Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Μπροστά ο Τραμπ σε 4 πολιτείες κλειδιά – Ανατροπή σε 1 ο Μπάιντεν

Αμερικανικές εκλογές 2020

Σε τέσσερις πολιτείες-«κλειδιά» θα κριθεί η προεδρία των ΗΠΑ – Ο Τραμπ θα χάσει, εάν ο Μπάιντεν επικρατήσει σε μία από τις Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν ή Πενσιλβάνια – Τι θα γίνει με τις επιστολικές

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ με το βλέμμα στραμμένο σε τέσσερις Πολιτείες-κλειδιά. Τα προγνωστικά αρχίζουν να δείχνουν νίκη Τραμπ, με τον Τζο Μπάιντεν να θέλει ανατροπή σε μία Πολιτεία, για να φτάσει στη νίκη.

Πιο συγκεκριμένα, έαν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα στη Νεβάδα και να «σφραγίσει» τη νίκη στο Ουισκόνσιν, θα του αρκεί μόλις μία νίκη σε Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (16) και Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες), για να αναδειχθεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακόμα και αυτό, ωστόσο, φαντάζει δύσκολο, καθώς στην Πενσιλβάνια, με την ενσωμάτωση στο 64%, η διαφορά υπέρ του νυν προέδρου των ΗΠΑ είναι μεγάλη (περί τις 700.000 ψήφους), ενώ στις υπόλοιπες Πολιτείες, όπου η διαφορά είναι μικρή, η ενσωμάτωση του 100% των ψήφων οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, με τον Τραμπ να διατηρεί και εκεί ένα ελαφρύ προβάδισμα.

Νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε νικητής και στη Βόρεια Καρολίνα.

Ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι, πολύ μεγάλο ποσοστό των ψήφων, που δεν έχουν καταμετρηθεί εώς τώρα, προέρχονται από κομητείες που ακόμη και το 2016 είχαν στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον και, κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα παραμένει ανοιχτό.

Μέχρι τώρα, από τις άνω των 2,5 εκατ. επιστολικών ψήφων, μόνο το 1,1 εκατομμύρια έχει καταμετρηθεί. Αυτό σημαίνει ότι 1,44 εκατομμύρια ψήφοι, δηλαδή το 56% των επιστολικών ψήφων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί ή δεν έχουν περαστεί ακόμη στο σύστημα των αποτελεσμάτων. Περίπου 800 χιλιάδες ψήφοι από τις κομητείες Μπακς, Τσέστερ, Μοντγκόμερι και Αλεγκένι δεν έχουν προσμετρηθεί (κλίνουν προς τον Μπάιντεν).

«Πόλεμος» δηλώσεων για τις επιστολικές ψήφους

Στο μεταξύ, πολεμικό είναι το κλίμα ανάμεσα στα στρατόπεδα Τραμπ-Μπάιντεν καθώς φαίνεται ότι οι επιστολικές ψήφοι αποτελούν πεδίο μάχης για τους υποψηφίους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για τις αμερικανικές εκλογές με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις μεσοδυτικές πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν.

https://youtu.be/3x–THkra2I

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση-βόμβα του πρόεδρου των ΗΠΑ ότι θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο προκειμένου να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων, το στρατόπεδο Μπάιντεν απάντησε με ανακοίνωσή του στην οποία έκανε λόγο για «εξωφρενική» δήλωση «καθώς αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αφαιρέσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των Αμερικανών».

«Ποτέ στην ιστορία μας δεν υπήρξε πρόεδρος των ΗΠΑ που να ζήτησε να κλείσει τη φωνή των Αμερικανών στις εθνικές εκλογές {…} Η καταμέτρηση δεν θα σταματήσει. Θα συνεχιστεί μέχρι να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Γιατί αυτό προβλέπουν οι νόμοι που προστατεύουν το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών να ψηφίσουν» ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Μπάιντεν, Τζεν Ο’ Μάλεϊ-Ντίλον.

Η ανακοίνωση κλείνει με την υπενθύμιση της πρωινής δήλωσης του Μπάιντεν ότι «δεν είναι ο Τραμπ που θα αποφασίσει το το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν είναι ο Μπάιντεν που θα το αποφασίσει. Οι Αμερικανοί αποφασίσουν. Και η δημοκρατική αυτή διαδικασία πρέπει και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος».

Παράλληλα η εκπρόσωπος του υποψηφίου των Δημοκρατικών ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τραμπ: Πρόκειται για νοθεία

Το κλίμα πόλωσης επιβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο έκανε λόγο για «νοθεία» και ανακοίνωσε προσφυγή των Ρεπουμπλικανών στο Ανώτατο Δικαστήριο για τις επιστολικές ψήφους.

«Ευχαριστώ τον αμερικανικό λαό για την στήριξή του. Μια μερίδα αξιοθρήνητων ανθρώπων προσπαθούσαν να αρπάξουν το δικαίωμα ψήφου, δεν θα το ανεχτούμε αυτό» είπε αρχικά ο Τραμπ.

Shares