Πέμπτη , 26 Νοεμβρίου 2020

Εκλογές ΗΠΑ: Δείτε γιατί η εκλογή Μπάιντεν δεν συμφέρει την Ελλάδα παρά μόνο την Τουρκία

Εκλογές ΗΠΑ: Δείτε γιατί η εκλογή Μπάιντεν δεν συμφέρει την Ελλάδα παρά μόνο την Τουρκία

Εκλογές ΗΠΑ: Συνεχίζεται το εκλογικό θρίλερ στην Αμερική με εκατομμύρια πολίτες να περιμένουν πως και πως για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ωστόσο μια εκλογή Μπάιντεν τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και την Τουρκία;

H εκλογή Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα.Πολλά  ελληνικά μέσα ενημέρωσης και αναλυτές αναφέρουν πως  εάν κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν, θα προστατεύσει τα ελληνικά συμφέροντα από τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Βασίζουν τα επιχειρήματά τους στα σποραδικά σχόλια του Μπάιντεν τα οποία είναι προκειμένου να πάρει τις χιλιάδες ψήφους χιλιάδων Ελλήνων που μένουν στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, αν κοιτάξουμε προσεκτικά τις υποσχέσεις του Μπάιντεν για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, όλες είτε είναι ασαφείς είτε ήταν πάντα μέρος των προσπαθειών εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, για παράδειγμα υπόσχεται να «προωθήσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει αμφισημία σχετικά με τη στάση του Μπάιντεν έναντι της Ρωσίας. Το Cornering Moscow είναι ο κύριος στόχος του σχεδίου εξωτερικής πολιτικής του.

Πρόσφατα ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Ρωσία τη «μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Αμερικής» ένα σχόλιο που προκάλεσε μια απάντηση από το Κρεμλίνο. Έχει επίσης επανειλημμένα επικρίνει τον Πρόεδρο Τραμπ για τη μέτρια στάση του για τη Λευκορωσία και για την υπόθεση Navalny και ορκίστηκε ότι αν εκλεγεί θα απαλλαγεί από τον «δικτάτορα Λουκασένκο».

Αλλά ο Μπάιντεν δεν μπορεί να στρέψει τη Ρωσία χωρίς την τουρκική υποστήριξη Η Τουρκία είναι στην πραγματικότητα ο μόνος σύμμαχος των ΗΠΑ που δημιουργεί αποτελεσματικά προβλήματα για τη Μόσχα στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τον Καύκασο. Επιπλέον, η Άγκυρα διατηρεί σκληρή στάση για την Κριμαία και πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Κίεβο.

Εάν κερδίσει ο Μπάιντεν, η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Για να επιτύχει τον κύριο γεωπολιτικό στόχο του, ο Μπάιντεν θα πρέπει να μετατοπιστεί από την προεκλογική του θέση και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή σε αντάλλαγμα για τη στήριξή της εναντίον της Ρωσίας. Η Ελλάδα και άλλοι συμμάχοι των ΗΠΑ (ακόμη και το Ισραήλ) ενδέχεται να πιεστούν από την Ουάσινγκτον να υποκύψουν στα αιτήματα της Άγκυρας.

Αντίθετα, ο Πρόεδρος Τραμπ βλέπει την Κίνα και όχι τη Ρωσία ως τον κύριο αντίπαλο των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα διατηρήσει την εξωτερική του πολιτική επικεντρωμένη στην Ανατολική Ασία.

Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος της Άγκυρας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά  λόγω της ικανότητάς της να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τη στρατιωτική δύναμη σε διάφορα μέτωπα. Αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει υπόψιν

Με πληροφορίες:moderndiplomacy.eu

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares