Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Εκλογές στις ΗΠΑ: Το θρίλερ για τη Γερουσία και η μάχη της Τζόρτζια

Εκλογές στις ΗΠΑ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι «το γιγάντιο κόκκινο κύμα δεν συνέβη» καθώς η Γερουσία εξακολουθεί να κρίνεται στο νήμα και ο αγώνας για τον έλεγχο της Βουλής είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι είχε προβλεφθεί, με τους Ρεπουμπλικανούς να προηγούνται.

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε τα «ισχυρά» αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς, αλλά η κούρσα για τη Γερουσία παραμένει θρίλερ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στις αρχές του επόμενου έτους.

Περιέγραψε τα θετικά αποτελέσματα του κόμματός του ως «καλή μέρα για την Αμερική», καθώς οι Δημοκρατικοί αψήφησαν τις προβλέψεις για ένα «κόκκινο κύμα» νίκης των Ρεπουμπλικανών και προβλέπεται να χάσουν μόλις επτά έδρες.

Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται οτι θα ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα πανεθνικά αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ από τους πρόσφατους προκατόχους του.

‘That’s not a red wave’: What John King sees so far in midterm elections
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε 40 έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα είχε απωλέσει 63 έδρες το 2010. Με τρεις πολιτείες να απομένουν να ανακοινωθούν, η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας κρίνεται στο νήμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξασφαλίσει 49 έδρες έναντι 48 των Δημοκρατικών και πρέπει να κερδίσουν άλλες δύο έδρες για να κερδίσουν ξανά τη Γερουσία από τους Δημοκρατικούς.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος υποσχέθηκε οτι θα κάνει μία «πολύ μεγάλη ανακοίνωση» την επόμενη εβδομάδα, ισχυρίστηκε ότι τα αποτελέσματα των Ρεπουμπλικανών ήταν μια «πολύ μεγάλη νίκη» για τον ίδιο προσωπικά. Όλα δείχνουν οτι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Αν και η απώλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ανατρέψει το νομοθετικό πρόγραμμα του προέδρου, είναι πολύ μικρότερη απώλεια από ό,τι είχαν προβλέψει ορισμένοι.

Η κούρσα μεταξύ του νυν Δημοκρατικού γερουσιαστή της Τζόρτζια και του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του είναι απίθανο να αποφασιστεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, καθώς οι αυστηροί νόμοι της πολιτείας απαιτούν δεύτερο γύρο εάν κανένας υποψήφιος δεν φτάσει να συγκεντρώσει ποσοστό 50%.

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι Δημοκρατικοί «πέρασαν μια δυνατή νύχτα» παρά την απώλεια εδρών. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλα τα αποτελέσματα, αλλά ιδού τι γνωρίζουμε, ο Τύπος προέβλεπε ένα τεράστιο κόκκινο κύμα και δεν συνέβη», είπε. «Το μέλλον της Αμερικής είναι πολύ υποσχόμενο» για να «παγιδευτεί σε ατελείωτο πολιτικό πόλεμο» πρόσθεσε.

 

newsbomb.gr

 

Shares