Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Εκλογές: Η ψυχολογία της ψήφου

Εκλογές: Η ψυχολογία της ψήφου

Εκλογές: Η ψυχολογία της ψήφου — Του Μιχαήλ Γιγουρτάκη

 

Είναι πράγματι εγγενής επιλογή το να επιλέξεις να ψηφίσεις ενα συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο ή γενικότερα ένα ολόκληρο κόμμα;

Η υπερπροβολή ενός ανθρώπου με τη συνεχή εμφάνισή του στην τηλεόραση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες ή με την προσχεδιασμένη διατήρηση του ονόματός του στην επικαιρότητα από τον ίδιο ή από άλλους, καθορίζουν  την επιλογή σου. Αυτή τη δουλειά την έχουν αναλάβει εργολαβία τα ΜΜΕ. Τα άτομα αυτά παίρνουν μια αξία δυσανάλογη των ικανοτήτων τους ή της προσφοράς τους στο ευρύ κοινό.

Το βαθύ κράτος εκμεταλλεύεται – όλο και περισσότερο – την δύναμη της τηλεόρασης. Κυβερνήσεις, μέσω της διαφήμισης, πλασάρουν την εικόνα που θέλουν προς το κοινό. Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε τηλεθεατές των σπαραξικάρδιων ιστοριών από γνωστούς πολιτικούς που εν μια νυκτί μετουσιώνονται σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας, έχοντας τις “ίδιες ανησυχίες και προβλήματα” με εμάς. Αυτή η επίπλαστη “ανθρώπινη” και κοινωνικά ευαίσθητη εικόνα που προωθείται τεχνηέντως, έχει καθαρά ψηφοθηρικό σκοπό. Είναι άηθες λίγο πριν τις εκλογές να βομβαρδίζουν τους πολίτες μέσω επίκλησης στο συναίσθημα. Η χειραγώγηση που επιτυγχάνεται παίρνει διαστάσεις ενός αντιδεοντολογικού κοινωνικού πειράματος. Άνθρωποι που φυλλορροούν ιδεολογικά και παρουσιάζουν μια γενικευμένη πολιτική απάθεια, τείνουν να κατευθύνονται ευκολότερα προς μια επίπλαστη αντίληψη από τους επιδιώκοντες τον επηρεασμό. Αποτελεί έναν ξεκάθαρα αθέμιτο τρόπο που απειλεί την βούληση των ανθρώπων αλλά υπόκειται στα κομφόρ μιας ασύδοτης δημοκρατίας.

Emotional Manipulation: A Quick Guide to Deal With It

Σύμφωνα με τη Δικαστική Ψυχιατρική, είναι απαραίτητη η διάκριση μεταξύ των τεχνικών επηρεασμού της βούλησης και πλύσης εγκεφάλου υπό την στενή έννοια των όρων, με σκοπό την ευχερέστερη αντιμετώπιση και κριτική σχετικών περιπτώσεων. Ο επηρεασμός της βούλησης, αποτελεί και την ηπιότερη μορφή πλύσης εγκεφάλου, αφορά σε τεχνικές επηρεασμού της κοινής γνώμης με πολιτικο-ιδεολογικό ή εμπορικό στόχο, έννοια ταυτόσημη με αυτόν της προπαγάνδας. Η πλύση εγκεφάλου αφορά την «κατ’ εξακολούθηση και συχνά βίαιη εμφύτευση απόψεων σε έναν άνθρωπο, που μάλιστα λαμβάνει τη μορφή κατακερματισμού των εκ γενετής πεποιθήσεων και μεταβολής των απόψεων του, μέσω της ισχυρής άσκησης σωματικής και ψυχικής πίεσης». Όταν η δεύτερη τεχνική τυγχάνει πολιτικό εργαλείο προς τέρψιν ψήφων, είναι σαφής καταπάτηση της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της ηθικής!

Για το λόγο αυτό καθώς εισερχόμαστε σε μια έντονη προεκλογική περίοδο όπου τα αθέμιτα μέσα γίνονται θεμιτά, οφείλουμε ως νοήμονες πολίτες και δυνάμει ψηφοφόροι να σιγουρευτούμε για την συνειδητή μας επιλογή στις κάλπες.

 

Τα ως τώρα κόμματα εξουσίας έκαναν τα πάντα όχι για τους πολίτες της χώρας, αλλά για τη διατήρηση των ποσοστών τους. Καιρός να ψηφίσουμε με γνώμονα την ευημερία της Ελλάδος. Καιρός να κάνουμε τους επαγγελματίες πολιτικούς να εργαστούν για να κερδίσουν τα προς το ζην και αυτό θα γίνει μόνο αν το μήνυμα από τις εκλογές είναι να πάνε σπίτι τους.

 

Γιγουρτάκης Μιχαήλ

Τομεάρχης Ψυχικής Υγείας

Πρόεδρος Νεολαίας Ελληνικής Λύσης Νοτίου Ελλάδος

 

Shares