Τρίτη , 1 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Εκλογές ΗΠΑ 2020 : Ανατροπή στη Τζόρτζια και προβάδισμα Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ 2020 : Ανατροπή στη Τζόρτζια και προβάδισμα Μπάιντεν

Μια ανάσα από τον Λευκό Οίκο βρίσκεται πλέον ο Τζο Μπάιντεν. Τα τελευταία στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων στην πολιτεία της Τζόρτζια δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος πέρασε μπροστά σε ψήφους και αν αυτό επιβεβαιωθεί και πάρει τους 16 εκλέκτορες, ξεπερνά τον μαγικό αριθμό των 270 και “διώχνει” τον Ντόναλντ Τραμπ από το Λευκό Οίκο!

Με την ενσωμάτωση στο 99%, σύμφωνα με το Fox News, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται πλέον με σχεδόν 1.100 ψήφους του Ντόναλντ Τραμπ!

Αν ο Τζο Μπάιντεν πάρει την πολιτεία της Τζόρτζια (και με δεδομένο πως έχει κερδίσει τους 11 εκλέκτορες της Αριζόνα κάτι που αμφισβητεί ο Ντόναλντ Τραμπ), φτάνει τους 280 εκλέκτορες και θα γίνει ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Για «Κλοπή» μιλάει ο Τραμπ

Πώς μπορεί να φθάσει στη νίκη ο Μπάιντεν – Μαθηματικές οι ελπίδες του Τραμπ

Ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος εξακολουθεί να χρειάζεται μόλις έξι εκλεκτορικές ψήφους, που μπορεί να κατακτήσει με διάφορους τρόπους. Ο ένας είναι να πάρει την Πενσιλβάνια με τους 20 εκλέκτορες. Με το 95% των ψήφων καταμετρημένο ο Τραμπ προηγείται μ’ ένα ποσοστό μόλις 0,3% (49,59% έναντι 49,26% του Μπάιντεν) και 22.398 ψήφους διαφορά ενώ απομένουν άλλες 220.000 να καταμετρηθούν, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πιθανώς να καταμετρηθεί εντός της ημέρας.

Αν δεν πάρει την Πενσιλβάνια ο Μπάιντεν μπορεί να φθάσει στη νίκη επικρατώντας στη Νεβάδα, όπου έχει ένα σαφές, αλλά μικρό προβάδισμα κάπου 11.000 ψήφων με το 84% καταμετρημένο κι ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς κι ίσως συνεχιστεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αρκεί, βέβαια, να επικρατήσει στην Αριζόνα, όπου νιώθει την ανάσα του Τραμπ που πλησιάζει. Το προβάδισμα του Μπάιντεν έπεσε από 69.000 σε 46.000, αλλά απομένουν να καταμετρηθούν πάνω από 220.000 ψηφοδέλτια.

Μια νίκη στη Τζόρτζια με τους 16 εκλέκτορες, που από το 1992 ψηφίζει Ρεπουμπλικανούς, θα επισφράγιζε την επικράτηση του Μπάιντεν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απομένουν άλλες 14.097 ψήφοι προς καταμέτρηση με τον Τραμπ να προηγείται προς το παρόν του Μπάιντεν με μόλις 1.805 ψήφους. Ο Νέιτ Σίλβερ του FiveThirtyEight προειδοποιεί πάντως ότι τίποτε δεν έχει κριθεί καθώς απομένουν και οι ψήφοι πολιτών και μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το εξωτερικό, ενώ δεν αποκλείει και μια επανακαταμέτρηση πιθανώς με περαιτέρω προβλήματα. «Ακόμη κι αν περάσει εκεί ο Μπάιντεν μπροστά δεν σημαίνει ότι τα έχει καταφέρει», λέει. Τα οριστικά αποτελέσματα από τη Τζόρτζια αναμένονται το αργότερο μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares