Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εκλογές, ανασχηματισμός ή ένα… θαύμα – Σε περιδίνηση ο Μητσοτάκης

Τρεις είναι οι βασικές εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προκειμένου να εξέλθει η κυβέρνηση από τον κλοιό των πολιτικών πιέσεων που προκαλεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες αποκαλύψεις για άλλες παρακολουθήσεις, οι περισσότεροι στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη αλλά πολιτικά διαχειρίσιμη, έστω και με τραυματισμένη την κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε αυτό συμφωνούν – ή τουλάχιστον ελπίζουν οι περισσότεροι. Από εκεί και πέρα, οι εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα διαφέρουν. Κορυφαία στελέχη με εμπειρία και ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό εσχάτως εκτιμούν ότι η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι η πλέον ενδεδειγμένη, για δύο λόγους. Πρώτον, για να μην συνεχίσει να μονοπωλεί αυτή η υπόθεση την πολιτική ατζέντα και να επανασυσπειρωθεί η κομματική βάση της ΝΔ εν όψει κάλπης. Και δεύτερο και σημαντικότερο, διότι σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται επί μήνες αμυνόμενη.

Άλλοι, διαφωνούν πλήρως με τη συγκεκριμένη εισήγηση, κυρίως γιατί το σενάριο αυτό ενέχει τον κίνδυνο να προκηρυχθούν οι εκλογές και εν συνεχεία να υπάρξει νέος κύκλος αποκαλύψεων, χωρίς να υπάρχει χρόνος για διορθωτικές κινήσεις. Κυρίως όμως, διότι σε αυτή την περίπτωση ακυρώνεται το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη περί θεσμικότητας στην άσκηση της πολιτικής, και μάλιστα με φόντο μία υπόθεση, στην οποία η ΝΔ είναι αμυνόμενη.

Οι υποστηρικτές της παραπάνω άποψης, προκρίνουν τον ευρύ, δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης ως την καλύτερη δυνατή κίνηση, με το σκεπτικό ότι ούτως ή άλλως, εν όψει των εκλογών της επόμενης άνοιξης, θα πρέπει να ανακατευτεί η «τράπουλα», να μπουν νέα πρόσωπα και να δοθεί η αίσθηση ενός νέου κύκλου, με νέα πρόσωπα και πολιτικές. Η συγκεκριμένη εισήγηση, ωστόσο, έχει και αυτή τα ρίσκα της, αφού υπάρχει ο κίνδυνος οι αντιδράσεις από τους «κομμένους» να δημιουργήσουν μεγαλύτερα εσωκομματικά προβλήματα από εκείνα που θα επιχειρηθεί να λυθούν.

Υπάρχει και μία τρίτη εισήγηση, περί ανάληψης θεαματικών πολιτικών πρωτοβουλιών, ικανών να αλλάξουν την ατζέντα του κοινωνικού τουλάχιστον διαλόγου. Πρωτοβουλίες, το περιεχόμενο των οποίων, ωστόσο, αναζητείται, με έναν βασικό στόχο : Την ανάκτηση του όποιου χαμένου εδάφους στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, στον οποίον ο κ. Μητσοτάκης πόνταρε πολλά αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα απαιτηθεί πρόσθετη προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος.

Σύσσωμη η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, πάντως, αναμένει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή, καθώς εκεί αναμένεται να αποτυπωθούν με ακρίβεια οι «γραμμές» με τις οποίες θα πορευτούν η κυβερνητική πλειοψηφία και τα υπόλοιπα κόμματα.

πηγή ieidiseis

Shares