Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εκλογές στη Βραζιλία: Με μικρή διαφορά μπροστά ο Λούλα – Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις

lula

Κανένας από τους δυο κύριους υποψηφίους δεν έλαβε περισσότερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο, σε αντίθεση με τις βραζιλιάνικες δημοσκοπήσεις – Στις 30 Οκτωβρίου η καθοριστική μάχη

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα κατέλαβε μεν την πρώτη θέση στον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες Κυριακή στη Βραζιλία, μπροστά από τον ακροδεξιό αρχηγό του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου, αλλά το προβάδισμά του είναι πολύ μικρότερο από ό,τι προέβλεπαν δημοσκοπήσεις και θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δυο τους την 30ή Οκτωβρίου.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εξασφάλισε 47,91% των ψήφων, έναντι 43,65% του κ. Μπολσονάρου, με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) με το 97,3% των ψήφων καταμετρημένο, ενώ το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datafolha τον πίστωνε προχθές Σάββατο με προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων.

Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι η νίκη του Λούλα από τον πρώτο γύρο είναι αδύνατη.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατάφερε να ανατρέψει προσωρινά τα δεδομένα και να προηγηθεί με το 46,3% των ψήφων έναντι 44,9% του αντιπάλου του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα όταν η καταμέτρηση έφτασε στο 52,2% των ψήφων, ωστόσο ο Λούλα πέρασε ξανά μπροστά με 45,74% έναντι 45,51% όταν η καταμέτρηση έφτασε στο 70% των ψήφων.

 

Ο Λούλα αύξησε το προβάδισμά του στο 47,1% των ψήφων έναντι 44,3% του Μπολσονάρου όταν η καταμέτρηση έφτασε στο 90,3% και έδειξε πως θα πάρει την πρώτη «μάχη», όχι όμως και τον… πόλεμο.

 

Νωρίτερα, το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datafolha εκτίμησε πως κανένας από τους δύο κύριους υποψήφιους δεν θα ξεπεράσει το 50% των ψήφων, κατά συνέπεια θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος για να αναδειχθεί ο επόμενος πρόεδρος, την 30ή Οκτωβρίου.

Ο κ. Μπολσονάρου παρακολουθούσε την καταμέτρηση στο παλάτι Αλβοράντα, την επίσημη προεδρική κατοικία στην Μπραζίλια.

Το 2014, όταν το PT είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, το προβάδισμά του φάνηκε δύο ώρες και πλέον μετά την έναρξη της καταμέτρησης. Γενικά η καταμέτρηση στο φτωχό βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας, οχυρό του Κόμματος Εργαζομένων, προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς.

Υπήρχαν πληροφορίες για μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα που έκλεισαν στις 17:00 (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας), καθώς πολλοί Βραζιλιάνοι πήγαν να συμμετάσχουν στις πιο πολωμένες εκλογές εδώ και δεκαετίες, που σημαδεύτηκε από μεμονωμένα επεισόδια βίας και ανησυχίες για πολιτική βία και θεσμική κρίση.

Η χωροφυλακή στο Σαν Πάουλου ανακοίνωσε ότι ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς μέσα σε εκλογικό τμήμα χθες. Η οπλοκατοχή στη Βραζιλία αυξήθηκε θεαματικά επί των ημερών του απερχόμενου αρχηγού του κράτους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, ψηφίζοντας στο Ρίο, είπε πως ανέμενε να κερδίσει αυτός από τον πρώτο γύρο, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις που έφεραν τον Λούλα να θριαμβεύει, καθώς, όπως είπε ο κ. Μπολσονάρου, δεν καταγράφουν πόσο λαοφιλής είναι.

https://twitter.com/EvgenTzavaras/status/1576792185512415232?s=20&t=n_zYaYmgNBEywsZDrLwtUQ

Με πληροφορίες από protothema.gr

Shares