Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Για «Κλοπή» μιλάει ο Τραμπ

Με το θρίλερ να συνεχίζεται στις ΗΠΑ τρεις ημέρες μετά τις Αμερικανικές Εκλογές 2020 και την κούρσα ολοένα και πιο αμφίρροπη στις πολιτείες-κλειδιά, ο Ντόναλντ Τραμπ -ενόψει της διαγραφόμενης ήττας- επέμεινε στους διχαστικούς αβάσιμους ισχυρισμούς περί καλπονοθείας, εμφανίζοντας εαυτόν και πάλι ως θύμα «απάτης».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επιχειρεί τα πάντα για να παραμείνει με κάποιο τρόπο στο πόστο του, λέει ότι συνεχίζει να πιστεύει στη νίκη που «προσπαθούν να του κλέψουν» προκαλώντας την αντίδραση τηλεοπτικών δικτύων, όπως το ABC, το CBS και το MSNBC που διέκοψαν τη μετάδοση των δηλώσεών του περί «παράνομων ψήφων», αλλά τα πράγματα δεν πάνε καλά γι’ αυτόν.

O Δημοκρατικός αντίπαλός του, που απάντησε μέσω Twitter στις καταγγελίες Τραμπ ότι «ουδείς θα μας κλέψει τη δημοκρατία» καλώντας ξανά τους οπαδούς του να κάνουν υπομονή, προηγείται σε σημαντικές Πολιτείες και απέχει μια ανάσα από τους 270 εκλέκτορες. Κι αν δεν γίνει κάποιο «θαύμα» για τον Τραμπ τότε ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα λέγεται Τζο Μπάιντεν.

Μια ανάσα από τη νίκη ο Μπάιντεν: 264 εκλέκτορες έναντι 214 του Τραμπ

Μαθηματικές ελπίδες για την επικράτηση εξακολουθεί να διατηρεί ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι δρόμοι που έχει ο Μπάιντεν για να φθάσει στη νίκη είναι περισσότεροι και φαίνεται ότι τα πάει ολοένα και καλύτερα σε περιοχές – αστικά κέντρα κυρίως – όπου απομένουν να καταμετρηθούν επιστολικές ψήφοι.

Ο Μπάιντεν αυτή τη στιγμή προηγείται με 264 εκλέκτορες -αν προσμετρηθούν και οι 11 της Αριζόνα – ενώ ο Τραμπ έχει φθάσει στους 214 μετά τον ένα εκλέκτορα που απέσπασε στο Μέιν. Αν πάρει όπως αναμένεται και την Αλάσκα – αφού το αποτέλεσμα εκεί δεν αμφισβητείται – θα φθάσει στους 217. Από εκεί και πέρα μένουν ανοικτά τα αποτελέσματα στη Νεβάδα, τη Βόρεια Καρολίνα, τη Τζόρτζια και την Πενσιλβάνια.

Πώς μπορεί να φθάσει στη νίκη ο Μπάιντεν – Μαθηματικές οι ελπίδες του Τραμπ

Ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος εξακολουθεί να χρειάζεται μόλις έξι εκλεκτορικές ψήφους, που μπορεί να κατακτήσει με διάφορους τρόπους. Ο ένας είναι να πάρει την Πενσιλβάνια με τους 20 εκλέκτορες. Με το 95% των ψήφων καταμετρημένο ο Τραμπ προηγείται μ’ ένα ποσοστό μόλις 0,3% (49,59% έναντι 49,26% του Μπάιντεν) και 22.398 ψήφους διαφορά ενώ απομένουν άλλες 220.000 να καταμετρηθούν, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πιθανώς να καταμετρηθεί εντός της ημέρας.

Αν δεν πάρει την Πενσιλβάνια ο Μπάιντεν μπορεί να φθάσει στη νίκη επικρατώντας στη Νεβάδα, όπου έχει ένα σαφές, αλλά μικρό προβάδισμα κάπου 11.000 ψήφων με το 84% καταμετρημένο κι ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς κι ίσως συνεχιστεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αρκεί, βέβαια, να επικρατήσει στην Αριζόνα, όπου νιώθει την ανάσα του Τραμπ που πλησιάζει. Το προβάδισμα του Μπάιντεν έπεσε από 69.000 σε 46.000, αλλά απομένουν να καταμετρηθούν πάνω από 220.000 ψηφοδέλτια.

Μια νίκη στη Τζόρτζια με τους 16 εκλέκτορες, που από το 1992 ψηφίζει Ρεπουμπλικανούς, θα επισφράγιζε την επικράτηση του Μπάιντεν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απομένουν άλλες 14.097 ψήφοι προς καταμέτρηση με τον Τραμπ να προηγείται προς το παρόν του Μπάιντεν με μόλις 1.805 ψήφους. Ο Νέιτ Σίλβερ του FiveThirtyEight προειδοποιεί πάντως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί καθώς απομένουν και οι ψήφοι πολιτών και μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το εξωτερικό, ενώ δεν αποκλείει και μια επανακαταμέτρηση πιθανώς με περαιτέρω προβλήματα. «Ακόμη κι αν περάσει εκεί ο Μπάιντεν μπροστά δεν σημαίνει ότι τα έχει καταφέρει», λέει. Τα οριστικά αποτελέσματα από τη Τζόρτζια αναμένονται το αργότερο μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στον Τραμπ, αν υπολογίσουμε ότι φθάνει στους 217 εκλέκτορες με την αναμενόμενη νίκη στην Αλάσκα, τότε για να εξασφαλίσει τους 53 εκλέκτορες που χρειάζεται μέχρι τον μαγικό αριθμό των 270 θα πρέπει να επικρατήσει στην Πενσιλβάνια, τη Νεβάδα, τη Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα, όπου είναι σαφές φαβορί. Αν και θα γίνονται δεκτοί μέχρι τις 12 Νοεμβρίου επιστολικές ψήφοι εκεί, δεν αναμένεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

iefimerida

Shares