Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Εκλογές στην Τσεχία: Στην κούρσα της προεδρίας ένας δισεκατομμυριούχος, ένας στρατηγός και μια καθηγήτρια

Ενας δισεκατομμυριούχος, ένας στρατηγός και μια καθηγήτρια πανεπιστημίου είναι τα φαβορί για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο Σάββατο με τους παρατηρητές να τις θεωρούν ιδιαίτερα αμφίρροπες.

Ο νικητής θα αντικαταστήσει τον 78χρονο Μίλος Ζέμαν –έναν βετεράνο πολιτικό που φημίζεται για την αγάπη του στο ποτό– έπειτα από μια περίοδο που σηματοδοτήθηκε από την ανάληψη της εναλλασσόμενης προεδρίας της ΕΕ για το 2022 από την Πράγα καθώς εμαίνετο ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο νικητής θα κληθεί να διαχειριστεί τον πληθωρισμό που βρίσκεται σε ύψη ρεκόρ και τα διογκωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε περίπτωση που ένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο –κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο– οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 27-28 Ιανουαρίου.

«Αν μου ζητούσατε να στοιχηματίσω για το αποτέλεσμα δεν θα το έκανα», δήλωσε στο AFP ο αναλυτής του πανεπιστημίου της Πράγας Metropolitan, ο Πετρ Τζαστ.

Ο λαϊκιστής πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, ο 61χρονος απόστρατος στρατηγός Πετρ Πάβελ και η οικονομολόγος Ντανούσε Νερούντοβα φιλοδοξούν να γίνουν ο/η τέταρτος/η πρόεδρος από την ίδρυση της Τσεχικής Δημοκρατίας το 1993 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

 

Ο 68χρονος δισεκατομμυριούχος, πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχική Δημοκρατία, σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes.

Ο στρατηγός Πάβελ είναι ένας πρώην αλεξιπτωτιστής, παρασημοφορημένος ως ήρωας στον σερβοκροατικό πόλεμο στη διάρκεια του οποίου συνέβαλε στην απελευθέρωση γάλλων στρατιωτών από μια εμπόλεμη ζώνη. Ο Πάβελ έγινε στη συνέχεια επικεφαλής του γενικού επιτελείου και προεδρεύων της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Η Νερούντοβα, η νεότερη υποψήφια στα 44 της χρόνια και πρώην καθηγήτρια πανεπιστημίου, είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων και βασίζεται κατά πολύ στη στήριξη των νεότερων ψηφοφόρων.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πάβελ και η Νερούντοβα θα επικρατήσουν του Μπάμπις αν τον αντιμετωπίσουν σε δεύτερο γύρο.

Οι άλλοι πέντε υποψήφιοι –δύο γερουσιαστές, ένας ακροδεξιός βουλευτής, ένας πρώην πρύτανης πανεπιστημίου και ένας επιχειρηματίας– έπονται κατά πολύ των τριών πρώτων.

Ο ρόλος του προέδρου της Τσεχίας είναι σε μεγάλο βαθμό τυπικός, αλλά ο αρχηγός του κράτους είναι εκείνος που διορίζει την κυβέρνηση, επιλέγει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τους συνταγματικούς δικαστές και έχει τον ρόλο του ανώτερου διοικητή των ένοπλων δυνάμεων.

 

Ο απερχόμενος Ζέμαν, ένας πότης και αμφιλεγόμενος πολιτικός, ο οποίος κάποτε είχε ομολογήσει ότι καθημερινά πίνει έξι ποτήρια κρασί και τρία άλλα οινοπνευματώδη, έχει ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή σε σχέση με τους προκατόχους του.

Οι κάλπες για τον πρώτο γύρο ανοίγουν στις 14:00 τοπική ώρα και κλείνουν στις 22:00, στη συνέχεια ανοίγουν εκ νέου αύριο στις 8:00 και κλείνουν στις 14:00, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται αύριο το απόγευμα.

 

πρωτο θεμα

Shares