;

Τι συνέβη στο μεταξύ και ο επιτυχημένος διαχειριστής της πανδημίας Νετανιάχου βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την λαϊκή οργή; Ιδού τι συνέβη:

Όταν η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε την άρση του lockdown οι πολίτες της χώρας επέστρεψαν αμέσως στη ζωή τους. Παράγειγμα οι γάμοι με εκατοντάδες καλεσμένους, οι έξοδοι σε εστιατόρια και clubw, η προσέλευση στις παραλίες. Ξαφνικά τα κρούσματα απογειώθηκαν με αποτέλεσμα τους δύο τελευταίους μήνες να κινούνται ανάμεσα στα 1500 με 2000 νέα κρούσματα τη μέρα.

Η Ελλάδα με τα 65 απέχει πολύ φυσικά από τα ισραηλινά νούμερα. Ο Νετανιάχου αναγκάστηκε να απαγορεύσει συναυλίες, clubbing, κλπ και ουσιαστικά έκλεισε τα σύνορα της χώρας. Έτσι έως σήμερα κανείς δεν μπορεί να μπει στο Ισραήλ εάν δεν διαθέτει ισραηλινό διαβατήριο. Αλλά ούτε και οι πολίτες του Ισραήλ είναι ευπρόσδεκτοι στους τουριστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο. Μόλις τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να ανοίξει τα σύνορά της στους Ισραηλινούς τουρίστες μετά την 15η Αυγούστου. Εξετάζεται η σκέψη αυτή ξανά.

Φυσικά δεν είναι μόνο το ψυχολογικό κομμάτι καθώς η εκ νέου περιορισμοί συναντούν τεράστια αντίδραση από τους πολίτες (όπως είδαμε και στη Σερβία).

Η ανεργία στο Ισραήλ εκτοξεύθηκε στο 20%. Πολλοί νέοι που εργάζονταν στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας και της ψυχαγωγίας ζουν με επιδόματα μόλις 200 ευρώ το μήνα. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και τουλάχιστον στην οικονομία δε φαίνεται φως στο τούνελ.

Οι μεγάλες εφημερίδες της χώρας δημοσιεύουν καθημερινά εικόνες και video από τις διαδηλώσεις όπως αυτές που ανέβασε ο ιστότοπος της Haaretz.

Ήδη ο Νετανιάχου έχει καρατομήσει την πρώην επικεφαλής της επιτροπής για τον Covid 19 αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να ανακόψει τον ημερήσιο αριθμό αύξησης των κρουσμάτων

Όλα αυτά μέσα σε δύο μήνες. Μήπως το Ισραήλ είναι οδηγός για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο: Nα έχουμε 2.000 νέα κρούσματα την ημέρα; Η αυστηροποίηση των μέτρων στην Ελλάδα με την υποχρεωτικότητα της μάσκας σε όλους (σχεδόν) τους κλειστούς χώρους δείχνει πως αυτό φοβάται η κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα να υπάρξει δημοσκοπική καθίζηση της ΝΔ και της δημοφιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα χρήματα από την Ευρώπη δεν θα έρθουν άμεσα. Με τα τωρινά δεδομένα το 2021 θα έρθουν ενώ πρόκειται για δάνεια ως επί των πλείστων και μάλιστα με δημοσιονομικές προυποθέσεις. Ο λόγος δηλαδή για νέο μνημόνιο.

Συνυπολογίστε την εκτόξευση της ανεργίας και γίνεται αντιληπτό πως η κυβέρνηση θα έχει τεράστιες δυσκολίες απέναντί της. Χωρίς να έχουμε κάνει αναφορά στα Εθνικά Θέματα.

Ο (επικείμενος) ανασχηματισμός το μόνο που δίνει είναι παράταση χρόνου. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του Πρωθυπουργού θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον.

πηγή

Shares