Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ανακάμπτει ο Μπάιντεν – Θρίλερ σε Πενσιλβάνια και Τζόρτζια

Οι αμερικανικές εκλογές δεν έχουν κριθεί και φαίνεται ότι το θρίλερ θα διαρκέσει… πολλές μέρες ακόμα. Ο Τζο Μπάιντεν μειώνει τη διαφορά του από τον Ντόναλντ Τραμπ σε πολιτείες που μπορούν να του δώσουν τη νίκη. Ίσως σ’ αυτό να οφείλεται ο όλο και μεγαλύτερος εκνευρισμός του νυν προέδρου.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ τον οποίο μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ «κόβουν» γιατί θεωρούν ότι παραπληροφορεί, ο Τζο Μπάιντεν περιμένει το αποτέλεσμα σε μια και μόνο πολιτεία για να μάθει αν θα γίνει ή όχι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η καταμέτρηση στις τέσσερις πολιτείες συνεχίζεται αλλά οι διαφορές μειώνονται και μειώνονται υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Η μεγαλύτερη «μάχη» ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ γίνεται στη Τζόρτζια, την πολιτεία που δίνει 16 εκλέκτορες. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, οι δυο αντίπαλοι έχουν ίδιο ποσοστό (49,4%), αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με… 1.775 ψήφους.

Στη Τζόρτζια, η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο δέκα μέρες, ανακοίνωσε ο εκλογικός αξιωματούχος της πολιτείας. Ο διευθυντής της αρμόδιας εκλογικής αρχής, Γκάμπριελ Στέρλινγκ ανέφερε ότι «αναμένουμε η καταμέτρηση να ολοκληρωθεί κατά τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας, η οποία είναι δέκα ημέρες μετά τις εκλογές».

Ο Μπάιντεν έχει εξαφανίσει τη διαφορά (ο Τραμπ προηγείται από την πρώτη στιγμή), ενώ μειώνει τη διαφορά και στην Πενσιλβάνια, που δίνει 20 εκλέκτορες. Εκεί, οι δυο αντίπαλοι έχουν διαφορά σχεδόν 22.000 ψήφων με τον Τραμπ να προηγείται (πλέον) με 49,6% έναντι 49,3% του Μπάιντεν! Νωρίτερα, το προβάδισμα του Τραμπ ήταν σχεδόν 50.000 ψήφοι!

Στη Νεβάδα (που επίσης αν την πάρει ο Μπάιντεν κερδίζει), η διαφορά στις ψήφους είναι 11.438, με τον Τζο Μπάιντεν να έχει ποσοστό 49,4% και τον Ντόναλντ Τραμπ 48,5%. Κι αυτή την πολιτεία (έξι εκλέκτορες) αν πάρει ο Τζο Μπάιντεν, κερδίζει.

Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στη Βόρεια Καρολίνα, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με περισσότερες από 76.000 ψήφους.

Ο Τζο Μπάιντεν, με 264 εκλέκτορες μέχρι στιγμής, θέλει να νικήσει σε μόνο μια από τις τέσσερις πολιτείες που δεν έχουν κριθεί ακόμα για να εκλεγεί πρόεδρος.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει 264 εκλέκτορες με βάση την καταμέτρηση του Fox News που, από την πρώτη στιγμή, του έχει δώσει τη νίκη στην Αριζόνα (11 εκλέκτορες). Χωρίς αυτή, το προβάδισμά του είναι 253 εκλέκτορες με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει 214.

Στην Αριζόνα, με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με 50,1% και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει 48,5%. Η διαφορά σε ψήφους που τους χωρίζει είναι κάτι περισσότερο από 46.000 ψήφοι.

Shares