Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Εκλογές ΗΠΑ: Νίκη των ομογενών Μαλλιωτάκη, Μπιλιράκη, Πάππας, Σαρμπάνη

Μέχρι ώρας 4 από τους 5 ομογενείς Ομοσπονδιακούς Βουλευτές ανανεώνουν την θητεία τους στο Κογκρέσο με βάση τα τελευταία αποτελέσματα της ψηφοφορίας 

Την θητεία τους στο Κογκρέσο φαίνεται ότι ανανεώνουν οι Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης, Τζον Σαρμπάνης και Κρις Πάππας οι οποίοι βγήκαν αλώβητοι από τις εκλογικές μάχες.

Άνετη ήταν και η νίκη του Ρόμπερτ Μενέντεζ υιού (Robert Menendez Jr) στη Νέα Ιερσέη.

Αντίθετα, ανοικτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την επί χρόνια Βουλευτή της 1ης Περιφέρειας, Ντίνα Τάιτους (Dina Titus), η οποία στο 63% της ενσωμάτωσης προηγείτο του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, Μαρκ Ρόμπερτσον (Mark Robertson), όμως η καταμέτρηση είχε ακόμη δρόμο.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ρεπουμπλικανός Άλεκ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos), στην 4η Περιφέρεια του Όρεγκον, ήταν πίσω στην πορεία της καταμέτρησης, αν και κανένα ΜΜΕ δεν είχε ακόμη ανακηρύξει νικητή στην δική του αναμέτρηση.

Ειδικότερα, στα αποτελέσματα που έχουν οριστικοποιηθεί σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα:

Στην Φλόριντα, ο ομογενής Δημοκρατικος υποψηφιος Κυβερνήτης, Τσάρλι Κριστ (Charlie Crist) ηττήθηκε, όπως αναμενόταν, από τον πανίσχυρο Ρεπουμπλικανό νυν Κυβερνήτη, Ρον ντε Σάντις (Ron De Santis)

Στην 12η Περιφέρεια της ίδιας Πολιτειας, ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) επικράτησε με σημαντική διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ (Kimberly Walker) και ανανέωσε πανηγυρικά μια ακομη θητεία. Στο 97% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπιλιράκης συγκέντρωνε πάνω από το 70%.

Στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η Ρεπουμπλικανή Βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) ανακηρύχθηκε νικήτρια πολύ πριν προχωρήσει εκτενώς η καταμέτρηση. Ήδη, στο 70% της καταμέτρησης, ο αντίπαλός της και πρώην Βουλευτής Μαξ Ρόουζ (Max Rose), υπολοιπόταν κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η πρωτοεμφανιζόμενη στα ομοσπονδιακά κοινά – τότε – Μαλλιωτάκη, είχε επικρατήσει με οριακή διαφορά. Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες εκλογικών προβλέψεων είχαν «κλειδώσει» εδώ και εβδομάδες την αναμέτρηση στην Ρεπουμπλικανή πολιτικό, παρότι αρχικά είχε προδιαγραφεί για τις πλέον αμφίρροπες.

Στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, διατηρώντας στην μεγαλύτερη διάρκεια της καταμέτρησης μια διαφορά ανώτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων, ο Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes) επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κονγκρέσσου, επικρατώντας της Γιουρίπζι Μόργκαν (Yuripzy Morgan).

Στην 1η Περιφέρεια του Νιού Χάμσαϊρ, ο Κρις Πάππας, μετά από μια θυελλώδη προεκλογική περίοδο, αναδείχθηκε νικητής απέναντι στην Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του, Καρολάιν Λεβίτ (Karoline Levit) με το Associated Press να τον ανακηρύσσει νικητή λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ο Πάππας θεωρείτο ένας από τους πιο ευάλωτους Βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, και η επικράτησή του σκόρπισε ικανοποίηση, ενώ επήλθε με μια σχετικά άνετη πλειοψηφία.

Εξελέγη ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ο Νεότερος

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αποκτά έναν ακόμη σύμμαχο στο Κονγκρέσσο, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου.

Ο λόγος για τον Ρόμπερτ Μενέντεζ το Νεότερο (Robert J. Menendez), γιο του φιλέλληνα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος, στην 8η Περιφέρεια της Νέας Ιερσέης, ανακηρύχθηκε νικητής έναντι του Ρεπουμπλικανού Μάρκος Αρόγιο (Marcos Arroyo).

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Μπομπ Μενέντεζ, πατέρας του νεοεκλεγέντος, εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη του γιου του και έκανε μικρή αναδρομή στις προσπάθειές του και τους αγώνες του από μικρό παιδί να πετύχει.

Εξελέγη ο Αλέξι Γιαννούλιας

Στην πολιτεία του Ιλινόις εξελέγη με 55% ως υπουργός Εσωτερικών ο ομογενής Αλέξι Γιαννούλιας.

newsbomb.gr

Shares