Πέμπτη , 28 Σεπτεμβρίου 2023
Τελευταία Νέα

Εκλογές στην Ταϊβάν: Ο δισεκατομμυριούχος των iPhone δωρίζει… κατοικίδια σε όσους κάνουν παιδιά

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Ταϊβάν, Tέρι Γκου, ιδρυτής του κολοσσού της Foxconn προσφέρει στα ζευγάρια…κατοικίδια με στόχο να αυξηθούν τα ποσοστά των γεννήσεων

Ένας δισεκατομμυριούχος υποψήφιος για την προεδρία στην Ταϊβάν πρότεινε την ενίσχυση του μειωμένου ποσοστού γεννήσεων, προσφέροντας στα ζευγάρια…δωρεάν κατοικίδια εάν κάνουν παιδιά.

Ο Τέρι Γκου, ιδρυτής της Foxconn που προμηθεύει την Apple, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία ως ανεξάρτητος υποψήφιος την περασμένη εβδομάδα. Σε ένα πρώιμο σημάδι για το τι μπορεί να προσφέρει στην εκστρατεία του, ο Γκου είπε στους παρευρισκόμενους σε ναό της πόλης της Ταϊπέι την Παρασκευή ότι η μείωση του ποσοστού γεννήσεων στην Ταϊβάν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί δίνοντας στους νέους γονείς μια γάτα ή έναν σκύλο.

Η Ταϊβάν έχει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στον κόσμο, με πολλούς ανθρώπους να αναφέρουν το υψηλό κόστος ζωής, τις δυσκολίες πρόσβασης στην παιδική φροντίδα και τις παραδοσιακές προσδοκίες φύλου. Η ταχεία γήρανση του πληθυσμού ωστόσο απειλεί την οικονομία και τη στρατιωτική άμυνα της Ταϊβάν.

Την ίδια στιγμή η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων εκτοξεύεται, με ανέκδοτες αναφορές να υποδηλώνουν ότι πολλά ζευγάρια επιλέγουν ζώα αντί για παιδιά. Ωστόσο, ο Γκου θεώρησε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παρακινηθούν να φροντίσουν και τα δύο.

«Κάνετε παιδιά και θα σας αφήσω να μεγαλώσετε ένα ακόμη κατοικίδιο», είπε, σύμφωνα με μετάφραση του Formosa TV. «Μια γάτα, ένας σκύλο. Κάνετε δύο παιδιά και θα σας αφήσω να υιοθετήσετε δύο ζώα». Για να αποκτήσει κανείς ένα κατοικίδιο στην Ταϊβάν δεν απαιτείται κυβερνητική άδεια. Ο Γκου είπε ότι είχε επισκεφθεί πρόσφατα ένα καταφύγιο ζώων και ένιωθε ότι δύο ζητήματα θα μπορούσαν να λυθούν μαζί.

«Αν δεν ανέβει το ποσοστό γεννήσεων στο μέλλον, ποιος θα φροντίζει τους γούνινους φίλους μας;» είπε αργότερα στους δημοσιογράφους. «Έτσι έχω συνδυάσει αυτά τα δύο θέματα. Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα, ένα άτομο, να προτείνω μια ολοκληρωμένη πολιτική για κάθε μικρό θέμα. Να προσθέσω και να πολλαπλασιάζω την αγάπη, αυτός είναι ο στόχος μου».

Η πρόταση επικρίθηκε από ορισμένους κυβερνητικούς πολιτικούς και οργανώσεις για την προστασία των ζώων. Ο Γκού είπε ότι κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές είχε προτείνει κρατικές επιδοτήσεις για το κόστος ανατροφής των παιδιών έως την ηλικία των έξι ετών, αλλά δεν εφαρμόστηκε. Ο ίδιος έχει επίσης δεσμευτεί να διορθώσει τις σχέσεις στην περιοχή και να ενισχύσει την οικονομία της Ταϊβάν. Παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Foxconn το Σάββατο για να ασχοληθεί με την προεδρική εκστρατεία.

Έχει περιθώριο μέχρι τον Νοέμβριο για να συγκεντρώσει 290.000 υπογραφές και να εξασφαλίσει την υποψηφιότητά του, αλλά έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση στην προεδρική κούρσα. Ο Γκου θα ήταν ο τρίτος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, μαζί με τον Hou You-ih του KMT και τον Ko Wen-je του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν. Ο υποψήφιος από το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα, ο αντιπρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, εξακολουθεί να προηγείται με περίπου το ένα τρίτο της υποστήριξης στις δημοσκοπήσεις.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares